HNK U ZAGREBU

FOTO: ODRŽANA KOMEMORACIJA ZA IVU GREGUREVIĆA Posebno emotivan govor održala je njegova kolegica: 'Bili smo čudesna klasa od svega sedam ljudi...'

    AUTOR:
    • Tena Šarčević

  • OBJAVLJENO:
  • 09.01.2019. u 14:55

Zagreb, 090119. Komemoracija za glumca Ivu Gregurevica u zagrebackom HNK-a.
Na fotografiji: Vladimir Seks, Danilo Serbedzija.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

Vladimir Šeks, Danilo Šerbedžija

 

Uz pjesmu “Ne dirajte mi ravnicu” u izvedbi Najboljih hrvatskih tamburaša i gromoglasni, nekoliko minuta dug pljesak, prijatelji i kolege danas su se u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu posljednji puta oprostili od kultnog glumca Ive Gregurevića.

Na pozornici HNK tako se glumačka struka u samo dva dana oprostila od dva svoja velikana – dan ranije, održao se oproštaj od Tonka Lonze.

Uspomene na Gregurevića, velikana hrvatskog kazališta i filma, podijelili su, među ostalima, Ivica Buljan, Rajko Grlić, Goran Grgić, Anja Šovagović Despot, Dubravka Vrgoč i Nina Obuljen Koržinek.

Posebno je emotivan bio govor glumice Perice Martinović, koja je Gregurevića upoznala još na Akademiji i koja se stegnuta glasa prisjećala anegdota iz studentskih dana.

- Bili smo čudesna klasa od svega sedam ljudi te davne 73./74.. Sjećam se švercanja u domu na Savi, kad ste me ti i Andrija kuhanom bosanskom rakijom i češnjakom izliječili od gripe. Sjećam se kako nas je gospođa Zdenka Alić hranila kad smo bili gladni, kako nas je Tonko Lonza vodio na najbolji grah s kobasicom na željezničkom kolodvoru. Ljeta smo provodili na Dubrovačkim ljetnim igrama i spavali u kući mojih roditelja. Bile su to godine siromaštva i ljepote. Skromnosti, predugog podstanarstva i zaljubljenosti. U teatar - prisjetila se Martinović.

Osim govornika, počast Gregureviću došli su odati i brojni drugi umjetnici i uglednici: Dalibor Matanić, Vera Zima, Dragan Despot, Mia Begović, Daria Lorenzi, Andrej Plenković...

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo