JEDINI PREŽIVJELI

FOTO Slavica se ispričao Lučiću što ga nije posjetio. Majka poginulog vatrogasca ga izvrijeđala!

Frane Lučić nastavio je potresno svjedočenje na suđenju Draženu Slavici o kornatskoj tragediji
Zadar, 051011.Na Zupanijskom sudu u Zadru jutros je nastavljeno sudjenje Drazenu Slavici zbog Kornatske tragedije gdje je smrtno stradalo 12 vatrogasaca. Danas je svjedocio jedini prezivjeli vatrogasac Frane Lucic.Foto: Jure Miskovic / CROPIX
 Jure Miskovic / CROPIX

ZADAR - Pet godina nakon tragedije na Kornatu gdje je na još neutvrđen način poginulo 12 vatrogasaca, bivši šibesnko-kninski zapovjednik Dražen Slavica, optužen za njihovo stradavanje, jučer je izrazio žaljenje zbog svega što se dogodilo kobnog 30.kolovoza 2007. godine. Na prilično emotivan istup Slavicu je na noge diglo svjedočenje jedinog preživjelog vatrogasca Frane Lučića koji je jučer kazao kako ga Slavica, ni Tomislav Vuko, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje, nakon tragedije nisu nikada posjetili ni pitali za zdravlje.

-Dozvolite mi da kažem da mi je žao, i Frani i kolegama. A to da nisam pitao za Franu nije istina. Pokušao sam ga posjetiti, međutim nisam dobio pristanak da to učinim. Kazali su mi da nije vrijeme - izjavio je Slavica čija je izjava izazvala burnu reakciju roditelja u sudnici. Očiju punih suza Branka Ševerdija, majka pokojnog Karla, koji je u trenutku stradavanja kao vatrogasac DVD-a Vodice imao 17 godina, Slavičinu izjavu je nazvala provokacijom.

-Kako imaš snage, stoko, ne mogu više. Puknut ću - rekla je Slavici nakon čega je istrčala iz sudnice zalupivši vratima. Burno je reagirao i Slavičin odvjetnik Čedo Prodanović kazavši kako će morati otkazati punomoć ukoliko bude i dalje morao slušati uvredljive riječi u sudnici koje se ne unose u zapisnik. Sudac Boris Babić odvratio je kako je uvredu prečuo, te da je jasno da se ne smije dopustiti da se rasprava otme kontroli i da je počnu voditi emocije. Prodanović je, naime, netom prije upitao Lučića zbog čega smatra Slavicu krivim, na što je Igor Marinović, roditelj poginulog Ivana Marinovića, kazao da Prodanović postavlja "blesava" pitanja. Nakon što je sudac Babić zagrmio da će krivnju utvrditi sud i nitko drugi, emocije su se stišale, a Frane Lučić je nastavio sa svojim detaljnim svjedočenjem kojeg je započeo 5. listopada. "Prvo što sam spasiocu kazao bilo je: "Ajme samo da mi ne otkinu prste". Ispričao je kako je u trenutku tragedije vidio dim u raznim bojama koji ga nije gušio.

- Kada je sve prošlo zrak je bio čist kao poslije bure. Dan je izgledao svjetliji, kao da se sat pomaknuo unazad. Smatram da smo stradali od NATO-ve bombe CB 87, a tu se pozivam na svu dokumentaciju koju mi je dao umirovljeni časnik HV-a Nediljko Pušić - rekao je Lučić koji nakon tragedije nikada nije posjetio Kornat. Buru reakcija u sudnici izazvalo je i svjedočenje generala Josipa Stojkovića, koji je u vrijeme tragedije bio glavni operativni vatrogasni zapovjednik OSRH. Rekao je da su na dan tragedije sve zračne snage bile angažirane na požaru na Hvaru, te da nema spoznaje o naredbi da helikopter ide pomoći gasiti požar na Kornat u 14.50 sati, a koji prema tvrdnji Čede Prodanovića, unatoč zahtjevu za pomoći, nikada nije stigao na Kornat.

General Stojković: Vojska samo izvršava političke ciljeve

Igor Marinović, otac pokojnog Ivana Marinovića pitao je generala Stojkovića zna li da su kobne večeri iz helikoptera izvađene sve "snimalice", na što je Stojković odgovorio da mu to nije poznato. Dinka Stančića, oca pokojnog Marka, je pak zanimalo zbog čega je kanader poslan u Grčku, iako se znalo da je sezona bila izrazito požarno aktivna. "Kanader je poslan u Grčku odlukom Vlade. Politika postavlja ciljeve, a vojska ih izvršava. To vam je tako- odgovorio je Stojković koji je danas načelnik uprave za logistiku u HV-u. " Ne radim više na mjestu zapovjednika, kazao je Stojković na što su roditelji potiho dobacili "A što je reć' da nije na birou?!"

Stojković ne zna ništa o prevoženju mrtvih tijela

Mara Mihočevića, odvjetnika obitelji vatrogasaca zanimalo je da li Stojković zna nešto o tome da su tijela mrtvih vatrogasaca prvo odvezena, a potom vraćana na Kornat. General Stojković je kazao kako o tome ne zna ništa, dok je na upit gdje su fotografije koje je taj dan snimio "pilatus" kazao da su u policiji i arhivi HV-a. Kazao je kako je on izdao zapovjed da se kanader sa Kornata uputi u Gaćeleze nakon što je dobio zahtjev od VOS-a Šibenik

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 13:26