JEZIVA SMRT MIGRANATA IZ SIRIJE

FOTO: REPORTERI JUTARNJEG NA MJESTU STRAŠNE TRAGEDIJE KOD OGULINA Na dvojicu mladića usred noći srušila se stijena i smrskala ih

Damir Krajač / Cropix

 

Velika kamena gromada teška nekoliko tona i promjera dva metra strovalila se sa strme padine iznad zabačenog zaseoka Tomići na područnju Drežnice nadomak Ogulina na skupinu od 12 migranata koji su pod okriljem noći sa subote na nedjelju u tom skrivenom šumarku pronašli privremeni smještaj za prenoćiti.

U cijelom košmaru koji je nastao u nedjelju pred zoru, dvojica mladih stranaca nažalost su podlegla teškim ozljedama, a ne bi li potražili pomoć do prvih kuća, njihovi supatnici propješačili su sedam kilometara do prvih kuća. Žitelji Drežnice su pod šokom.

- Bilo je 5.30 sati kad su se četvorica mladića rastrčala po selu i lupala na vrata kuća. Otvorio sam vrata i rekli su samo: Policija! Doktor! Ništa nam drugo nisu željeli govoriti, a znate, bilo je to zapravo sporazumijevanje rukama i prstima. Čak mi je jedan gurao svoj mobitel da s njega nazovem policiju, no poziv u pomoć uputio sam sa kućnog telefona. Policija je došla tek oko 7.40 sati. Ilegalce su odvezli kombijem u brdo, prema šumi gore odakle su se spustili. Nismo ni slutili da ima poginulih - prisjeća se za Jutarnji list Jovica Tomić, jedan od žitelja seoceta Tomići na čija su vrata kuće u zoru banuli očajni stranci. Dok su čekali policiju, migranti su, otkriva, pak, drugi susjed Aleksa Tomić, ležali na cesti i na piljevini kraj njihovih kuća.

- Bili su rastreseni i preplašeni. Dali smo im kruha i jabuka. Jedan je odbijao vode barem popit' koliko je plakao. Mislim da mu je poginuo brat ili bratić. Pa zamislite, oni su sedam kilometara pješačili od mjesta stradavanja do naših kuća po mrklome mraku i nepristupačnoj cesti. To je otprilike dva sata hoda. Kad je došla policija, otišli su s njima kombijem, no ubrzo smo ih 'povezali' sa migrantima od dan ranije. Četvorica njih su, naime, u subotu oko 17 sati došla u naše selo. Pitali su smiju li se poslužiti jabukama sa stabla i gdje je najbliži market. Uputili smo ih u 5 kilometara udaljen Gavranović. Oko 22 sata su se vratili iz dućana, prošli pored nas i otišli u šumu gdje su na kraju dvojica poginula na spavanju - pojašnjava mještanin Aleksa Tomić. 

Iako su svi žitelji, njih 15-ak koliko broje ukupno Tomići, pružili ruku gostoprimstva migrantima nakon što su ih trgnuli iz sna, ilegalci se, kažu nam svi, nisu htjeli "uvlačiti u ničije domove već su samo skrušeno čekali pomoć policije."

Đorđe Tomić, predsjednik mjesnog odbora nakon šokantnog otkrića i sam se zaputio na mjesto stradavanja i to nakon što se prethodno čuo sa dr. Kovačić koji je na poprište stradavanja stigao na poziv policije.

 

- Bio je to prizor kakav se ne pamti. Jednom je nesretniku ta velika gromada smrvila prsni koš i ostao je na mjestu mrtav, dok je drugom bio ozlijeđen kuk i njega su njegovi sunarodnjaci uspjeli nekako izvući na puteljak, no bezuspješno jer je tamo umro obzirom da Hitna nije stizala satima. Odron kamenja je pokrenula, pretpostavljamo, neka životinja. Nažalost, nalazimo se na migrantskoj ruti. Odakle dolaze i je li ih netko ovdje iskrcao pa krenuo dalje pješice, ili dopješače direktno iz Bosne, ne znamo. Ruta im je uglavnom preko Vrha Kapele i Modruše do Zrnića i dalje. Provaljuju nam u napuštene vikendice i kuće, no ne kradu ništa konkretno već samo hranu. Prenoće i idu dalje. Pretežito su u grupama od četiri na više. Rijetko kad bude koji soler - govori nam prvi čovjek Tomića, Đorđe Tomić, dok nam pokazuje mjesto na kojem su izdahnuli ilegalci.

I sam je ostao zapanjen veličinom stijene koja se odlomila i ubila dva mlada života dok su spavali na plastičnim vrećicama, jedan uz drugoga.

Uz beživotna tijela dvojice mladića osim zakrvavljene odjeće i stvari koje su dan ranije kupili u trgovini, bili su i sirijski dokumenti mladića starih 24 godine. Autentičnost dokumenata policija tek treba provjeriti ne bi li se ustanovio točan identitet stradalih. Prema informacijama koje su stranci otkrili policiji i mještanima, navodno su krenuli prema Trstu u bolji život, no bez krajnjeg cilja.

Unazad mjesec dana, ističu još mještani, u mjestu viđaju strance s naptrnjačama kako pješače. 

- Ti nesretni ljudi 'okupirali' su Zrnić poljanu. No to nije sve. U šumi oni i ostaju. Povremeno svrate u centar sela. U petak su neki bili u trgovini Gavranović. Kupovali su čarape. Jedan migrant, totalno ispaćenog lica štoli od pješačenja štoli od žege koja nas je sve satrala, rekao je da imaju izranjavane noge od hodanja, ali i da ih napadaju kukci, komarci... - zaključila je mještanka.

Beživotna tijela dvojice poginulih prevezena su na obdukciju u karlovačku bolnicu dok se ostalima prvo pružila liječnička pomoć nakon čega će se policiji izjasniti hoće li tražiti azil.

Izdvajamo