OČEKUJU PRIJEDLOG VLADE

FOTO: NASTAVLJENI PREGOVORI U MINISTARSTVU ZDRAVSTVA Zdravstveni djelatnici prosvjeduju s transparentima, traže više plaće i kolektivni ugovor

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.09.2019. u 10:30

Zagreb, 060919. Ministarstvo zdravstva.
Ksaverska.
Prosvjed zdravstvenih djelatnika ispred ministarstva zdravstva nakon kojeg su predstavnici ptisli k ministru Milanu Kujundzicu na pregovore i razgovore.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

 

Kolektivni pregovori nastavljeni su u petak prijepodne u Ministarstvu zdravstva, a danas se očekuje da Vlada sindikatima iznese prijedlog u vezi s povećanjem plaće.

Sindikalni pregovarači došli su praćeni svojih 50-ak kolega, koji su ispred ulaza u Ministarstvo prosvjedovali noseći transparente te tražeći veće plaće i potpisivanje kolektivnog ugovora. 

Predsjednica sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak izjavila je prije početka pregovora kako sindikati danas očekuju ozbiljnu ponudu Vlade, odnosno što  Vlada nudi zaposlenima u zdravstvenom sustavu kada je u pitanju povećanje njihovih plaća.

Pregovori prošlog petka završili su zahtjevom sindikata da im se povećaju dodaci na uvjete rada i odgovornost između 10 i 20 posto, ovisno o radnom mjestu.

To je više u odnosu na dogovoreno 7-postotno povećanje koje su parafirali s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, a koje Vlada nije prihvatila.

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara te Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi i danas organiziraju mirne prosvjede nazvane "Pet do 12" u više zdravstvenih ustanova. Medicinske sestre i tehničari i drugi zaposleni ponovno će se, nakon što su to već učinili u srijedu, u 11.55 sati okupiti u KBC-u Zagreb, a prosvjed je najavljen i u općim bolnicama u Puli i Ogulinu.

Sindikati su najavili da će se mirni prosvjedi nastaviti idući tjedan u drugim bolnicama - KBC Sestre Milosrdnice, KB Sveti Duh, bolnici u Vinkovcima.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo