ORNITOLOŠKI CENTAR

FOTO: PREDSTAVLJEN 40 MILIJUNA KN VRIJEDAN PROJEKT U 'selu roda' gradi se trg s amfiteatrom, istraživački centar, bungalovi, park za djecu...

 
 Mate Piškor/Cropix / Vizualizacija: Roth & Čerina

Idejno rješenje Ornitološkog centra u Lonjskom polju predstavljeno je u utorak u Čigoču, vrijednost mu je oko 40 milijuna kuna i to je najveća dosadašnja investicija Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje, gdje obitava oko 250 vrsta ptica.

Projekt zajednički provode Javna ustanova PP Lonjsko polje, i Grad Sisak, koji su već uložili oko milijun kuna u pripremne radove, odnosno uređenje parcele za izgradnju. Za potrebe Centra koristit će se objekt sada zapuštene kurije Oberhofer-Hangi, koja je predviđena za obnovu i već je otkupljena za novu funkciju.

U Lonjskom polju obitava oko 250 vrsta ptica, od kojih se njih 170 ovdje i gnijezdi, a selo Čigoč poznato je i kao 'selo roda'. Osim za stručne potrebe, Ornitološki će centar mnogo značiti za razvoj turizma, smještaj gostiju, te pružanje usluga i plasman proizvoda mjesnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) i obrtnika.

Cigoc, Sisak, 210519.
 U Cigocu, europskom selu roda, grad Sisak, javna Ustanova park prirode Lonjsko polje i Ministarstvo kulture, gradit ce Ornitoloski centar, vrijedan 40 milijuna kuna. Na fotografiji: Idejno rjesenje buduceg centra  za promatranje ptica
Foto: Mate Piskor / CROPIX
Mate Piškor / CROPIX
Idejno rješenje budućeg centra za promatranje ptica

Centar će sadržavati izložbeno-interpretacijski prostor, istraživački centar s laboratorijima za ornitološka istraživanja, te trg s amfiteatrom. U sklopu projekta još će se urediti edukativni park, opservatorij za promatranje ptica, parkiralište te smještajni kapaciteti za ornitologe i goste u čvrstom objektu, paviljonima i kampu, rekao je autor idejnog rješenja Tonči Čerina. Predviđen je i ugostiteljski prostor, promatračnica za ptice, dječje igralište, knjižnica i drugi sadržaji.

Vizualizacija: Roth & Čerina
Idejno rješenje budućeg centra za promatranje ptica

Izgradnja Ornitološkog centra mnogo će značiti i za revitalizaciju sisačke Donje Posavine, koju sve veći broj stanovnika napušta, rekla je na predstavljanju projekta u Društvenom domu u Čigoču sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Iako će se tek iduće godine projektnom prijavom Javna ustanova kandidirati za sufinanciranje iz fondova EU, Grad i Javna ustanova će, ne čekajući novac EU, odmah zajednički početi radove na nekim djelovima projekta, obećala je Ikić Baniček.

Vizualizacija: Roth & Čerina
Idejno rješenje budućeg centra za promatranje ptica

Zbog nedostatka smještajnih kapaciteta, Park prirode dosad nije mogao primiti veće skupine gostiju, rekao je ravnatelj Javne ustanove, Ivor Stanivuković. Ostvarenjem projekta, dodao je, taj će se problem trajno riješiti.

Vizualizacija: Roth & Čerina
Idejno rješenje budućeg centra za promatranje ptica

Od ukupnog broja turista koji posjećuju Hrvatsku četvrtina ih je zainteresirana za zaštićena područja. Tek s Ornitološkim centrom, čiji se završetak očekuje za tri do četiri godine, Lonjsko polje, koje se prostire na 500 četvornih kilometara, moći će primiti veće skupine gostiju.

Predstavljanju idejnog projekta Ornitološkog centra bio je nazočan i veći broj mještana Čigoča i susjednih naselja, koji su upozorili na infrastrukturne probleme.

Cigoc, Sisak, 210519.
 U Cigocu, europskom selu roda, grad Sisak, javna Ustanova park prirode Lonjsko polje i Ministarstvo kulture, gradit ce Ornitoloski centar, vrijedan 40 milijuna kuna. 
  Na fotografiji: arhitekt  Tonci Cerina,  Ivor Stanivukovic, ravnatelj Parka prirode Lonjsko polje i gradonacelnica Kristina Ikic Banicek u Cigocu
Foto: Mate Piskor / CROPIX
Mate Piškor / CROPIX
Na fotografiji: Tonči Čerina, Ivor Stanivuković i Kristina Ikić Baniček

To je u prvom redu prilazna cesta iz smjera Siska, koju bi trebalo u cjelosti modernizirati, te prilaz od autoceste A3 preko Svinjičkog. Spomenuli su i problem sječe šuma na području Parka prirode.

Ravnatelj Stanivuković rekao je kako parkovi prirode, za razliku od nacionalnih parkova, imaju osjetno manje ingerencija, ali da će u dogovoru s mjerodavnima pokušati te probleme rješavati.

Cigoc, Sisak, 210519.
 U Cigocu, europskom selu roda, grad Sisak, javna Ustanova park prirode Lonjsko polje i Ministarstvo kulture, gradit ce Ornitoloski centar, vrijedan 40 milijuna kuna.  Na fotografiji: Gradonacelnica Kristina Ikic Banicek, dogradonacelnik Marko Kricka, arhitekt  Tonci Cerina i Ivor Stanivukovic, ravnatelj Parka prirode Lonjsko polje ispred kurije Oberhofer-Hangi u Cigocu, oko koje ce se graditi buduci centar za promatranje ptica
Foto: Mate Piskor / CROPIX
Mate Piškor / CROPIX
Na fotografiji: Kristina Ikić Baniček, Marko Krička, Tonči Čerina i Ivor Stanivuković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:49