OPROŠTAJ OD PREMINULOG ODVJETNIKA

FOTO: ODRŽANA KOMEMORACIJA ZA MARIJANA HANŽEKOVIĆA 'Bio je intelektualac širokih pogleda, otvorenog svjetonazora i protivnik svake isključivosti'

 
Komemoracija za odvjetnika, poduzetnika i sportskog djelatnika Marijana Hanžekovića u Hrvatskoj odvjetničkoj komori
 Marko Todorov / Hanza Media

- Kada je izabran za predsjednika Hrvatske odvjetničke komore (HOK) 1994. godine, njegov prethodnik Mario Kos za Marijana Hanžekovića je rekao: "Novo vrijeme traži nove, mlade ljude koji će svojim odgojem, entuzijazmom, visokim profesionalnim odnosom prema struci, organizacijskim sposobnostima, snagom mladosti i talenta jamčiti daljnji nesmetan rad i uspon Komore".

Marijan Hanžeković u cijelosti je ispunio riječi koje je prilikom njegova izbora za predsjednika Komore izrekao Mario Kos - kazao je, opraštajući se od Hanžekovića, predsjednik HOK-a Robert Travaš na današnjoj komemoraciji u prepunom Odvjetničkom domu.

Od Hanžekovića su se, uz članove njegove obitelji, oprostili kolege odvjetnici, a pored njih u Odvjetničkom domu bili su i dužnosnici drugih grana pravosudnog sustava te vodeći ljudi Hanza Medije. O Marijanu Hanžekoviću, prvenstveno kao odvjetniku, kolegi i prijatelju uz Travaša su govorili i dugogodišnja poslovna tajnica HOK-a Biserka Barac, predsjednik Odvjetničkog zbora Zagreb Josip Šurjak, zatim Damir Metelko iz Odvjetničkog društva Hanžeković i partneri, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić te bivši ministar pravosuđa i predsjednik Odvjetničke komore Slovenije Miha Kozinc. Na komemoraciji je bio i predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa.

- U Imenik odvjetnika HOK-a Marijan Hanžeković upisan je 1. listopada 1978. godine i od tada se neprekidno 40 godina bavio odvjetništvom. Odmah po upisu u Imenik odvjetnika uključuje se u rad tijela HOK-a, od 1994. do 2000. godine bio je predsjednik HOK-a, a sve do smrti bio je aktivni član Upravnog i Izvršnog odbora HOK-a - kazao je Travaš, napomenuvši da je Hanžeković odgojio veliki broj odvjetničkih vježbenika od kojih su većina danas ugledni odvjetnici, a bio je i ispitivač na pravosudnim ispitima.

Govoreći o Hanžekovićevom odvjetničkom angažmanu, spomenuo je da je bio sudac-arbitar pri Arbitražnom sudu Slovenske gospodarske komore i sudac-arbitar Europskog arbitražnog suda u Strasbourgu, a bio je i stalni predstavnik HOK-a pri Međunarodnoj odvjetničkoj komori.

- Na Konferenciji odvjetnika u Zadru, održanoj u svibnju 1989. godine, prikazao je razvitak odvjetništva u budućnosti i oblike obavljanja odvjetništva kroz odvjetnička društva i zajedničke odvjetničke urede te je ta njegova vizionarska ideja prvi put ugrađena u Zakon o odvjetništvu koji je stupio na snagu 1994. godine - kazao je Travaš i naglasio kako je izgradnja Hrvatskog odvjetničkog doma plod financijskih znanja i sposobnosti Marijana Hanžekovića bez kojeg Komora ne bi bila postavljena na solidne financijske osnove koje i danas jamče potpunu neovisnost odvjetništva.

Travaš se osvrnuo i na Hanžekovićevu svestranost i naveo kako je napravio puno dobrih i plemenitih stvari o kojima nije volio javno govoriti, već je samozatajno pomagao i stipendirao, podržavao znanost, umjetnost i sport te brinuo o kulturnoj baštini.

- Za vrijeme Domovinskog rata dao je svoj puni doprinos kroz rad Kriznog stožera HOK-a i Hrvatske odvjetničke zaklade, prikupljajući sredstva za pomoć stradalim i prognanim odvjetnicima i njihovim obiteljima - naveo je predsjednik HOK-a te spomenuo i Hanžekovićevu ljubav prema sportu, od košarke, preko jedrenja u koje se zaljubio 1987. kada je jedrilicom preplovio Atlantski ocean, nogometa do letenja.

- No, Marijan je u sportu najviše poznat kao podupiratelj i donator atletskog mitinga "Hanžekovićev memorijal" koji je nastao u čast velikog hrvatskog atletičara, njegovog strica Borisa Hanžekovića - rekao je Travaš, napominjući da potječe iz stare i ugledne hrvatske obitelji te da se trudio očuvati i promicati hrvatski nacionalni i kulturni identitet i proširivati obiteljsku zbirku umjetnina.

- Marijan Hanžeković bio je svestran čovjek, iznimno uspješan u svim područjima kojima se bavio, od prava i sporta do kulture i medija. Zalagao se za slobodno, tolerantno, pluralističko i otvoreno društvo. Bio je intelektualac širokih pogleda, otvorenog svjetonazora i protivnik svake isključivosti - kazao je o kolegi odvjetniku Robert Travaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:41