KONAČNO RJEŠENJE GRANIČNOG PITANJA?

FOTO: OVO JE NOVA HRVATSKA IDEJA ZA RJEŠENJE KRIZE U PIRANSKOM ZALJEVU! Hoće li Slovenci pristati na taj prijedlog?

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.09.2017. u 14:32

 

Predsjednik vlade Andrej Plenković na sastanku s čelnicima parlamentarnih stranaka zatražit će podršku za bilateralno rješavanje graničnog prijepora sa Slovenijom.

- Cilj sastanka je predstaviti širi kontekst naših odnosa sa Slovenijom, pristupiti rješavanju otvorenog graničnog pitanja na način da je to pitanje bilateralnih razgovora - kazao je Plenković u četvrtak na početku sjednice vlade.

- Želimo u dijalogu sa slovenskom stranom u duhu dobrosusjedstva pronaći rješenja koja će biti na tragu izrazito mudre, stabilne, pouzdane politike koju smo vodili proteklih mjeseci - dodao je premijer.

Plenković nije htio otkriti kakav će prijedlog predstaviti Slovencima, ali je vrlo brzo otkriveno da se planira definiranje neutralne zajedničke zone ribarenja po sredini akvatorija Piranskog zaljeva. To je potvrdio predsjednik udruge profesionalnih ribara Mare Croaticum Daniele Kolec, koji je novinarima predao mapu kompromisnog rješenja oko Piranskog zaljeva koju je dobio iz Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede. Doduše, riječ je o hrvatskom prijedlogu rješenja.

- Rješenje je na vidiku, a to je da imamo zajednički dogovor te da slovenski i hrvatska ribari tu rade zajedno. Nadam se da će to Slovenija prihvatiti i da se već jednom smire tenzije. I sam sam na neki način sudjelovao u izradi ovog rješenja, a najbitnije je da se nađe kompromis i da stanemo na kraj ovim provokacijama - kazao nam je Kolec.

Ipak, nije siguran hoće li Slovenci pristati na ovakav kompromis: - Ne znam jesu li oni suglasni, ali razgovarao sam sa slovenskim ribarima neki dan. Oni danas imaju sastanak s njihovim političarima i nadam se da će prevladati razum i da ćemo to riješiti na zadovoljstvo svih, veli Kolec.

Reakcije oporbe raznovrsne

Nakon izlaska sa sastanka, koji je opravdao drugim obavezama, čelnik stranke Bandić Milan 356, Milan Bandić, novinarima je parafrazirao Titovu izjavu 'tuđe nećemo, svoje nedamo'.

- Treba nastaviti bilateralne pregovore do konačnog dogovora, ali pod geslom.. Tuđe ne želimo, a svoje ne poklanjamo, kazao je Bandić.

Predjsednik HSS-a Krešo Beljak rekao je prije sastanka kako očekuje da će premijer htjeti poništiti odluku o nepriznavanju arbitraže. 'To ne bu išlo', rekao je Beljak. Što su rekli drugi čelnici parlamentarnih stranaka, možete pročitati OVDJE.

 

 

Erjavec: 'Hrvati su promijenili retoriku nakon što smo ih blokirali, ali njihov prijedlog je neprihvatljiv!'

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u četvrtak da bilateralni dogovor s Hrvatskom o graničnom pitanju nije potreban jer Slovenija i dalje ustraje na provedbi arbitražne presude, a sastanak premijera Andreja Plenkovića s čelnicima parlamentarnih stranaka o bilateralnom rješavanju prijepora smatra prvim znakom popuštanja Hrvatske.

"Arbitražna presuda je sasvim jasna, zato nam nije potreban nikakav posebni bilateralni dogovor", kazao je Erjavec novinarima nakon sjednice slovenske vlade reagirajući na medijske napise da bi hrvatski premijer Andrej Plenković mogao predložiti Sloveniji bilateralni sporazum uz poseban režim za hrvatske ribare u Savudrijskoj vali, u dijelu koji su arbitri dodijelili Sloveniji.

Takav eventualni prijedlog o posebnom režimu za hrvatske ribare za Sloveniju nije prihvatljiv, kazao je Erjavec.

S druge strane, Erjavec je rekao da današnji sastanak Plenkovića s čelnicima parlamentarnih stranaka na kojem će zatražiti podršku za bilateralno rješavanje graničnog prijepora sa Slovenijom, pozdravlja kao prvi znak popuštanja Hrvatske.

"Očito su na hrvatskoj strani došli do spoznaje da arbitražna presuda ipak postoji, što su do sada nijekali", rekao je Erjavec, uz ocjenu da je "promjeni retorike" u Zagrebu doprinijela i njegova najava da će Slovenije blokirati ulazak Hrvatske u Organizaciju za gospodarski razvitak i suradnju (OECD).

"Smatram da Slovenija mora ustrajati na provedbi arbitražne presude koja je sasvim jasna. Ako bismo ušli u bilateralne pregovore i promjenu odluke arbitara, bojim se da bi to bio kraj poštovanja onoga što je arbitražom odlučeno", kazao je Erjavec.

Posebna vladina skupina koja se bavi zakonskim okvirima primjene arbitražne presude posjetit će danas popodne slovensku obalu i sa stanovnicima pograničnih naselja i ribarima u Piranskom zaljevu razgovarati o implikacijama arbitraže i prijedlogu "sistemskog zakona" kojega u tom smislu vlada namjerava usvojiti u parlamentu do kraja rujna.

Ista je skupina proteklih dana već posjetila pogranične općine u Prekmurju i slovenskoj pokrajini Gorjanci (koja graniči sa Žumberkom), obećavši svima koje bi razgraničenje prema arbitražnoj odluci moglo pogoditi materijalnu i moralnu potporu.

Slovenski mediji i dalje prenose oštre osude svih koalicijskih čelnika predsjedniku parlamentarnog odbora za obranu Žanu Mahniču koji je, kako navode, izazvao nepotrebno dodatno zaoštravanje ozračja u odnosima s Hrvatskom popodnevnim zatvorenim zasjedanjem na kojemu je glavna točka "spremnost slovenske vojske za slučaj mogućih konflikata s Hvatskom" u slučaju primjene arbitražne presude od strane Slovenije.

Kako javlja slovenski radio, sve tri koalicijske stranke u Cerarovoj vladi odlučile su se bojkotirati sjednicu, a na njoj neće sudjelovati niti pozvana ministrica obrane Andreja Kastič. Ipak, doznaje se da će na sjednici sudjelovati pozvani iz premijerova i predsjednikova ureda. Neki mediji navode da vodstvo parlamenta zbog Mahničeva "neodgovornog" i politički motiviranog poteza razmišlja o njegovu smjenjivanju s mjesta predsjednika tog odbora.

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo