NAMJERNO IZAZVANA VATRA

FOTO: SRCEDRAPAJUĆI PRIZORI KRAJ ŠIBENIKA POSLIJE VELIKOG POŽARA Uhićena piromanka koja je izazvala buktinju!

 
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Šibenska policija utvrdila je da je veliki požar, koji je u subotu buknuo na području Dubrave u okolici Šibenika, namjerno izazvan te je privela žensku osobu koju se sumnjiči da ga je podmetnula.

Očevidom i operativnim radom sužen je krug sumnjivaca, te je danas poslijepodne uhićena žena koja se dovodi u vezu s izazivanjem požara. Navodno je riječ o recidivistici koja je već ranije prijavljivanja zbog istog kaznenog djela. Nad njom je u tijeku kriminalističko istraživanje.

Inače, prije točno dvije godine, 25. srpnja 2017. godine, uhićena je 51-godišnjakinja, također u Dubravi kod Šibenika, koju se tada sumnjičilo da je namjerno izazvala sedam požara, uključujući potpaljivanje jedne štale. Je li riječ o istoj osobi, zasad nije poznato. Dodajmo i kako je riječ o već četvrtom velikom požaru na ovom području u samo pet godina.

Uzgred, dnevnik.hr saznao je da su na požarištu pronađene kockice za potpalu.

Najveći požar od početka ovoga ljeta hrabri su vatrogasci i vojnici, njih više od dvije stotine, stavili pod kontrolu jutros uz pomoć kanadera i dara s neba - kiše koja je počela padati ujutro.

Najteže stanje bilo je u biličkim zaseocima Mihaljevići, Slavice, Lugovići i Dulibići koji su se našli u vatrenom obruču. Potpomognuta jakim vjetrom promjenjiva smjera, ponegdje i orkanskim jugom, vatra je zahvatila područje od oko 900 hektara pa je neko vrijeme bila zatvorena i autocesta. Više je kuća bilo ugroženo, no samo je na jednoj štali malo nagorio krov.

Nadljudskim snagama svih koji su sudjelovali u gašenju, kuće su obranjene. Nažalost, četvorica vatrogasaca zadobila su lakše ozljede - uglavnom ogrebotine i manje opekline - koje su im sanirane na vrijeme.

- Sve je dobro prošlo i obranili smo kuće. No, navečer je izgledalo vrlo opasno, a među ljudima je zavladala panika i dobro je što su žene i djeca na vrijeme evakuirani - kaže nam Joško Lugović iz Lugovića.

Napokon mogu odahnuti

Svaka je ruka bila dobrodošla. Na kraju se može reći da kao i nebrojeno puta dosad, svi koji su sudjelovali u gašenju mogu biti zadovoljni jer su izvrsno odradili svoj posao. Napokon svi mogu odahnuti.

Na istom području ovo je već četvrti požar u samo pet godina pa se stanovnici s punim pravom pitaju kako je to moguće i odmah su krenule sumnje da je požar namjerno izazvan. Poslije su te sumnje dobile i potvrdu!

Nešto ranije, načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić izjavio je da policija već raspolaže nekim saznanjima vezanima uz potpalu toga najvećeg ovogodišnjeg požara.

- Od jutros intenzivno radi služba kriminalističke policije koja istražuje uzroke požara - rekao je ranije Kostanić dodavši kako je ljudski čimbenik kod požara na otvorenom prostoru itekako prisutan.

Kako god bilo, slike iscrpljenih vatrogasaca koji su se satima borili s vatrom i dimom riskirajući i vlastite živote i ovo će ljeto, nažalost, biti uobičajena razglednica iz Dalmacije.

Šibenskim su vatrogascima u pomoć priskočili i kolege profesionalci iz okolnih županija, kao i drugih dijelova Hrvatske, 50-ak vojnika iz benkovačke vojarne, ali i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Prije nepunih mjesec dana, početkom srpnja dospjeli su u medije zbog bizarnog događaja koji pokazuje dokle seže ljudski bezobrazluk. Naime, netko je vatrogascima istočio gorivo iz kamiona i u rezervoar natočio vodu. Srećom, uspjeli su popraviti dragocjeno vozilo koje im je poslužilo i pri gašenju ovoga požara. Iako im je oprema skromna, uspjeli su obraniti svoje mjesto.

A kako su pred nama još cijeli kolovoz i rujan, vatrogasci dobro znaju da moraju i dalje biti u punoj pripravnosti.

Plenković: Bitno je da svi odgovorni budu privedeni pravdi

Premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju navečer u Dubrovniku, komentirajući uhićenje osobe osumnjičene za izazivanje velikog požara u Šibensko-kninskoj županiji, kako je bitno da svi koji su odgovorni budu privedeni pravdi.

Plenković je svim vatrogascima koji su gasili požar zahvalio na požrtvovnosti te dodao kako je cijeli sustav kvalitetno funkcionirao, pri čemu je najviše bitno da nije bilo žrtava.

„Požar je bio velik i imali smo nekoliko ozlijeđenih vatrogasaca kojima želim brz oporavak. Nije bilo većih šteta po kuće i gospodarske objekte. Angažirani su, uz vatrogasce iz Šibensko-kninske i susjednih županija, i Hrvatska vojska te je sustav jako dobro reagirao usprkos veličini požara i jakom vjetru“, rekao je hrvatski premijer. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:52