POPLAVE U SLAVONIJI

FOTO: Nezapamćena situacija - u Vinkovcima se izlio Bosut!

 Damir Glibušić / CROPIX

VUKOVAR - Zbog velikih količina padalina – u samo dva dana palo je 125 litara po četvornom metru – na krajnjem istoku Slavonije sve su službe „na nogama“ i u stanju pripravnosti jer kiša i dalje pada. U Vinkovcima se u utorak predvečer zbilo ono što pamte samo najstariji Vinkovčani – na rubnom dijelu grada iz korita se izlio Bosut!

Predsjednik i premijerka u Slavonskom Brodu, Kosor: Ljudi su u strahu, to me čini tjeskobnom

Slavonski Brod: U vodom opkoljenom gradu pojavila se klizišta

Inače mirna rijeka, uglavnom niskog vodostaja i visokih nasipa u gradskom dijelu, dosegla je maksimalnu, nezapamćenu razinu vode. Duž Bosuta danonoćno se dežura – izvjestio je Josip Kuterovac iz „Hrvatskih voda“ na sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje koju je u srijedu rano ujutro sazvao vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Ekipe su na terenu 24 sata dnevno, a u noći na srijedu u Lovretićevoj ulici u Vinkovcima izgrađeno je 450 metara tzv. zečjeg nasipa, na kojemu je satima radilo 100-tinjak ljudi.

U pomoć poplavljenim područjima u Slavoniji uskoro bi trebali stići i pripadnici Oružanih snaga RH. Na područje Oriovca poslano je 200 vojnika sa potrebnim strojevima, opremom, čamcima te sanitetskim materijalom.

Bosut prijeti izlijevanjem i na Krnjašu nedaleko od središta grada, te kod motela u šumi Kunjevci uz cestu Vinkovci-Županja. Goleme količine vode u Bosut „stižu“ od rijeke Biđ s đakovačkog područja.

Kuterovac je rekao da će visok vodostaj Bosuta očito potrajati, a obzirom da voda ne može otjecati u Savu čiji vodostaj stalno raste, pokušat će kontaktirati s Vodama Vojvodine da se na njihovu području uključe crpke koje prepumpavaju vodu u Savu.

- Problema ima, ali situacija nije alarmantna i nema mjesta panici. Sve službe rade svoj posao – zaključio je župan Galić, dodajući kako su pod pojačnom kontrolom crpilišta pitke vode.

Osim u Vinkovcima, problema zbog velikih oborina ima i u Županji i okolnim selima. Tijekom svibnja palo je na krajnjem slavonskom istoku oko 200 litara kiše po četvornom metru što je trostruko više od prosjeka.

Vatrogasci s pumpama pomažu stanovnicima čija su dvorišta i podrumi poplavljeni. No, u tom kraju problem je u kanalskoj mreži koja nije u stanju primiti i „odvesti“ golemu količinu vode, a na mnogim mjestima utvrđena su i „začepljenja“ kanala.

U utorak se u Babinoj Gredi izlila Berava, izgrađeno je 50 metara nasipa od vreća punjenih s pijeskom, a zbog nepropusnih kanala „plivala“ su i dvorišta u više sela – Bošnjacima, Štitaru, Rokovcima, Cerni, Ivankovu, Mikanovcima ....

Štete u poljoprivredi bit će milijunske, a za očekivati je i da će biti proglašena elementarna nepogoda. Mnoga polja su pod vodom.

Andrija Matić, pročelnik Županijskog ureda za poljoprivredu iznio je podatak o 80.000 hektara proljetnih kultura, od kojih će zasigurno 30-tak posto stradati.

Seljaci će morati presijavati polja, a čim stane kiša krenut će se s procjenom šteta. U Vukovaru raste vodostaj Dunava i Vuke, no zasad nema ozbiljne prijetnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:45