EKSPLODIRALA BOMBA

FOTO Stručnjak za sigurnost Mate Laušić: 'Ovo je teroristički čin, iako ga možda i nisu počinili pravi teroristi'

ZAGREB - Načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić rekao je danas da policija i državno odvjetništvo za sad ocjenjuju da u noćašnjoj eksploziji u Aleji Bologne i eksploziji kojom je oštećena pruga kod Podsuseda prije dva dana nema elemenata koji bi ih kvalificirali kao kazneno djelo terorizma i da ih za sada smatraju djelima protiv opće sigurnosti.

Obje eksplozije imale su za posljedicu uznemirenje javnosti i dovođenje u opasnost života građana, kao i oštećenje imovine tj. pruge, i ta tri elementa upućuju na zaključak da je riječ o ozbiljnim posljedicama i ozbiljnim deliktima. Za sada je to još uvijek u krugu delikta protiv opće sigurnosti, rekao je Bijelić danas u emisiji Hrvatskog radija Poligraf.

FOTO Policija sumnja da je ozlijeđeni muškarac postavio bombu u Stenjevcu! Zagrepčani u strahu: 'Bile su tri detonacije. Svi smo istrčali van. Ovo je prestrašno, bojimo se da ne eksplodira opet'

Za kazneno djelo terorizma nedostaje niz elemenata jer to tzv. složeno kazneno djelo gdje osim posljedica moramo imati vrlo jasnu naznaku motiva. Naime, terorizam karakterizira jak intenzitet zastrašivanja i jasna poruka državi, rekao je Bijelić.

I noćašnja eksplozija u Aleji Bologne i na pruzi kod Podsuseda prije dva dana pripadaju istoj mikrolokaciji. Rekao je, da je policija fiksirala i izuzela određeni broj materijalnih tragova koji idu na vještačenje u Centar za forenzička vještačenja "Ivan Vučetić" i dat će odgovor o tome kakva je eksplozivna naprava i koji je eksploziv u pitanju. Dalje istraživanje dat će odgovor na pitanje tko je počinitelj ovog i prethodnog kaznenog dijela, i s kojim motivima kako bismo mogli činjenično i pravno kvalificirati taj događaj, rekao je Bijelić.

Iako su građani javljali da su čuli više eksplozija Bijelić je rekao da je za sada utvrđeno da je riječ o jednoj eksploziji i kako je prema dosadašnjim informacijama od te eksplozije ozlijeđena jedna osoba i to lakše. Policija traži i bijeli automobil za koje je dobila više dojava da je noćas prolazio blizu mjesta eksplozije, rekao je.

Stručnjak za sigurnost Mate Laušić rekao je jutros za Hrvatski radio kako snažnu eksploziju koja je odjeknula noćas u zapadnom dijelu Zagreba smatra terorističkim činom, iako ga možda i nisu počinili pravi teroristi, nego možda neki imitatori ili neki obijesni počinitelji. Ovo već poprima pojavni oblik, a čim bilo koje djelo poprimi pojavni oblik, ja smatram da su to akti terorizma, rekao je.

Nije terorizam samo popraćen velikim brojem žrtava, velikom štetom, najavom čina i kasnije legitimiranjem počinitelja. Svaki teroristički čin ima za cilj prvenstveno da izazove medijsku pozornost, da uznemiri i izazove strah, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:54