SVE TEME VEZANE UZ EU

FOTO: PREDSTAVLJEN NOVI PROJEKT HANZA MEDIJE Brojna poznata lica hrvatske i europske politike na promociji portala Euractiv.hr u Dubravkinom putu

 
 Darko Tomaš / CROPIX

Zagrebački restoran Dubravkin put ugostio je brojna poznata lica hrvatske i europske politike, koja su prisustvovala svečanoj promociji novog portala Euractiv.hr. Na krilima velikog uspjeha portala Novac.hr, Hanza Media odlučila se za još jedan ambiciozan digitalni projekt te je u partnerstvu s europskom mrežom Euractiv ovaj tjedan svojim čitateljima predstavila hrvatsku inačicu najprestižnijeg europskog portala za tematiku Europske unije.

- Čini nam se da europske priče nisu dovoljno zastupljene te kako još uvijek nismo svjesni da smo građani Europe. Zbog toga će nam biti posebno zadovoljstvo ispričati europske priče i vidjeti gdje se u njima nalazimo, odnosno kako se mogu ostvariti sva naša prava i mogućnosti - objasnio je razlog pokretanja ovog projekta glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić.

U samo nekoliko dana postojanja, Euractiv.hr nadmašio je očekivanja čitanosti, što dovoljno ukazuje na prazninu koja je do sada postojala u hrvatskom medijskom prostoru, kad je u pitanju praćenje europskih tema. Od sada, čitatelji će sve informacije vezane uz Europsku uniju i njezine države članice moći pronaći na jednome mjestu.

- Građani ne znaju koja su njihova prava, koristi i obveze, poduzetnici teško dolaze do bitnih informacija o tome kako doći do zajedničkog tržišta, a većina glasača uopće ne zna ništa o europskoj politici koja uvelike utječe na živote svih nas - u svom je pozdravnom govoru rekao Ivan Fischer, glavni urednik portala.

FOTOGALERIJA: Predstavljanje novog internet portala Euractiv.hr

Da pojasnimo, Euractiv je neovisna paneuropska medijska mreža, specijalizirana za politiku EU, koja svojim čitateljima na čak 13 jezika ažurno dostavlja vijesti europske tematike. Tek otvoreno hrvatsko izdanje zamišljeno je tako da svoje čitatelje u pet rubrika svakodnevno obavještava o novostima vezanim uz europsko zakonodavstvo, političke procese, kampanju uoči izbora te fondove EU.

Da je ovakav portal i više nego potreban u Hrvatskoj, primijetila je i naša zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić, koja vjeruje da će naši građani sada napokon imati priliku informirati se o europskim temama i shvatiti u kolikoj mjeri one utječu na život u Hrvatskoj. Uz to, parlamentarka vjeruje i da će Euractiv.hr podići izlaznost Hrvata na izbore za parlament EU, koji nas čekaju u proljeće 2019.

Istome se nada i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andrea Metelko Zgombić.

- Hrvatski građani napokon će biti informirani o europskim temama. Vjerujem da će čak i oni koje ne zanimaju isključivo takve teme sada na njih "naletjeti" pa će se i kod njih probuditi određeni interes - smatra Metelko Zgombić.

Ipak, nije ovo prvi hrvatski pokušaj da se pokrene medij koji će našim građanima pružiti uvid u zbivanja unutar Europske unije, objasnio nam je konzultant Daniel Mondekar.

- Bilo je krajnje vrijeme da se pokrene ovakav portal. Ovo je projekt koji hrvatski mediji već 15 godina pokušavaju pokrenuti, ali Hanza Media je prva koja je u tome uspjela - ispričao nam je te dodao kako uistinu vjeruje da u Hrvatskoj postoji interes za ove teme, a time i za ovaj projekt. Da je to uistinu tako, pokazuje činjenica da će Mondekar djelovati kao kolumnist na portalu.

Naime, osim redakcije, na portalu će biti angažirani najveći poznavatelji sustava Europske unije, ali i najstručniji konzultanti za fondove EU, koji će u svojim analizama i osvrtima čitateljima pokušati približiti njezin kompleksni sustav, ali i mogućnosti koje europskim građanima stoje nadohvat ruke.

Osim toga, ovo je svojevrsni pokušaj interakcije između hrvatskih građana i Europske unije, a njegovim pokretanjem oduševljen je i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, koji misli da je ovaj projekt itekako potreban u Hrvatskoj.

- Naši građani, pogotovo mladi ljudi, ne znaju dovoljno o Uniji, čemu sam svjedočio i sam. Naime, u razgovoru s našim maturantima shvatio sam da ne znaju prepoznati hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu. Vjerujem da će ovaj portal promijeniti, ne samo to, nego i svijest svih Hrvata o našoj ulozi u Uniji - naglasio je ministar te je već sada, na samom početku ovog ambicioznog projekta, izrazio želju za suradnjom.

Promociji hrvatske inačice portala Euractiv.hr prisustvovao je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji smatra da će ovaj projekt senzibilizirati hrvatsku javnost za europske teme i pružiti im prijeko potrebne informacije za život u europskoj zajednici, kako nam je i sam rekao u razgovoru.

Međutim, najveće oduševljene portalom Euractiv.hr pokazao je Branko Baričević, voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

- Bruxelles je za Hrvate uvijek bio mjesto pregovora, mjesto na kojem nama netko nešto dirigira. Sada ćete to mjesto približiti našoj naciji, koja će vidjeti da je Hrvatska stvarno dio Europe i ostvarit će se dvosmjerna ulica u komunikaciji - vjeruje Baričević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 16:10