PREDAVANJE

FOTO: 'OVO JE ČOVJEK ZAHVALJUJUĆI KOJEMU MILOŠEVIĆ I VOJSKA NISU PREUZELI VLAST U SFRJ' Zoran Milanović bio uvodničar na predavanju Bogića Bogićevića

 
Zoran Milanović, Bogić Bogićević, Josip Lučev
 Željko Puhovski / CROPIX

Nekadašnji član Predsjedništva bivše SFRJ Bogić Bogićević, koji je tu dužnost obavljao u najturbulentnije predratno vrijeme, na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld u Zagrebu održao je u srijedu predavanje na temu 'Glasao sam protiv vojne intervencije JNA u rješavanju jugoslavenske krize', piše Anadolu Agency.

Uvodničar predavanja je bio bivši hrvatski premijer, nekadašnji predsjednik SDP-a i predsjednik Diplomatskog vijeća spomenute visoke škole Zoran Milanović.

- Bogić Bogićević je čovjek zahvaljujući kojem Slobodan Milošević i vojska nisu preuzeli vlast u Jugoslaviji, kazao je Milanović okupljenim studentima.

Naime, Bogićević je, kako je rečeno na predavanju, spriječio hapšenje svih demokratski izabranih predsjednika novonastalih država, odnosno Kučana, Tuđmana i Gligorova nakon što je to dogovorilo predsjedništvo Jugoslavije s Miloševićem u sjeni.

- Tada nastupa Bogić Bogićević i svojim glasom sprečava da ta odluka bude donesena, kazao je Milanović.

Istaknuo je kako je Bogićević 1989. izabran za člana kolektivnog Predsjedništva SFRJ u ime BiH između pet kandidata iz redova srpskog naroda, a odabrali su ga građani BiH na referendumu sa 200.000 glasova prednosti ispred sljedećeg kandidata.

- Rat je predložen upravo 12. ožujka 1991. godine. Bilo je to vrijeme pada komunizma, Varšavskog ugovora, pada Berlinskog zida i bipolarnog svijeta, vrijeme kada je Europska zajednica postajala Europska unija, kazao je Bogićević.

- Htjeli su me uvjeriti, primorati da se moram ponašati prije svega kao Srbin i da svoj glas moram dati kao Srbin, kazao je Bogićević i prisjetio se izraza iz zapisa srpskog člana Predsjedništva SFRJ i Miloševićevog bliskog suradnika Borisava Jovića 'Deset dana lomljenja Bosanca'.

FOTOGALERIJA: Predavanje Bogića Bogićevića u Zagrebu

Poručio je kako tada, sa svega 36 godina, nije želio od toga što je Srbin napraviti profesiju, za razliku od mnogih tadašnjih funkcionara, a morao se nositi s etiketom nacionalnog izdajnika koja je bila opasna za živote i sigurnost Bogićevića i njegove obitelji.

Prisjetio se sjednice Predsjedništva u funkciji Vrhovne komande koje se održala duboko pod zemljom i na kojoj su predloženi uvođenje izvanrednog stanja i mjera borbene gotovosti.

- U pripremi za tu sjednicu, dio generalštaba je tajno posjetio London, Pariz i Moskvu. Pariz i London su rekli da se neće miješati u unutarnje stvari, u Moskvi su rekli da se sačeka da oni smijene Gorbačova, kazao je Bogićević te upozorio kako je četiri dana prije odcjepljenja Slovenije SAD rekao da bivše jugoslavenske republike nikada neće priznati.

Jedan od razloga za ovo predavanja studentima Visoke škole Dag Hammarskjöld, uz upoznavanje s povijesnim činjenicama iz tog vremena, jest zaborav koji je nastupio kod starijih generacija koje su svjedočile događajima kao suvremenici, kazao je Milanović, piše Anadolu Agency.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:22