IDILA U GORSKOM KOTARU

FOTO: PROPLANAK OD 10 MILIJUNA KUNA Vidoševićevo luksuzno imanje u knjigama je - livada!

Vidošević je gradnju pravdao potrebom za planinarskim, odnosno lovačkim domom
 CROPIX

SKRAD - Velebno imanje Nadana Vidoševića u selu Hlevci između Skrada i Ravne Gore u srcu Gorskog kotara koje se prostire na tri parcele velike 50.000 kvadrata u zemljišnim knjigama još uvijek se vodi kao livade. Iako mu se vrijednost imanja, proplanka na kojem je izgrađeno desetak objekata, procjenjuje na oko 10 milijuna kuna, u vlasničkom listu Nadana Vidoševića piše da u Hlevcima posjeduje tek "sjenokošu Javarovu kosu".

Iako se u stvarnosti radi o luksuznoj planinskoj vili, kućom za osoblje, stajama i drugim popratnim objektima, a sve je to ograđeno dvometarskom ogradom kroz koju prolaze žice pod strujnim naponom, Vidošević je gradnju pravdao potrebom za planinarskim, odnosno lovačkim domom, jer je jedino na taj način mogao nešto graditi na području gdje gradnja Prostornim planom općine Skrad nije bila dozvoljena. I to mu je pošlo za rukom, barem što se papirologije tiče, jer dom nije ni planinarski ni lovački, a još je manje otvorena za javnost. Ukoliko se ikada uvede porez na imovinu Vidošević je za ove nekretnine zato neće morati plaćati.

Imanje se čini zapuštenijim nego prije četiri godine, kada je na njemu ugostio novinare pripremajući se za predsjedničke izbore. Više nema životinja u mini zoološkom vrtu, patuljstih konjića ni patuljastih svinja, a ni pasa. Umjetno sagrađeno jezerce na koje puca pogled iz kuće sada je isušeno, a kraj njega je građevinska miješalica betona. Zatvoren je i teniski teren te teren za mali nogomet. U garaži vidimo dva četverocikla, jedan s kotačima, a drugi gusjeničar predviđen za snježne uvjete. Imanje nije skoro košeno, a ograda se na dijelovima nakrivila. Ogromna jela pala je na prilazni put, ali ju je netko izrezao da se može prići imanju.

Nadanovu kuću od ostatka sela dijeli šuma, a spaja kilometarski šumski put kroz nju. Prvi susjed u Hlevcima, u kojima je svega nekoliko kuća, kaže da je Nadan često dolazio, ne samo vukendima, već i u tjednu.

Drugi susjed, Damir Podnar, nekada je bio Nadanov domar.

- Ne dolazi više kao prije, pa je i imanje zapuštenije. Ne bih želio pričati o tome, i mene je sve ovo iznendilo, to što čitam i gledam o njemu. Ne mogu reći, činio se tako finim čovjekom, uvijek bi lijepo pozdravio. Ne mogu reći tko mu je dolazio u goste, znate kako je to, pustili smo svi čovjeka da ima svoju privatnost - kaže Damir Podnar.

I tijekom današnjg dana na ulazu na imanje dežurao je policijski službenik koji je evidentirao svakog tko bi se približio imovini Nadana Vidoševića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 10:57