SKIJAŠKA KARAVANA

FOTO: POČEO UDARNI SKIJAŠKI VIKEND, NA GRANICAMA SU OGROMNE GUŽVE Više od 100.000 Hrvata putuje na zimovanje, pogledajte čep na prijelazima

 
 Damir Krajac / CROPIX

Kao što se i očekivalo, nekoliko desetaka tisuća Hrvata krenulo je ovog vikenda u inozemstvo na skijanje. HAK javlja da je pojačan promet na autocestama A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac, A7 Rupa-Rijeka u smjeru Slovenije, a zastoji su povremeno pred naplatnim postajama i graničnim prijelazima.

- Zbog pojačanog priljeva vozila na pojedinim graničnim prijelazima vrijeme potrebno za prelazak granice se često mijenja, a zabilježena čekanja mogu biti i duža. Vozače molimo za strpljenje i razmijevanje, upozorava HAK na svojim mrežnim stranicama.

Na izlaz iz Hrvatske na graničnim prijelazima Bregana i Bregana Naselje čeka se do sat vremena, ista je situacija i na Pasjaku, dok je na drugim prijelazima sa Slovenijom čekanje do 30 minuta, obavijestio je HAK. Zbog udarnog skijaškog vikenda i MUP je izdao upozorenje. Zbog očekivanog stvaranja većih gužvi pozivaju sve građane da i u takvim uvjetima budu strpljivi, međusobno tolerantni, ali i da prije svega poštuju prometne propise.

Prema procjenama koje je Jutarnji dobio uz pomoć turističkih agencija i putničkih udruga, u prvom skijaškom tjednu na skijanje bi moglo otići oko 110 tisuća građana. Neki su skijanje spojili s dočekom Nove godine u skijalištima i drugim europskim zimskim odredištima, ali većina se ipak odlučila za odlaske u prvom ovogodišnjem vikendu odnosno tjednu.

- Vjerojatno je više od 200 tisuća hrvatskih građana koji odlaze na skijanje i druge vrste zimskog odmora, rekao je pak za Hinu predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Tomislav Fain.

Među njima su oni koji putuju organizirano posredstvom agencija, te oni koji putovanja organiziraju individualno pa je teško znati točne brojke.

- Već par godina vrtimo se oko 200 tisuća, a agencije istodobno ostvaruju rast prodaje skijanja i zimskih aranžmana od prosječnih 10 posto. Tako je bilo i ove godine, odnosno kod nekih i više, jer su svi aranžmani rasprodani, a potražnja je ukupno bila odlična i to iz svih hrvatskih krajeva, kaže Fain.

Neki su skijanje spojili s dočekom Nove godine u skijalištima i drugim europskim zimskim odredištima, ali većina se ipak odlučila za odlaske u prvom ovogodišnjem vikendu odnosno tjednu.

- Špica skijanja odnosno vrijeme najveće potražnje i putovanja, kao i svake godine, trajat će oko tri tjedna, a kako su razlike u cijeni između novogodišnjeg i idućeg tjedna velike, odnosno i do 30 posto manje nakon Nove godine u prvom, tzv, hrvatskom skijaškom tjednu, ne čudi što se najviše putnika odlučuje baš za taj drugi tjedan, smatra Fain.

Dodaje da su cijene ski-aranžmana, pa i na samim skijalištima, ove sezone ipak porasle, za oko 10 posto.

Na odlazak na skijanje po njegovim riječima nisu negativno utjecali skraćeni zimski školski praznici, niti je zbog toga bilo otkazivanja rezervacija.

Ove su godine jednako popularne sve tradicionalne ski-destinacije u Europi, od Austrije i Italije do Švicarske i Francuske i posebice Slovenija, čija su skijališta, primjerice Pohorje ili u Kranjska Gora, već popunjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:46