NEOBIČAN SLUČAJ

FOTO: SNJEGOVIĆI U VELIKOJ GORICI UKLONJENI JER VRIJEĐAJU VJERSKE OSJEĆAJE? Autor izložbe zgrožen zbog naprasne odluke, oglasio se Ured gradonačelnika

 
 Staša Sahman / FACEBOOK

Snjegovići od stripora, postavljeni ispred Muzeja Turopolja u Velikoj Gorici, autorsko su djelo umjetnika Zdenka Bašića, no ubrzo nakon postavljanja morali su iznenada biti uklonjeni.

Iako su trebali tamo stajati sve do 31. prosinca, koliko traje izložba PerunBožića, od toga čini se, ništa.

Jedan od autora Zdenko Bašić u razgovoru za N1 rekao je kako je dobio šturo objašnjenje iz Muzeja da su se ljudi žalili zbog izgleda snjegovića te vrijeđanja vjerskih osjećaja jer su postavljeni u predbožićno vrijeme.

- Ja sam se iz protesta zato povukao i s jučerašnjeg otvorenja jer mi je nedopustivo ovakvo nepoštivanje umjetnosti, rekao je vidno uzrujani autor Bašić.

- Kroz koncept izložbe uopće nismo ulazili u vjernički dio. Mi nismo ni bili angažirani oko adventa nego smo radili svoju izložbu, objašnjava Bašić.

Zatim je i pojasnio koji je točno koncept njegove izložbe.

- Jednim dijelom se naslanjamo na priče i legende koje su bile prepričavane u narodu i to jesu legende s poganskim elementima. Ja imam svoj autorski izričaj već 20 godina i kao takvi i snjegovići su malo sablasni jer priče sadržavaju sablasne elemente koji su se vrtili oko krampusa, svetog Nikole, svete Lucije koju su prije, kao dio narodnog običaja, utjelovljavale žene iz sela koje su pokrivale lica i na tanjurima nosile svinjske oči kako bi plašile djecu da moraju biti dobra i moliti se Bogu, kaže Bašić.

Dodaje da je izložba rezultat priča koje su naše bake i djedovi pričali u njihovo vrijeme i nisu bile isključivo kršćanske. - Zato smo odlučili istražiti i prikazati te priče i kao alternativu konzumerističkom vizualu koji nam se servira sa Zapada, rekao je.

- Nitko mi nije objasnio i ispričao se za to što se dogodilo. Otvorenje je bilo jučer i tada su maknuli snjegoviće, rekao je Bašić i dodaje da čak nisu postavljeni ni u prostorima Muzeja Turopolja, nego su spremljeni u depo.

Iz Ureda gradonačelnika Velike Gorice objasnili su o čemu se radi te kako je došlo do odluke o uklanjanju dijela izložbe.

- Nakon brojnih prigovora građana na društvenim mrežama, snjegovići su izostavljeni iz scenskog izgleda kraj pozornice, budući da je u organizaciji događanja uvijek najvažnije mišljenje naših sugrađana. Tijekom događanja prate se komentari naših sugrađana i reagira se prema njihovim zahtjevima kako bi Prosinac u Gorici bio što bolji i uspješniji događaj, stoji između ostalog u dopisu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 03:34