HGSS-ovci GA POKUŠALI SPASITI

FOTO: STRAVA NA VELEBITU Zaglavili autom u snijegu, on napustio vozilo i pokušao doći do planinarskog doma Zavižan, našli su ga mrtvog, smrznuo se

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 15.01.2018. u 17:19

HGSS

 

Odluka da napusti automobil koji se zaglavio u snijegu i pješice krene prema planinarskom domu Zavižan pokazala se kobnom za osobu koju su pripadnici HGSS-a bezuspješno pokušali spasiti prošlog tjedna na Velebitu.

Spašavatelje su nazvali suputnici iz zaglavljenog automobila kada se ni nakon nekoliko sati osoba nije pojavila u planinarskom domu niti se vratila do automobila.

Odmah po dojavi u Nacionalni park Sjeverni Velebit stiglo je 13 spašavatelja s tri terenska vozila.

U 20 sati prvi tim spašavatelja pronašao je osobu, ali nažalost mrtvu.

- Vremenski uvjeti bilu su ekstremni, snijeg, magla, niska temperatura i jak vjetar, ali to nije ništa neobično za siječanj na Velebitu. Ono jedino što nama ljudima preostaje je prilagoditi se uvjetima na terenu i zakonima prirode, poštivati ih te biti svjestan svojih mogućnosti, napominju u HGSS-u.

- Mi kao spašavatelji često apeliramo na sve koji borave u prirodi da se prethodno informiraju o svim bitnim činjenicama i pomno isplaniraju svoj boravak, uzimajući u obzir vremenske prilike, opremljenost, poznavanje terena i fizičku spremnost, kako bi smanjili rizik od neželjenih događaja. U suprotnom vjerojatnost od sretnog ishoda je znatno manja od onog drugog.

Zapamtimo i ovo: 'Priroda nas nikada ne vara, mi smo ti koji sebe zavaravamo' - poručuju iz HGSS-a.

HGSS
HGSS
HGSS
HGSS
HGSS
HGSS
 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo