MUČENIK

FOTO: U SPLITU SE SLAVI BLAGDAN SVETOG DUJMA U katedrali gradonačelnik Opara i predstavnik Crkve otvorili svečev moćnik

 
 CROPIX

U splitskoj prvostolnici u nedjelju navečer je u sklopu svetkovine Svetog Dujma održana svečanost otvaranja svečeva moćnika koji su, kao što je običaj od najstarijih vremena, otvorili predstavnici Crkve i Grada, prepozit Metropolitanskoga kaptola u Splitu mons. Nediljko Ante Ančić i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Predvodeći na uočnicu blagdana sv. Dujma svečanost otvaranja moćnika sv. Dujma i svečanu Večernju, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić je kazao da se Dujam, vjeran Bogu i istini, osobnom uvjerenju i vjerničkim stavovima nije prepao buke "medijskih" glasova niti prijetnji carskih službenika, nego je usidren u nadi, prožet vjerom, a nadasve u ljubavi, do kraja opravdao i stao uz svoj vjernički identitet kojim je obilježio živote tolikih pojedinaca, obitelji i generacija, koje i danas u njemu pronalaze ohrabrenje u svojim slabostima i svijetlo u vlastitim tamama.

"Sveti Dujam je jasan: znao je komu je povjerovao, živio je ono što je naučavao i za što se predstavljao. U životnoj areni, gdje se često poseže za maskama, Dujam je doista bio i do kraja ostao uvjeren i čist, vjeran i istinit, transparentan štoviše transcendentan", poručio je nadbiskup metropolit splitsko-makarski Marin Barišić.

Homiliju je predvodio don Ivica Žižić poručivši kako je prava snaga kršćanskih mučenika da situacije progona, osude i smrtne kazne preobraze u svjedočenje, navještaj i život, te da je mučenička krv stvaralačka, postala je sjeme novih kršćana, te snaga preobrazbe svijetla nije mogla biti zaustavljena. Govoreći o hrabrosti mučenika don Žižić je govorio o hrabrosti slobode, strpljenja i umiranja.

"Progonstva su uvijek bila i ostaju reakcija straha na kršćansku prisutnost, na moć slobode, a kršćanima su progonstva bila i ostaju prilika da provjere snagu svoje opredijeljenosti. Samo ljudi koji su spremni biti svoji mogu biti Božji. Samo oni koji su spremni prihvatiti svoju slobodu mogu i moraju proći kroz teror progonstva da bi zadobili sebe. Spremnost za taj korak nužno proizlazi iz hrabrosti poduprte pouzdanjem da će Bog sve izvesti na dobro. To vedro pouzdanje rađa osjećaj spokojne sigurnosti. To je hrabrost slobode", poručio je don Žižić.

U homiliji je dalje istaknuo da je teže suočavanje sa zloćom u progoniteljima, s njihovim sažaljenjem i osudom, sućuti i nasladom nad čovjekom koji je odlučio ostati Božji i zato svoj, te da pred osudama postoji samo jedan izbor, a to je hrabrost strpljenja. Uz hrabrost slobode i strpljenja, nastavio je, treći je dragulj kršćanskog mučeništva hrabrost umiranja koja u svojoj nutrini zapravo znači hrabrost ljubavi.

"Dujmova Crkvo, ne zaboravi hrabrost slobode u kojoj si rođena. Ne daj se zbuniti u obećanjima, niti smesti pred prijetnjama. Budi hrabra u strpljenju, drži se čvrsto evanđelja, vedrim Dujmovim očima gledaj u ovaj život i u život budućeg vijeka. Nosi radosnu vijest ljudima i neka te nosi evanđelje ljubavi", bila je poruka don Žižića na kraju homilije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 17:02