DRŽAVNA IMOVINA

FOTO: RUGLO NA HVARU Nekad velebno odmaralište u slikovitoj uvali sad je opustošena ruševina i to zahvaljujući - državi

 
 Mirko Crnčević

Nekoć po svemu uzorno Dječje odmaralište i oporavilište grada Beograda u slikovitoj uvali Zenčišće kod Jelse i ovo je ljeto dočekalo kao ruševina opustošena krađama i raznim oblicima destruktivnih ponašanja, piše Slobodna Dalmacija.

Ono je, dakle, jedno veliko ruglo i potencijalni izvor zaraze na istočnom ulazu u poznato turističko odredište. Naravno, gosti se čude i pitaju zašto toliki potencijal nije u funkciji, zašto ondje nije zaposleno barem 100-tinjak radnika...

Spomenimo i to da se tračak nade u bolju budućnost tog objekta pojavio prije nekoliko godina kada ga je za 6,25 milijuna eura od Direkcije za imovinu Republike Srbije kupila tvrtka "Jadranska ulaganja", u vlasništvu Danka Končara. Njegov sin Nenad tada je gotovo samozatajno u taj projekt najavljivao dodatna ulaganja od 30 milijuna eura i zapošljavanje 150 do 200 radnika, što je na škoju prihvaćeno zaista s velikim odobravanjem.

Mirko Crnčević

Međutim, takvoj vrsti transakcije usprotivila se Republika Hrvatska ne dopustivši im pravo stjecanja vlasništva, pa je s vremenom pokrenuta inicijativa da se bivše odmaralište barem da u zakup na određeni broj godina. S tim se u to vrijeme složila i Općina Jelsa, jednostavno jer se drugo rješenje nije moglo iznaći, govorilo se o roku od 40 ili 50 godina, ali nikome nije jasno kome bi se isplatilo uložiti toliki novac u objekt na koji se ne može uknjižiti.

Mirko Crnčević

Krajem 2015. u tadašnjem Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) rekli su nam da je riječ o imovini u vlasništvu RH, te da su u tijeku pripreme za pokretanje postupka davanja u zakup tih nekretnina, putem javnog natječaja. Dakle, njime su se trebali definirati uvjeti i početna cijena, sve sukladno Zakonu o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom, ali, nažalost, opet se ništa nije dogodilo.

Mirko Crnčević

Znamo da je u međuvremenu osnovano Ministarstvo državne imovine i da broji 196 zaposlenika, na čijem je čelu Goran Marić, dok je premijer Andrej Plenković do sada više puta naglašavao da je to učinjeno u smislu aktiviranja i kvalitetnijeg upravljanja državnom imovinom. Stoga smo novoustrojenom tijelu državne uprave i postavili upit čini li se štogod da bi ovo odmaralište napokon, nakon, čak, 22 godine, doživjelo svoju renesansu.

Odgovor je Slobodna Dalmacija čekala punih 10 dana, ali je zato zaista koncizan – Novim Zakonom o upravljanju državnom imovinom bit će predviđena mogućnost davanja u višegodišnji zakup takvih nekretnina (čl. 60 st. 1. prijedloga Zakona). Novi Zakon je u proceduri donošenja, a hoće li Jelšani od toga osjetiti ikakvu korist vidjet će se uskoro, ali u svakom slučaju ne bi bilo lijepo da u pogledu ovog odmarališta dočekaju novu turističku sezonu bez vrlo ozbiljnih i svrhovitih promjena.

A što kažu građani:

Dane Parlov (56) iz Jelse, prometni tehničar:

– Premda već godinama radim u inozemstvu, a redovito s obitelji ljetujem u rodnoj Jelsi, reći ću samo da sam doista razočaran stanjem bivšeg "beogradskog" odmarališta u Zenčišću. Naprosto ne mogu vjerovati da novouspostavljena Republika Hrvatska kroz više od dva desetljeća nije pronašla načina da se taj prije veoma opremljeni objekt stavi u funkciju. Mediji su objavljivali da je za kupnju bilo više zainteresiranih, među njima i naš proslavljeni košarkaš Dino Rađa, pa se pitam zašto to nije prodano, zašto nekom nije dano u dugoročni najam i slično, osobito što je sasvim jasno da bi od toga konkretne koristi imala ne samo država, nego i Općina Jelsa.

Nikša Bojanić (58) iz Jelse, konobar:

– U uvali Prapratna kod Jelse naslijedio sam roditeljsku kuću, pa gotovo svakodnevno tamo-amo putujem pored bivšeg "beogradskog" odmarališta u uvali Zenčišće. Odmaralište koje je za moje mladosti na 8400 četvornih metara zemljišta imalo brojne sadržaje danas je velika ruševina i smetlište, o čemu ponajbolje svjedoče gotovo apokaliptični prizori koje svakodnevno promatramo, ne samo mi domaći, nego i furešti. Čuli smo i da je ova imovina prije nekoliko godina bila kupljena od Republike Srbije, najavljivana su golema dodatna ulaganja i stotine novih radnih mjesta, ali od toga, nažalost, nema ništa. Stoga od naše države očekujemo dobro promišljene korake da bi se nešto u tom smislu pokrenulo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:21