POTJERA ZA BJEGUNCEM

FOTO: OVDJE SE KRIJUMČAR S 11 OČAJNIKA KOMBIJEM SJURIO U KUPU PA IH OSTAVIO DA POTONU Oko njega se steže obruč: 'Uhitili smo trojicu pomagača'

 
 Darko Tomaš / CROPIX

Stravičan događaj zbio se u noći sa subote na nedjelju na području Slatine Pokupske nedaleko od Gline. Život je izgubila za sada neidentificirana ženska osoba, migrantica koju je odbjegli švercer ljudima u kombiju s još desetero migranata ilegalno prokrijumčario iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku.

Policija je u nedjelju izvijestila da je tragični događaj uzrokovan neljudskim ponašanjem vozača kombija, vjerojatno srpskog državljanina.

Počeo bježati

“Oko 3 sata iza ponoći, na glinskom području u mjestu Slatina Pokupska, policijski službenici su, tijekom pojačanog postupanja u suzbijanju nezakonitih migracija, pokušali zaustaviti kombi vozilo njemačkih nacionalnih oznaka koje se na svjetlosne znakove nije zaustavilo, nego je vozač ubrzao kretanje, uslijed čega je sletio u rijeku Kupu. Tom prilikom vozač je iskočio iz vozila i pobjegao prema minski sumnjivom području, ostavljajući kombi da tone. Policijski službenici koji su se našli na mjestu događaja krenuli su spašavati osobe iz kombija te razbili staklo. Prema do sada utvrđenom, policijski su službenici iz kombija iz rijeke spasili 11 migranata, međutim, jedna je ženska osoba kasnije tijekom pružanja liječničke pomoći na mjestu događaja preminula”, priopćila je policija.

Slatina Pokupska, 250819.
Krijumcar migrantima, za kojeg se sumnja da je drzavljanin Republike Srbije, skrivio  je prometnu nesrecu odvozeci kombi s migrantima u rijeku Kupu, zbog koje se jedna migrantica utopila. MUP i dalje traga za krijumcarom.
Na fotografiji: glasnogovornik Dario Kacmarcik, glasnogovornik.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

Kako smo doznali na mjestu događaja, krijumčar se kombijem kretao državnom cestom 31 iz smjera Gline prema Pokupskom, kada su ga primijetili i pokušali zaustaviti policajci. Neposredno prije dolaska do mosta preko rijeke Kupe i ulaska u Zagrebačku županiju, vozač je kombijem naglo skrenuo ulijevo na sporednu cestu, očito misleći da će umaknuti policiji i zaobići moguće blokade glavne ceste vozeći se sporednim putevima. Međutim, zapravo je skrenuo na makadamski put i nizbrdicu koja ga je nakon samo nekoliko stotina metara odvela ravno u Kupu.

Na malom proplanku na toj obali Kupe nisu bili vidljivi nikakvi tragovi kočenja, pa se čini da se kombijem punim migranata nesmanjenom brzinom spustio u korito rijeke, gdje je vozilo počelo tonuti.

Slatina Pokupska, 250819.
Krijumcar migrantima, za kojeg se sumnja da je drzavljanin Republike Srbije, skrivio  je prometnu nesrecu odvozeci kombi s migrantima u rijeku Kupu, zbog koje se jedna migrantica utopila. MUP i dalje traga za krijumcarom.
Na fotografiji: mjesto ulijetanja kombija s migrantima u Kupu.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

Vozač je napustio kombi i pješice pobjegao u šumu prema Slatini Pokupskoj, ostavivši nesretne migrante zatočene u tovarnom dijelu vozila. Na sreću, policajci koji su ga lovili nisu krenuli dalje u potjeru za njim, nego su uskočili u Kupu i pomogli migrantima razbiti stakla na prozorima i vratima kombija te su ih izvukli na obalu.

U kombiju su, kako nam je potvrdio glasnogovornik PU sisačko-moslavačke Dario Kačmarčik, bili žene, djeca i muškarci. Jedna je žena, na žalost, preminula neposredno nakon izvlačenja dok joj se pokušavala pružiti liječnička pomoć. Je li preminula od ozljeda zadobivenih prilikom slijetanja kombija ili se radi o utapanju, doznat će se nakon obdukcije.

Slatina Pokupska, 250819.
Krijumcar migrantima, za kojeg se sumnja da je drzavljanin Republike Srbije, skrivio  je prometnu nesrecu odvozeci kombi s migrantima u rijeku Kupu, zbog koje se jedna migrantica utopila. MUP i dalje traga za krijumcarom.
Na fotografiji: mjesto ulijetanja kombija s migrantima u Kupu.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

Identiteti migranata

Ostalih desetero migranata odvedeno je u policijsku postaju u Glini, gdje su zbrinuti. Navodno su i neki od njih zadobili lakše ozljede. Prema riječima glasnogovornika Kačmarčika, policija će sa svima obaviti obavijesne razgovore o okolnostima nemilog događaja te u cilju pronalaska odbjeglog vozača. Kroz te razgovore trebali bi se utvrditi identiteti migranata, mjesto na kojem su se ukrcali u kombi, kao i sve okolnosti pod kojima su se odlučili na ilegalni ulazak u Hrvatsku te je li, osim vozača kombija, bilo i drugih osoba koje su sudjelovale u organizaciji krijumčarenja.

Za vozačem koji je pobjegao kroz šumu u minski sumnjivo područje policija intenzivno traga. U potragu su, kako navodi policija, uključene sve raspoložive snage, i specijalna, i interventna, i granična policija, pri čemu su na teren izvedeni i psi tragači.

Policija, očito, raspolaže informacijama o kome se radi jer, iako za sada ne želi spominjati identitet, ipak navodi da se, prema svemu sudeći, radi o državljaninu Republike Srbije. Potraga za njim koncentrirala se na glinskom području.

U međuvremenu, zamjenik ravnatelja policije Josip Ćelić u Dnevniku Nove TV je potvrdio da su na granici sa Srbijom uhićene dvije osobe koje se dovode u vezu s odbjeglim krijumčarom, dok je nedugo potom načelnik Uprave za granicu MUP-a Zoran Ničeno u Dnevniku HRT-a rekao da su na graničnom prijelazu Bajakovo zadržane tri osobe, ali da među njima nije počinitelj, vozač kombija, za kojim i dalje tragaju.

Ali, istaknuo je, te osobe mogu dati vrlo kvalitetne informacije o počinitelju i samom događaju. "Cjelokupni operativni sastav ima određene informacije o počinitelju, o mogućem počinitelju toga događaja i svi intenzivno tragaju za njim", rekao je Ničeno u središnjem Dnevniku HRT-a.

Sisačko-moslavačka Policijska uprava također je potvrdila da su na Bajakovu uhićene tri osobe koje su granicu pokušale prijeći redovnom autobusnom linijom.

Na samom mjestu događaja policija je u nedjelju provela očevid kojim je rukovodio nadležni zamjenik Županijskog državnog odvjetništva u Sisku. Pritom je iz rijeke Kupe izvučeno i kombi vozilo te je prevezeno u policijske prostore radi izuzimanja tragova i potrebe mogućeg vještačenja.

Teške optužbe

Odbjeglog vozača, ako ga policija uspije pronaći, čekaju teške optužbe. Osim za šverc ljudi, odnosno kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj članici Europske unije ili potpisnici Schengenskog sporazuma, gotovo sigurno može očekivati i prijavu za puno teža kaznena djela s obzirom na to da je prilikom bijega od policije izazvao nesreću u kojoj je jedna osoba smrtno stradala. A pritom je napustio mjesto događaja, a da nije niti pokušao pomoći bilo kome od jedanaestero migranata koje je prevozio.

U za njega najboljem slučaju može očekivati prijavu za teži oblik kaznenog djela izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, za koje je zaprijećena kazna zatvora do 15 godina. Moglo bi se raditi i o kaznenom djelu dovođenja u opasnost općeopasnom radnjom, za koje je zaprijećena ista kazna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:08