DREVNA SISCIA

FOTO: SENZACIJA U SISKU Otkrili nalazište toliko vrijedno da se razmišlja o preseljenju kolodvora!

Riječ je o nalazištu iz vremena Rimskog carstva, ali HŽ se zasad opire premještanju kolodvora
 Mate Piškor/Cropix

SISAK - Ispod sisačkog željezničkog kolodvora otkriveno je toliko vrijedno arheološko nalazište iz doba Rimskog Carstva, da se razmišlja o premještanju kolodvora, kako bi se vrijedno nalazište ne samo sačuvalo nego i trajno predstavilo javnosti. Vijeće za kulturna dobra RH odlučuje što će biti s novim arheološkim lokalitetom u Sisku, a HŽ, kako doznajemo, ne pristaje na preseljenje kolodvora, jer se on naprosto nema gdje premjestiti, a to bi bila ogromna investicija mjerljiva u stotinama milijuna kuna.

- Ja ne vjerujem da će kolodvor biti preseljen, ali ovo nalazište zavređuje da bar jedan njegov dio bude otvoren za javnost, kaže nam Tomislav Jerončić, voditelj arheološkog istraživanja u Sisku.

Kopajući ispod kolodvora i pruge, čiji graditelji u 19. stoljeću nisu bili arheološki svjesni, te su namjerno rušili debele bedeme i ceste rimske Siscije kako bi dobili građevinski materijal, arheolozi su za sada otkrili glavnu prometnicu grada Siscije u smjeru sjever-jug, pet metara široku cestu popločenu kamenom, s rubnjacima, odvodima i kanalizacijskim cijevima.

- Uz cestu otkriveno je jako puno novčića, kovanica proizvedenih uglavnom u kovnici novca u Sisciji, keramike, alata, nakita. Uz cestu, baš na mjestu kolodvora, svjetlo dana ugledao je veliki popločeni prostor, trg, od kamenih ploča. Za sada otkrivene dužina foruma je 70 metara, na njegovom istočnom kraju je nekoliko kamenih stepenica, koje vjerojatno spajaju drugi nešto viši dio trga.

Foto: Mate Piškor/Cropix

- Ovo što smo otkrili, sjeverni je kraj trga, a prema jugu ne znamo koliko se proteže, vjerojno ispod parka i obližnjeg autobusnog kolodvora, pojašnjava nam Jerončić.

Trg i cesta su iz četvrtog stoljeća ove ere, a arheolozi su kopajući dalje naišli na ostatke kamenih zidova zgrada iz 1. I 2. stoljeća, širine jedan metar. Također je otkriven zid debljine 1,45 metara, još se ne zna dijelovi kojih građevina su bili ovi zidovi, ali sudeći prema debljini, sigurno su to bile zgrade javne namjere. Arheološko nalazište usporit će rekonstrukciju sisačkog željezničkog kolodvora.

Foto: Mate Piškor/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:47