UPRAVO SADA!

FOTO Pazite na oči dok gledate pomrčinu Sunca! Bez zaštite može doći do trajnih oštećenja

 NASA

ZAGREB - Iz svih krajeva Hrvatske u kojima bude vedro sutra će se u prijepodnevnim satima moći vidjeti djelomična pomrčina Sunca. Osim u Hrvatskoj, taj fenomen bit će vidljiv iz cijele Europe.

Pomrčina Sunca nastaje kad se Mjesec nađe točno između Zemlje i Sunca.

Potrebni filtri

- Kod djelomične pomrčine, Mjesec ne zaklanja kompletan Sunčev disk pa se prilikom promatranja moraju koristiti zaštitni filteri, kao što su naočale za zavarivanje i posebne folije od Mylara. Inače zbog velikog sjaja Sunca može doći do trajnih oštećenja oka - rekao je Gustav Kren iz Zvjezdarnice Zagreb, upozorivši da se Sunce nikako ne smije promatrati ni teleskopom ili dalekozorom bez zaštitnih filtera.

Rijetka kombinacija

Djelomična pomrčina Sunca u našim će krajevima nastupiti oko osam, a završiti koju minutu prije 11 sati. Oko 9.20, u maksimumu pomrčine, bit će pokriveno čak 75 posto površine Sunca. U 2011. bit će ukupno četiri djelomične Sunčeve pomrčine i dvije potpune Mjesečeve, što je rijetka kombinacija koja će se u 21. stoljeću dogoditi 6 puta. Iduća potpuna pomrčina Sunca bit će u studenome 2012., ali bit će vidljiva samo stanovnicima Južne Amerike i Oceanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:55