DRŽAVNI VRH U SLAVONIJI

FOTO: U OKUČANIMA SE OBILJEŽAVA 24. OBLJETNICA OPERACIJE BLJESAK Predsjednica: 'Žalimo za svakom žrtvom'

 
Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović
 Danijel Soldo / CROPIX

Dvadeset i četvrta obljetnica Vojno-redarstvene operacije (VRO) Bljesak u kojoj je 1995. oslobođena zapadna Slavonija obilježena je u srijedu svečanošću kod spomen-obilježja Kristalne kocke vedrine u Okučanima, gdje su počast poginulima odali njihovi suborci, članovi obitelji i prijatelji te najviši predstavnici države, Sabora i Vlade.

Na svečanosti obilježavanja obljetnice Bljeska u Okučanima sudjelovali su hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar- Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, izaslanik premijera i ministar obrane Damir Krstičević, ministri unutarnjih polova i hrvatskih branitelja Davor Božinović i Tomo Medved i drugi dužnosnici.

Središnja svečanost na kojoj su pročitana imena poginulih u Bljesku popraćena je glazbenim programom, a prošla je bez govora dužnosnika koji su na spomen-obilježje položili vijence, dok su na 51 kocku vedrine, koje simboliziraju poginule hrvatske branitelje, položene ruže.

Molitvu za hrvatske branitelje poginule i umrle od posljedica ranjavanja u operaciji Bljesak, te za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu predvodio je vojni ordinariji monsinjor Jure Bogdan, iskazujući im zahvalnost što su dali svoje živote za neovisnost i slobodu Hrvatske.

Svečanost obilježavanja počela je u osam sati budnicom ulicama Okučana u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH. U Spomen-parku hrvatskim vitezovima izveden je prikaz ceremonijalnih radnji Počasno-zaštitne bojne, Pukovnije vojne policije i Zapovjedništva specijalnih snaga.

FOTOGALERIJA: Obilježavanje Bljeska u Okučanima

- Bljeskom je započelo konačno oslobođenje hrvatskog teritorija i reintegracija cijele Hrvatske - rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i naglasila da suosjeća s obiteljima svih poginulih i nestalih, te zahvalila novim naraštajima vojnika i policajaca koji brinu o našoj sigurnosti, piše N1.

- Žalimo za svakom žrtvom - odgovorila je na pitanje o srpskim žrtvama.

- Ljudi s potpunim pravom očekuju da bude bolje. Stanje se stabilizira i ide nabolje. Međutim, moramo uvijek težiti boljem i stvarati uvjete da mladi ostaju ovdje ili da se vrate ako su otišli na školovanje ili na rad - dodala je.

Rekla je da neki radnici u Hrvatskoj mogu biti zadovoljni, no ‘moramo raditi za većinu koja ne može’, istaknula je. Smatra da postoji nada i kad su u pitanju brodogradilišta:

- Nadam se da će uspjeti ovi pregovori između Vlade i potencijalnog ulagača.

U Okučanima se okupljenima obratio i ministar obrane Damir Krstičević:

- Operacija Bljesak bila je vrhunska operacija hrvatske vojske pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Pokazali smo snagu, mogućnost, moć hrvatske vojske i policije. Znamo da je operacija završila u manje od 31 sat, oslobođeno je 500 četvornih kilometara prostora. Za koji mjesec dogodila se Oluja i u Hrvatskoj je završio rat - rekao je Krstičević.

- Operacija Bljesak izvedena je kirurškom preciznošću i zato je vrlo uspješno neutralizirala neprijatelja. To govori o tome da je bio isplaniran svaki detalj. Veličanstvena operacija i školska lekcija ratovanja - dodao je ministar policije Davor Božinović.

Za posjetitelje je do 16 sati organiziran i Taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi Oružanih snaga RH, prezentacija projekta Kadet i studijskih programa Hrvatskog vojnog učilišta Dr. Franjo Tuđman te dragovoljnog vojnog osposobljavanja.

Operacija Bljesak počela je 1. svibnja 1995. u ranim jutarnjim satima, a u manje od 32 sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija.

U operaciji su sudjelovale 32 postrojbe s oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. U oslobađanju zapadne Slavonije poginuo je 51 hrvatski branitelj, a više od 160 ih je ranjeno.

Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada velikosrpskih agresora na zapadnoslavonskom području. Nakon tri mjeseca, 5. kolovoza 1995. uslijedila je VRO Oluja kojom je uspostavljen državno-pravni poredak na cijelom području Republike Hrvatske, osim u istočnoj Slavoniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:44