POČELA JE ŠPICA SEZONE

FOTO: PRIZORI PROMETNOG KOLAPSA NA KLJUČNIM PRAVCIMA KOJI POVEZUJU UNUTRAŠNJOST I MORE Kolone na Lučkom duge su 12 kilometara, turisti zakrčili Split

 
 Damir Krajač / CROPIX

U splitskoj zračnoj luci danas se očekuje milijunti putnik, u kolovozu očekuju sljedećeg, a prvi put ove godine bi promet mogao premašiti tri milijuna putnika, pa će dolazak trimilijuntog prigodno i obilježiti, kažu u Zračnoj luci.

U splitskoj Zračnoj luci danas slijeće i polijeće 105 zrakoplova s ukupno 28 tisuća putnika, a u nedjelju 95 zrakoplova s 21 tisućom putnika, doznaje se od voditelja Službe prihvata i otpreme Mate Melvana.

Danas će njome proći milijunti putnik, što se neće posebno obilježiti s obzirom da sljedećeg milijuntog putnika očekuju već početkom kolovoza. "Ove smo godine odlučili da ćemo obilježiti ono što je najznačajnije za nas, a to je da prvi put očekujemo tri milijuna putnika. Mi smo prije dvije godine prvi put prešli dva milijuna, a ove godine prelazimo tri, pa ćemo tada to obilježiti kao nama bitan događaj. Danas nam je milijunti putnik u luci, a kada to uspoređujemo s istim razdobljem prošle godine, u porastu smo 15,7 posto", kazao je Melvan.

Ovoga su vikenda gužve i u Trajektnoj luci Split, kroz koju je od jučer prošlo 65 tisuća putnika, od čega 40 tisuća danas.

FOTOGALERIJA: Gužva u Trajektnoj luci Split

Trajekti su prevezli deset tisuća vozila na otoke i s njih, dok će četiri kruzera sa zastavama Italije i Bahama u grad podno Marjana dovesti pet tisuća turista. Osim velikih kruzera u splitsku će luku uploviti i 90 minikruzera domaćih brodara na kojima će u ukrcaju i iskrcaju biti 5000 putnika u tranzitu.

Rukovoditelj Lučkog operativnog centra Vicko Vrgoč je Hini kazao da najviše interesa putnika i dalje ima za otoke Brač, Hvar (Starigrad) i Korčulu (Vela Luku). U trajektnom prometu za ova dva dana bilježe 37 polazaka, te 11 polazaka u plovidbi katamarana.

Hvar, 290618.
Veliki broj brodica stvara guzvu u hvarskoj luci.
Foto: Milan Sabic / CROPIX
Milan Sabic / CROPIX
Veliki broj brodica stvara gužvu u hvarskoj luci

Hvar, 290618.
Veliki broj brodica stvara guzvu u hvarskoj luci.
Foto: Milan Sabic / CROPIX
Milan Sabic / CROPIX
Veliki broj brodica stvara gužvu u hvarskoj luci

Hvar, 290618.
Veliki broj brodica stvara guzvu u hvarskoj luci.
Foto: Milan Sabic / CROPIX
Milan Sabic / CROPIX
Veliki broj brodica stvara gužvu u hvarskoj luci

Hvar, 290618.
Veliki broj brodica stvara guzvu u hvarskoj luci.
Foto: Milan Sabic / CROPIX
Milan Sabic / CROPIX
Veliki broj brodica stvara gužvu u hvarskoj luci

"Danas nam je cijeli dan gužva na prilazu luci, odnosno u Zvonimirovoj ulici... Imali smo i dva izvanredna polaska prema Supetru na Braču, a ostalo nam je i tridesetak vozila za Vela Luku na Korčuli, te oko dvadesetak za Starigrad, ali i to će tijekom dana krenuti prema svom polazištu", izjavio je za Hinu Vrgoč.

Vrlo gust promet na ključnim pravcima

Iz Hrvatskog autokluba oko 15:30 javili su o velikim kolonama na pojedinim prometnim pravcima zbog velike smjene turista.

Vrlo je gust promet na većini cesta u smjeru mora i unutrašnjosti, a kolone su i zastoji:

- na autocesti A1 pred naplatom Lučko u smjeru Zagreba kolona je oko 12 km, u na ulasku u smjeru mora kolona je oko 2 km;

- na autocesti A2 Zagreb-Macelj kolona je prema graničnom prijelazu Macelj oko 3 km, a povremeno se zatvara tunel Frukov Krč u smjeru Maclja;

- zbog pojačanog prometa prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija kolona je oko 4 km i dijelom se proteže na Istarski ipsilon (A9);

- na Krčkom mostu povremeno se vozi usporeno u oba smjera;

- duž Jadranske magistrale (DC8) na prilazima turističkim središtima vozi se usporeno.

FOTOGALERIJA: Gužva na Lučkom

Česti su zastoji u blizini čvorišta i odmorišta pa se vozače moli da održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Opreznije treba voziti autocestom A11 između čvorova Odra i Jakuševec, zbog opasnosti od naleta na životinju te na autocesti A1 između čvorova Zagvozd i Šestanovac u smjeru Zagreba, zbog predmeta na kolniku.

Kolnici su mjestimice mokri i skliski u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Na većini graničnih prijelaza sa Slovenijom čeka se najmanje pola sata za ulazak u Hrvatsku, dok se za izlaz čeka i po sat i pol. Gužve su zabilježene i na ključnim prijelazima s BiH.

HAK u svojoj prometnoj prognozi za nedjelju upozorava da se tijekom dana očekuje pojačan i povremeno vrlo gust promet uz moguće zastoje na važnijim cestama: Ličkoj (DC1) i Jadranskoj (DC8) magistrali, Istarskom ipsilonu, riječkoj obilaznici, na većini autocesta, na prilazima turističkim središtima na obali, trajektnim lukama i pristaništima kao i na graničnim prijelazima.

- U poslijepodnevnim i večernjim satima na većini cesta u smjeru unutrašnjosti očekujemo vrlo gust promet, uz povećan priljev vozila te moguća čekanja na otoku Krku i Krčkom mostu prema kopnu te na naplatnim postajama Lučko i Demerje u smjeru Zagreba kao i velika gustoća prometa na autocesti A1, osobito na dionici Zagreb-Karlovac-Bosiljevo u večernjim satima, navode u HAK-u.

Gust se promet očekuje i na pojedinim graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Slovenijom.

U trajektnom i katamaranskom prometu ne očekuju se poteškoće, no moguće su gužve i čekanja na ukrcaj u pojedinim trajektnim pristaništima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:56