INVESTICIJA

FOTO: PRVI PACIJENTI BIT ĆE PRIMLJENI ZA MJESEC DANA Pri kraju gradnja nove bolnice u Puli vrijedne 750 milijuna kuna

Barbara Ban / Jutarnji list

 

Za mjesec dana prvi pacijenti liječit će se u novoj bolnici u Puli koja se dovršava ovih dana.

Naime, ovaj tjedan dio je nove bolnice dobio uporabnu dozvolu, a onda slijedi opremanje medicinskom opremom pa dozvola za rad nadležnog ministarstva nakon čega počinje veliko seljenje medicinskog osoblja. Kako je danas tokom obilaska gradilišta nove bolnice vrijedne 750 milijuna kuna rekla njena ravnateljica Irena Hrstić, najprije će se preseliti odjel dijalize, zatim dermatologija i fizikalne medicine, a potom cijela ostala dnevna bolnica i jednodnevna kirurgija.

U prosincu se pak nakon tehničkog pregleda drugog dijela bolnice koji je „spojen“ za aktualnu zgradu ginekologije, kreće preseljenje i tog dijela, nakon čega startaju radovi na staroj zgradi ginekologije koji bi trebali biti gotovi u roku od 10 do 12 mjeseci. Do Božića bi pulska bolnica treba biti na jednoj lokaciji.

 

Time će konačno, vjerojatno krajem iduće godine u potpunosti biti gotova ova ogromna investicija, a kako je rekao predsjednik povjerenstva za praćenje i realizaciju projekta nove bolnice i državni tajnik Ministarstva zdravstva prim. Željko Plazonić bit će to uvjerljivo najbolja i  bolnica u državi s najboljim tehničkim i tehnološkim rješenjima te aparaturom.

Uvjeti na svjetskom nivou

-Ukupna investicija u ovu bolnicu bit će ispod procijenjene vrijednosti troškovnika iz 2011. godine. Bez obzira što smo morali uvrstiti nove standarde koji su u međuvremenu izašli i što su građevinski radovi u međuvremenu značajno poskupili, mi ćemo na kraju ipak biti ispod tih 800 milijuna kuna koliko  je bila procijenjena vrijednost investicije te 2011. godine. To je  jedinstven primjer u Hrvatskoj kako se može dobro ekonomski  i financijski poslovati i s novcem domaćinski baratati. Medicinski kadar će željeti doći raditi ovdje jer će uvjeti biti na visokom svjetskom nivou, kazao je Plazonić.ž

Barbara Ban

Uređaji u novoj pulskoj bolnici

Hrstić je istaknula kako im je nedavno odobren kredit od 150 milijuna kuna kojim će dovršiti investiciju, a županijska skupština će na to dati zeleno svjetlo početkom idućeg tjedna.

-U ovom je trenutku odabran kreditor, a u ponedjeljak je sjednica  županijske skupštine na kojoj bi se trebao prihvatiti kreditor za iznos kredita od 150 milijuna kuna. Osamdeset posto papira je  predano već Ministarstvu zdravstva i čeka se sada suglasnost Istarske županije. I de facto Ministarstvo priprema dokumentaciju, kazala je Hrstić.

Barbara Ban

Zamjenik istarskog župana koji obnaša funkciju župana Fabrizio Radin kazao je da se konačno vidi svjetlo na kraju tunela vezano za ovu investiciju.

- Nedavno smo u kabinetu premijera Plenkovića postigli dogovor financiranu dodatnih i završnih radova opremanja bolnice u Puli. Dobili smo podršku ministra financija. U ponedjeljak ćemo taj posao odraditi do kraja i dat ćemo suglasnost našoj ustanovi da se dodatno zaduži za 150 milijuna kuna, a 37,5 milijuna kuna je dug koji će isplaćivati Istarska županija. Nadam se da ćemo za godinu dana  biti tu, ali ne kao pacijenti, zaključio je Radin.

Inače. Krajem godine u Puli počinje i gradnja nove medicinske srednje škole, a svoja vrata studentima će otvoriti i Medicinski fakultet.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo