ORKANSKO JUGO

FOTO: NEZAPAMĆENI KAOS NA OBALI, NEOBIČNA POJAVA NA HVARU! Ovako visoki valovi nisu zabilježeni zadnjih 14 godina, Palagruža potpuno izolirana

 
 CROPIX

Zbog jakog vjetra na državnoj cesti DC1 Korenica-Udbina-Klapavice i DC522 Udbina-Gornja Ploča promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), izvijestio je u utorak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog odrona bila je zatvorena Jadranska magistrala (DC8) kroz mjesta Mimice i Ruskamen.

Jugo koje je jučer divljalo Istrom izazvalo je niz problema. Od 13 pa do 23 sata, zbog najavljenih vremenskih nepogoda Županijski centar 112 Pazin zaprimio je više od 200 dojava građana o problemima na području Istre., piše Glas Istre.

Po dojavama građana angažirane su nadležne službe i to na otklanjanju posljedica nevremena - iščupane limarije s zgrada u Novigradu i Poreču, plavljenju podrumskih prostorija u Labinu i Kršanu, uklanjala su se porušena stabala, grane, kamenje, šljunak, voda i razbacana plastična signalizaciai na prometnicama. Bilo je i nestanaka električne energije (dijelovi područja Pazina, Pule, Poreča i Buja još su bez struje te će se kvarovi rješavati tijekom jutra), odvezana su pojedina plovila, a zaprimljen je i zahtjev za pomoć dvojici surfera na području Umaga.

Djelatnici Nacionalnog parka Brijuni i ostali koje je jučer na otočju zatočilo jako i olujno jugo, uspjeli su se navečer istog dana brodom "Veli Brijun" domoći kopna, odnosno Fažane. No, sišavši s broda zakoračili su opet u vodu, s obzirom da je brionski gat preplavila visoka plima.

- Koliko znam nitko nije spavao na otočju. Bilo nas je stotinjak na brodu, većinom radnici, ali i nešto gostiju, i svi smo se prebacili na kopno. Čekalo se da se jugo smiri, oko 20.30 krenuli smo na brod, u Fažanu smo stigli u 21 sat. Malo je valjalo po moru, ali sve je prošlo u redu, nikome nije pozlilo, kaže nam sugovornik.

- Iako ni dugogodišnji radnici ne pamte ovakvo nevrijeme, ni na brodu ni na otoku nije bilo ni panike ni drame, ni kod radnika ni kod gostiju, ispričao je sugovornik za Glas Istre, djelatnik Nacionalnog parka.

FOTOGALERIJA: JUČERAŠNJI KAOS NA OBALI Oluno nevrijeme i poplave diljem Jadrana

Cesta D75 kod Novigrada bila je zatvorena za sav promet zbog vode na kolniku ("visokog mora"), zatvorena je bila i cesta ŽC 5042 Višnjan – Tićan od 19.45 do 20.50 sati zbog stabla na kolniku. Vatrogasci su imali preko 90 intervencija na piljenju stabala i grana te uklanjanju istih s prometnica, ispumpavanju vode iz podrumskih prostorija, saniranju limova i krovova na zgradama, a koji su predstavljali opasnost za ljude i materijalna sredstva. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama uslijed vremenskih nepogoda.

Prelaskom juga u lebić oko 23 sata došlo je do naglog dizanja razine mora na otoku Hvaru, piše Dalmacija danas.

Zbog sniženog tlaka zraka došlo je do dizanja razine mora u cijelom Jadranu, a ova pojava bila je najizraženija u Veneciji, gdje se dogodila najgora plima zadnjih četrdeset godina.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, u 20 sati u Palagruži valovi su se dizali do čak 7 metara. Radi se o najvalovitijem moru od 2004. godine na toj mjernoj postaji. Svjetioničar Vojislav Šain je za Dalmaciju danas rekao jučer da je Palagruža bila odsječena od svijeta, ali da takvo stanje njega ne brine, jer je navikao na takvu izoliranost.

Rekao je da su valovi zaista visoki, ali da nije palo puno kiše, i da je u tijeku približavanje grmljavinske linije s područja Italije.

Tijekom jučerašnjeg dana i protekle noći zaprimljeno je više dojava građana zbog odrona na Jadranskoj magistrali D8 na dubrovačkom području. Također je bilo je i iščupanih stabala koji su pali na državnu cestu D414 kod Trstenika i Orebića.

Velika količina kiše koja je pala jučer, uzrokovala je zamućenje na izvoru rijeke Jadro, koja pitkom vodom napaja šire područje Splita, javljaju iz Vodovoda i kanalizacije, javlja Slobodna Dalmacija.

Ipak, zbog zaliha u vodospremama, voda iz slavina još uvijek ne prelazi maksimalno dozvoljene parametre zamućenosti te nije na snazi preporuka o prokuhavanju vode za malu djecu, starije i imuno insuficijentne osobe.

Službenici Lučke kapetanije Zadaru su po orkanskom nevremenu na moru, uspješno i u vrlo kratkom roku obavili hitan medicinski transport (MEDICO) teško ozljeđene 18-godišnje pacijentice A. B. s otoka Ugljana u Zadar, izvijestili su u utorak ujutro iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Obaviještena je Lučka kapetanija Zadar čiji su službenici unatoč izrazito nepovoljnim vremenskim prilikama na moru u 18,45 sati isplovili iz Luke Gaženica prema Kaliju, kamo su pristali u 18,58 sati i ukrcali pacijenticu i liječnicu na spasilačku brodicu. U Luku Gaženica su pristali u 19,18 sati, a pacijenticu su u preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Zadar, čime je akcija spašavanja uspješno okončana, priopćeno je iz Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Jedan od dvojice surfera nestalih u ponedjeljak poslijepodne u moru ispred Umaga samostalno je doplivao do obale, a s obzirom na vremenske prilike na moru sinoć nije bila moguća potraga za drugim, priopćeno je iz ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Međutim, prema informacijama koje je dobio HRT od Lučke kapetanije u Puli, za slovenskim surferom od jutra traga 15-20 osoba, djelatnici Lučke kapetanije, vatrogasci te Gorska služba spašavanja.

Na Jadranu i krajevima uz njega u jutarnjim satima moguća je kiša, mjestimice i obilnija, a predviđaju se i iizraženiji pljuskovi s grmljavinom, a već prijepodne u većini dijelova Hrvatske djelomično razvedravanje, prognoza je DHMZ-a.

Oblačnije, još povremeno s kišom ili pljuskom, zadržat će se uglavnom na sjevernom i južnom Jadranu, te u gorskim predjelima. Vjetar će slabjeti i na kopnu okrenuti na jugozapadni, dok će na Jadranu puhati umjeren do jak južni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 16 i 21 Celzijev stupanj.

Pronašli nestalog muškarca koji je po olujnom jugu otišao obići svoje brodove

Zadarska Pomorska policija pronašla je u utorak oko 8 sati na otočiću Kozjak, između Ilovika i Lošinja, neozlijeđenog 54-godišnjaka, čiji je nestanak prijavljen noćas.

Policijska uprava zadarska zaprimila je oko 1 sat dojavu iz Lučke kapetanije Zadar o nestanku 54-godišnjaka na otoku Silba, a koji je tijekom jučerašnjeg dana otišao obići svoje brodove u uvali Smardeča na Silbi. U potragu se uključila pomorska policija, lučka kapetanija i mještani Silbe.

Jutros oko 8 sati na otočiću Kozjak, između Ilovika i Lošinja, članovi posade službenog plovila Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar, pronašli su neozlijeđenog 54-godišnjaka. priopćeno je iz zadarske PU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:54