STIGLO POGORŠANJE VREMENA

FOTO Okranska bura zatvorila Krčki most, a snijeg dionice autocesta A1 i A6! U prekidu i trajektne linije

Split, grad pod Marjanom očekuje još jedna subota pod snijegom i ledom
 Ante Čizmić / CROPIX

Snijeg pada na području Splita. Nošen jakom burom počeo je padati iza 21 sat. Za razliku od prošlog četvrtka navečer kada se s nesrtrpljenjem očekivao u samom gradu, ovoga je puta zbog prave sniježne kataklizme Splićane zatvorio u domove, jer nikome više nije ni do snijega ni do hladnoće, javlja Slobodna Dalmacija.

Na ulicama gotovo da nema prolaznika, a i oni rijetki trčali su na sigurno, tu i tamo prošao bi koji automobil.

Nova ciklona počela se u Splitu osjećati u zraku tijekom poslijepodneva jer je iz sata u sat bilo sve hladnije, oko 21 sat grad se hladio na nuli, a bura je bila sve jača.

Grad pod Marjanom očekuje još jedna subota pod snijegom i ledom, deveti dan ledenog pokrivača koji je oborio meteorološki rekord iz hladne 1956. godine kada je Split punih šest dana bio okovan ledom, a sudeći prema prognozama ovaj će se smrznuti rekord sigurno produžiti.

Snijeg nije zaobišao niti područje Prugova i Konjskog u zaleđu Splita.

I Vis pod snijegom

Za razliku od prošlog tjedna kada nakratko zabijelio Hum, najviše brdo na otoku Visu (587 metara), susnježica i snijeg prekrili su u petak poslijepodne i niže predjele na otoku. Uz jaku, na udare i olujnu buru, na otoku Visu pada susnježica, a iznad 200 metara nadmorske visine snijeg se zadržava na tlu.

Tako je na primjer u selu Žena Glava visina snježnog pokrivača u petak oko 20 sati iznosila 5-6 cm, dok je na brdu Hum bila niža zato što je jak istočni i sjeveroistočni vjetar raznosio snijeg unaokolo.

Na glavnoj otočnoj prometnici, županijskoj cesti 6212, između Visa i Komiže, preko brda sv. Mihovil u duljini od 4 kilometra djelatnici Županijskih cesta Split posipali su sol, a jedan od njih, Lovre Mardešić, rekao nam je da će tijekom noći obići i ostale otočne prometnice kako bi osigurali nesmetan promet.

Bura zatvorila Krčki most

Od 21.30 sati Hrvatski autoklub proglasio je zimski uvjete i na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvora Bosiljevo2 i Kikovica te na staroj cesti kroz Gorski kotar na dionici Gornje Jelenje-Sopač (D3).

Za sav su promet zatvoreni Krški most te dijelovi autoceste A1 između čvorova Sveti Rok- Posedarje kao i A6 Rijeka- Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica.

Ponovno nema slobodnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i Dalmaciji i obrnuto. Zimski su uvjeti proglašeni na cestama u Lici, Gorskom kotaru i u dijelu Dalmacije, te je zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostali moraju imati zimsku opremu.

Snažan vjetar prekinio je trajektne linije Prizna-Žigljen, Brestova-Porozina, Jablanac-Mišnjak, Valbiska-Merag, Valbiska-Lopar, Split-Supetar, Split-Stari Grad i Sućuraj-Drvenik kao i katamaranske linije na riječkom, zadarskom i splitskom području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 16:37