SJEĆANJE NA SREBRENICU

FOTO: U POTOČARIMA POKOPANO 175 ŽRTAVA STRAŠNOG ZLOČINA 'Za genocid ne može biti oprosta'

A Bosnian Muslim woman, survivor of the Srebrenica 1995 massacre cries by the coffin of a relative, layed out among others at the memorial cemetery in the village of Potocari near the eastern-Bosnian town of Srebrenica, on July 11, 2014. Several thousand people gathered on July 11 in Srebrenica for the 19th anniversary of the massacre of some 8,000 Muslim males by ethnic Serbs forces, Europe's worst atrocity since World War II. A total of 175 newly-identified massacre victims will be laid to rest after a commemoration ceremony held in Potocari, just outside the ill-fated Bosnian town. AFP PHOTO / ELVIS BARUKCIC
 ELVIS BARUKCIC/AFP

SARAJEVO - Tragedija Srebrenice nikada ne smije biti zaboravljena a za genocid ne može biti oprosta bez iskrenog pokajanja njegovih počinitelja na koje se do tada mora neprestano ukazivati, kazao je u petak u Srebrenici poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović predvodeći središnju molitvu tijekom obilježavanja 19. obljetnice genocida što su ga tamo u srpnju 1995. godine počinile vojne i policijske snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića.

Govoreći o ogromnim razmjerima genocida u Srebrenici Kavazović je istaknuo da je bol zbog počinjenog zločina još veća dodajući kako se slike užasa od prije devetnaest godina nikada ne mogu zaboraviti.

Kazao je kako zlo genocida ni danas nije otklonjeno pa je potrebna velika duhovna snaga u suočavanju s njim.

"Pozivam ljude u BiH da odbace veličanje zločina jer im veličanje zločina nikakva dobra ni sreće neće donijeti. Umjesto takvih djela koja prkose svakom ljudskom dostojanstvu i demonstriraju civilizacijsku sramotu pomozimo da se dostigne pravda i da žrtve prožive dostojanstven život", poručio je u svojoj hutbi (propovijedi) poglavar bosanskohercegovačkih muslimana.

U Srebrenici je 2003. godine podignuto spomen obilježje na kojemu je uklesana brojka koja podsjeća na 8372 registrirane žrtve tog najvećeg ratnog zločina počinjenog na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata.

Od ove godine na groblju unutar memorijalnog kompleksa u Potočarima počivaju ostaci 6241 žrtve genocida.

U petak je tamo stiglo na tisuće ljudi kako bi odali počast žrtvama i sudjelovali u pokopu 175 žrtava čija su tijela proteklih godina pronađena u masovnim grobnicama.

Najmlađa žrtva pokopana ovog 11. srpnja je dječak Senad Beganović, koji je imao 14 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u četiri različite masovne grobnice. Pokopan je pored oca Rame.

Najstarija žrtva Hurem Begović, rođen 1916. godine, od petka pak počiva pored svog sina Huseina.

Među pokopanima je čak trinaest onih koji su u vrijeme smrti bili malodobni te su imali tek između petnaest i sedamnaest godina.

U Potočarima su od ovog 11. srpnja i ostaci Džemala Halilovića i njegova dva sina Džemira i Islama, ubijenih u u 18. i 21. godini.

Uz dvojicu sinova od 21 i 17 godina pokopan je i njihov otac Selman Osmanović, tu su očevi i sinovi Šaban i Hasan Alić, Ahmo i Sead Tabaković, Alija i Asim Mustafić, kao i čak tri brata iz obitelji Delić.

"Na žalost, ovo neće biti kraj našeg traganja za žrtvama Srebrenice i Podrinja", kazao je tijekom komemoracije načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković podsjećajući kako tek valja pronaći i identificirati posmrtne ostatke više od dvije tisuće ubijenih u genocidu.

"Riječ je o žrtvama monstruoznog nacionalizma onih koji žele dominaciju nad drugima i drugačijima", kazao je Duraković upozoravajući kako oni koji su genocid osmislili i danas niječu da je on uopće počinjen kao i njegove razmjere. Dodao je kako se prošlost ne može zaboraviti niti promijeniti no ona mora biti podsjetnikom za budućnost.

Pozvao je na povratak i održanje Bošnjaka u Srebrenici ističući kako bi sve drugo bila izdaja prema svim nedužnim žrtvama.

Komemoraciji u Potočarima nazočili su predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić te brojni drugi predstavnici različitih razina vlasti, no ponovno nije bilo nikoga od značajnijih dužnosnika bosanskih Srba.

U Srebrenicu su ipak stigle članice srbijanske udruge "Žene u crnom" koje već godinama traže od vlasti u Beogradu da priznaju činjenice o genocidu počinjenom 1995. godine i odaju počast žrtavama.

Unutar kompleksa u Potočarima razvili su velike crne transparente na kojima je bijelim slovima bilo ispisano "Srebrenica - da se nikada ne zaboravi i ne ponovi" i "Odgovornost".

U Potočarima je počast žrtvama genocida odao i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo.

Uz iznimku Martina Raguža, predsjednika HDZ 1990. i zastupnika u Domu naroda parlamenta BiH, u Srebrenicu nisu došli niti istaknutiji političari hrvatskog naroda u BiH.

Počast žrtvama genocida u Srebrenici odao je hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio, a u ime grada Zagreba gradonačelnik Milan Bandić, koji je i počasni građanin Srebrenice.

"Svaki put kada dođem zanijemim", kazao je Bandić s kojim je u Srebrenicu stigao i hrvatski producent Branko Lustig.

On je pak kazao kako je ono što se zbilo u tom gradu ni po čemu ne razlikuje od strašnih zločina počinjenih u nacističkim koncentracijskim logorima poput Aushwitza. Dodao je kao je to dostatan razlog da se zločin u Srebrenici nikada ne zaboravi i da se na njega stalno podsjeća.

Hague i Steinmeier: Srebrenica trajna opomena, nema promjene granica

SARAJEVO - Ministri vanjskih poslova Velike Britanije i Njemačke William Hague i Frank-Walter Steinmeier poručili su u petak kako se zločin genocida počinjen nad Bošnjacima Srebrenice nikada ne smije zaboraviti izražavajući istodobno čvrstu potporu očuvanju BiH u njenim sadašnjim grannicama.

"U ime britanskog i njemačkog naroda pridružujemo se građanima Bosne i Hercegovine u sjećanju i odavanju počasti stradalima u genocidu koji se prije devetnaest godina dogodio u Srebrenici. Bio je ovo čin genocida čije razmjere Europa nije vidjela desetljećima i tragedija koja se nikada nije smjela dopustiti", stoji u zajedničkoj izjavi dvojice ministara dostavljenoj Hini iz njemačkog veleposlanstva u Sarajevu.

Hague i Steinmeier istaknuli su kako ovime Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka istodobno potvrđuju trajnu potporu onima koji su izravno pogođeni srebreničkom tragedijom kao i privrženost svim građanima BiH.

"Nikada nećemo zaboraviti ove događaje. Ovakve komemoracije nas podsjećaju na strašne posljedice koje nastaju kada nakon otrovne retorike uslijede ubijanja i etničko čišćenje i kada se oni ne zaustave", naveli su šefovi britanske i njemačke diplomacije.

Hague i Steinmeier su također istaknuli kako "u cijelosti odbacuju pokušaje onih koji teže izmijeniti povijest te nijekati raznolikost BiH ili rade na podrivanju njezina teritorijalnog integriteta".

"Prepravljanje granica na Balkanu je završeno. Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo čvrsto podržavaju one u BiH koji žele graditi mirnu, ujedinjenu i prosperitetnu budućnost", stoji na kraju izjave ministara vanjskih poslova Velike Britanije Williama Haguea i Njemačke Frank-Walter Steinmeiera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:11