KONTRA ZAKONA O RADU

FOTO: SINDIKATI PROSVJEDOVALI I ZAPRIJETILI VLADI 'Ili ćete prihvatiti sindikalne zahtjeve ili vas neće biti'

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Prosvjed protiv izmjena radnog zakonodavstva na Markovu trgu prerastao je danas u prosvjed protiv Vlade, koju su sindikalni čelnici ocijenili "najgorom Vladom za radnike u zadnjih 20 godina".

Na prosvjedu na kojem je, po policijskoj procjeni, sudjelovalo 1400 sindikalaca čelnici pet sindikalnih središnjica prozivali su Vladu za nesposobnost, bahatost i socijalnu neosjetljivost. Poručili su Vladi da pozove sindikate za pregovarački stol i povuče prijedlog novog Zakona o radu (ZOR), jer ih "narod koji ih je doveo na vlast, može s nje i maknuti".

Mladen Novosel (Savez samostalnih sindikata Hrvatske) ponovio je zahtjev za smjenom ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića, kojeg je optužio za nevjerodostojnost i nesposobnost vođenja socijalnog dijaloga.

"Ova Vlada tzv. socijaldemokrata pokazala se najtvrđom neoliberalnom vladom do sada. Nisu uspjeli pokrenuti gospodarstvo i otvoriti radna mjesta, jedino što znaju je zavaditi ljude da mogu vladati", ustvrdio je Novosel i poručio premijeru Zoranu Milanoviću i ministru Mrsiću da je za njih "utakmica završena".

"Imate još kratko sudačko vrijeme, ili ćete prihvatiti sindikalne zahtjeve ili vas neće biti", zaprijetio je Novosel čiji je govor pozdravljen uzvicima odobravanja i zviždanjem Vladi.

"Kad vas 'izraubaju' odbacit će vas i zaposliti preko agencije nekog drugog na sat-dva dnevno. Svi ćemo postati socijalni slučajevi", poručio je Novosel radnicima govoreći o ciljevima izmjena radnog zakonodavstva.

Okupljene je izvijestio o pismu Europske konfederacije sindikata poslanom premijeru Milanoviću i Ministarstvu rada i mirovinskog sustava kojim ih se poziva na povlačenje spornih zakonskih prijedloga te istinski i sadržajni socijalni dijalog.

Ozren Matijašević (Hrvatska udruga radničkih sindikata) ocijenio je da "nikada u Hrvatskoj nisu bila lošija vremena sa zločestijim i nesposobnijim gazdom".

"Nesposobni i bahati igraju se Vlade na naš račun. Ako ih ne spriječimo bit će još gore", rekao je Matijašević te ustvrdio da je cilj tri nova zakona (o radu, o povremenim poslovima i mirovinskom osiguranju) uspostava novih uvjeta u kojima će radnik biti što jeftiniji i lako zamjenjiv.

Sindikati će tome biti nepremostiva prepreka, ustvrdio je Matijašević poručivši Vladi da joj je "kreditni rejting smeće", te da je "tek nakon pola mandata pokazala svoje pravo lice, zabranjujući štrajkove, uvodeći radne obaveze i izručujući radnike zakonodavnom tsunamiju".

"Uvode nam vaučere jer računaju da nisu oni ti koji će raditi preko vaučera", istaknuo je Damir Jakuš (Udruga radničkih sindikata Hrvatske), dok je Branimir Mihalinec (Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja) upozorio da Vlada želi ukinuti sindikate i sve zakone koji štite radnike kako bi od Hrvatske stvorila zemlju blagostanja. "Ako ostanu još dvije godine na vlasti, iza njih će ostati spaljena zemlja", ustvrdio je Mihalinec.

"Izigrali su sve - nezaposlene, umirovljenike, radnike i mlade, sve - osim sebe i svojih", optužio je Krešimir Sever (Nezavisni hrvatski sindikati) te istaknuo da je "ovaj ZOR sramna ponuda koju radnici ne mogu prihvatiti".

"Ministre Mrsiću ili prihvatite naše zahtjeve ili odstupite, jer ovakav ZOR kakav vi predlažete neće proći. Nećete nas tjerati da radimo do smrti da bismo vas manje koštali u mirovini", rekao je Sever. Pritom je Vladi koja se, kaže, okrenula od radnika i naroda simbolično darovao natpis "OTKAZ" u čizmu uoči sutrašnjeg blagdana sv. Nikole.

Govori svih pet čelnika praćeni su povicima odobravanja i zviždanjem Vladi okupljenih sindikalaca, kojima su podršku dali Hrvatski laburisti. Prosvjednici su uz sindikalne zastave nosili transparente s porukama vladajućim "Vaše promašene odluke plaćamo našim novcem", "Padaj Vlado i nepravdo", "Outsourcajmo Vladu", "SDP i HDZ - grobari Hrvatske" i dr.

Prosvjedna kolona na Markov je trg stigla s glavnog zagrebačkog trga Zakmardijevim stubama, jer im nije bio dopušten prolaz Radićevom ulicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:36