OBITELJI MAJHEN

FOTO: NJEŽNE MACE ZVJERSKOG IZGLEDA Križevčanin se bacio u uzgoj skupocjene bengalske mačke: 'Zaljubili smo se u njih na prvi pogled!'

Relativno nova i rijetka vrsta rezultat je križanja azijske leopard mačke i domaće mačke
 Nikola Wolf / Podravski list

Najskuplje mačke na svijetu uzgajaju se i u Križevcima. Obitelj Majhen jedna je od tri u Hrvatskoj koja se bavi uzgojem rijetkih bengalskih mačaka, čija je cijena na svjetskom tržištu, u iznimnim situacijama, premašivala i 100.000 kuna. U Hrvatskoj i okruženju primjerci se mogu nabaviti za oko tisuću dolara.

Bengalske mačke jedna su od najatraktivnijih pasmina, ali i najzahtjevnijih za uzgoj. Riječ je o jednoj od najmlađih pasmina nastalih umjetnom selekcijom. Krase je šare koje podsjećaju na gepardove, ali i nježna osobnost, idealna za kućnu ljubimicu.

Stvorena u SAD-u

Prvi se put pojavljuje pedesetih godina prošlog stoljeća u SAD-u. Nastala je križanjem azijske leopard mačke i domaće mačke. Obitelj Majhen zasad ima tek jedan par, mužjaka Typhoona i ženku Philadelphiju.

Nikola Wolf / Podravski list

Foto: Nikola Wolf / Podravski list

Typhoon je na međunarodnoj izložbi u Zagrebu proglašen najljepšom mačkom prema odabiru posjetitelja,.

Ljubav na prvi pogled

- Odlučili smo se baviti uzgojem kućnih ljubimaca. Prva pomisao bili su njemački ovčari. No, kad smo se upoznali s bengalskim mačkama, zaljubili smo se u njih na prvi pogled - rekao je Dubravko Majhen, koji ima podršku supruge Lidije i sina Lea. Osim što planiraju prodaju mladunaca, Typhoon i Philadelphia prihvaćeni su kao članovi obitelji.

Nikola Wolf / Podravski list

Foto: Nikola Wolf / Podravski list

- Planiramo tri legla u dvije godine. No, prije toga svakako namjeravamo otići na izložbe u Ljubljanu te Zagreb, a u listopadu u Beč - otkriva Dubravko Majhen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:54