NAVIJAČI, BRAVO!

FOTO: SCENE IZ ZAGREBA KOJE SU OBIŠLE HRVATSKU Govore im da su narkomani i zgubidani, ali kad se pojavi problem ti dečki su uvijek na prvoj liniji

 
Evakuacija rodilja iz bolnice u Petrovoj
 Denis LOVROVIC / AFP

Vole ih nazivati huliganima i štetočinama, vole im 'tepati' da su ulica, i da ne znaju ništa osim destrukcije. Da su zgubidani, alkoholičari, narkomani. Bagra. Zbrajaju im glagole, uvrede, baklje, automobile i tramvaje. Štetu po Hrvatskoj i inozemstvu, koja je, bez dvojbe, stvarna i realna, zbrajaju im šljive, ozljede i pritvore. Čude se antagonizmima, tučnjavama, ksenofobijama.

I, činjenica je, ima i toga. Ima devijantnog ponašanja, nema često niti političke korektnosti, postoje i oni koji pod fantomkama zgrću pozornost sami na sebe. Ostavljaju iza sebe kazne, gdjekad i pustoš. Specifičan je to svijet, kojeg u potpunosti razumiju samo oni koji su ga živjeli, ili ga netremice vrlo blisko promatrali.

No, kada se dogodi problem, bilo kakav, onda su prvi ovdje. Na prvoj liniji protiv svakog zla. Nekoć Hrvatska, nekidan KB Dubrava, danas Petrova, a sutra? Sutra što god bude.

Današnje scene s Petrove ulice, gdje rodilje na hladnoći prolaze šok svih šokova, nagnale su na suze. No, dok smo mi u šoku plakali, oni su izvukli inkubatore iz rodilišta, došli s namirnicama, dekama i stavili se na raspolaganje. Njih više od tisuću, hej! Nosili su, odijevali, umirivali. Nakon što su do jutros razmještali krevete po bolnici i nosili lijekove i potrepštine najpotrebitijima. Dok nam se pred nosom rušio svijet kakvog znamo, dok je Zagreb usred teške bolesti dobivao i najgori epileptični napad, Boysi nisu razmišljali, već su došli. Prije svih. Kalinićevih postrojbi, mora udruga koje dobivaju naš novac, vojske, u znak uzbune, skočili su i pokazali što se krije iza grube vizure kojom ih volimo kititi.

I napravit će opet isto, bilo kada, po instinktu koji nose u sebi. Ne samo oni, sjetimo se Torcide za vrijeme onog grozomornog splitskog požara, sjetimo se bilo koje nedaće i u prvom planu, ne kao manekeni, već aktivni sudionici na prvoj crti stajali su - navijači. Od rata do danas, od nevolje do kataklizme, bilo koje situacije u kojoj narodu treba teta pomoćnica i majka hrabrost.

Zločesti plavi dečki već 30 godina, sjetite se kada ćete ih opet etiketirati, uvijek su tu. Svima. Nama. Zagrebu i Hrvatskoj.

Bravo, momci. I hvala vam...

MVNwLDFBaUEsMA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 03:04