BORBA ZA PRAVA

FOTO Prosvjednom povorkom poduprli novinare Večernjeg lista u štrajku

Zagreb, 250311.U organizaciji Sindikata Novinara Hrvatske odrzan je jednosatni strajk soldarnosti sa sindikatom Vecernjeg lista koji je vec treci dan u strajku. Nakon okupljanja ispred HND-a kolona prosvjednika prosetala je Savskom do redakcije Vecernjeg lista.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

ZAGREB - Dvjestotinjak novinara i građana danas se okupilo na prosvjedu u znak potpore dijelu novinara "Večernjeg lista" koji se nalaze u štrajku.

Prosvjednici su poručili da je borba za prava novinara, borba za slobodu medija i demokratsko društvo, te traže potpisivanje nacionalnoga, granskog kolektivnog ugovora u medijskim kućama u Hrvatskoj.

Povorka je u 11 sati krenula od Novinarskog doma prema zgradi "Večernjaka" noseći zastave Sindikata novinara Hrvatske (SNH) te transparente s natpisima "Stop cenzuri - sloboda novinarima", "Ne može biti slobode medija ako novinari žive u uvjetima korupcije, siromaštva i straha", "Zajedno za neovisne medije. Obranimo pravo društva da zna" , itd.

Kolegama iz "Večernjeg lista" pridružili su se kolege iz "Jutarnjeg lista", "Novog lista", "Glasa Istre", "Glasa Slavonije", HRT-a, Hine, Slobodne Dalmacije, Vjesnika, radijskih postaja, internetskih portala i drugih medijskih kuća.

Ispred ulaza u "Večernjak", čelnici štrajkaškog odbora, novinarskog sindikata i društva poručili su da kolektivni ugovor znači spas za hrvatske novinare, a time i za slobodno i demokratsko društvo.

"Jasno je da uprava pokušava slomiti naš kolektivni ugovor. Kada je to jasno, naša je zajednička poruka upravi "Večernjaka" i ostalih medijskih kuća - hoćemo kolektivni ugovor jer nam omogućuje da možemo slobodno tražiti istinu, pa i tamo gdje to naši vlasnici ne žele", poručio je čelnik Sindikata novinara Hrvatske u "Večernjaku" Anton Filić.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka upozorio je na dvostruka mjerila vlasnika "Večernjaka", austrijske Styrije, koja austrijskim novinarima daje veća prava, a hrvatskima ih ukida.

"Hrvatski novinari nisu izašli iz pećine, nego traže europske standarde. Novinari ne mogu slobodno izvještavati ako nisu sigurni", poručio je Zdenko Duka.

Željko Valentić, sindikalnik povjerenik u "Večernjem listu", rekao je kako raspolaže informacijama da direktor Styrije za Hrvatsku, Boris Trupčević, ima plaću od 105 tisuća kuna na mjesec, na što su okupljeni prosvjednici burno reagirali povicima "Srami se!".

Nakon 20-ak minute ispred zgrade, prosvjednici su pokušali ući u nju, ali su ih zaštitari u toj namjeri spriječili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:09