OPASNI HAKER

FOTO: UNOSAN BIZNIS INFORMATIČKOG GENIJALCA IZ ZAPREŠIĆA Mladić zaradio milijun i pol kuna u Bitcoinima: 'On još uvijek predstavlja veliku prijetnju'

 
19-godišnjak iz Zaprešića kojeg policija sumnjiči da je vlasnik najvećeg svjetskog ilegalnog internetskog servisa za DDoS kibernetičke napade, prepraćen je danas u 9.44 na Županijski sud u Velikoj Gorici gdje će istražni sudac odlučivati o prijedlogu da mu se odredi istražni zatvor.
 Bruno Konjević / CROPIX

19-godišnjak iz Zaprešića kojeg policija sumnjiči da je vlasnik najvećeg svjetskog ilegalnog internetskog servisa za DDoS kibernetičke napade, prepraćen je danas u 9.44 na Županijski sud u Velikoj Gorici gdje mu je istražni sudac izrekao jednomjesečni istražni zatvor.

Mladić je po izlasku iz marice prekrio glavu trenirkom.

Podsjetimo, devetnaestogodišnji tinejdžer iz okolice Zagreba, jedan je od četiri administratora ilegalnog internetskog servisa za kibernetičke napade naziva Webstresser.org, kojeg su zagrebački policajci uhitili 24. travnja u sklopu operativne akcije kodnog imena ‘Manufaktura’.

Taj mladić, koji je, kako smo neslužbeno doznali, bio i organizator međunarodnog “hakerskog servisa” slovi za izuzetno bistrog i sposobnog internetskog mahera, kazneno je prijavljen za nedjela protiv računalnih sustava, programa i podataka, zbog čega mu prijeti od jedne do osam godina zatvora.

Opširnije o njemu pročitajte OVDJE

Tijekom poslijepodneva Županijski sud u Velikoj Gorici objavio je i priopćenje o ovom slučaju koje prenosimo u cijelosti.

Rješenjem suca istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici broj Kir-204/2018 od 26. travnja 2018., na temelju članka 127. stavak 1. i članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku određenje istražni zatvor protiv osumnjičenog K.R., i to, u trajanju od jednog mjeseca.

Naime, osumnjičenik se tereti za počinjenje kaznenog djela teškog kaznenog djela protiv računalnih sustava, programa i podataka iz članka 273. stavak 3. u vezi s člankom 267. stavak 1. Kaznenog zakona, počinjenog na način, da je, neutvrđenog dana 2015. godine do 24. travnja 2018., iz obiteljske kuće u mjestu prebivališta u Zaprešiću, upravljao računalnim sustavom dostupnim na internetskim poveznicama htpp://webstresser.co i http://webstresser.org, a koji je postavio na internetski poslužitelj u vlasništvu trgovačkog društva Abelhost iz Nizozemske, a koji računalni sustav omogućuje korisnicima da za novčani iznos iznajme uslugu izvršavanja DDoS (Distributed Denial-of-Service), napada na web poslužitelje prema izboru korisnika, a takvi napadi označavaju sprječavanje pristupa napadnutom računalom sustavu korištenjem mnogobrojnih korisničkih upita prema krajnjem korisniku koji se nalaze na Internetu, te na taj način kroz dulje vremensko razdoblje onemogućavao ili otežavao pristup većem broju računalnih sustava i time na štetu velikog broja korisnika prouzročio neutvrđenu materijalnu štetu, a za sebe pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu najmanje od 163.75124693 Bitcoina (virtualni novac), približne vrijednosti 1.453.946,90 kuna na dan 24. travnja 2018.,
Istražni zatvor određen je zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti kazneno djelo.

Naime, osumnjičenik je vršeći inkriminirane radnje pokazao veću količinu kriminalne volje (pomno planiranje, ulaganje velike količine energije kako bi se organizirala web stranica koja je omogućavala korisnicima iznajmljivanje usluge izvršavanja DDoS napada na web poslužitelje prema izboru korisnika, što je sve uključivalo i međunarodni nivo organizacije), da se radi o najdugotrajnijoj usluzi za pružanje usluga izvršavanja DDoS napada (od neutvrđenog dana 2015.), da je pribavljena imovinska korist u iznosu od najmanje 163.75124693 Bitcoina (virtualni novac) odnosno približene vrijednosti na dan 24. travnja 2018. 1.453.946,90 kuna (oduzeto je nekoliko platnih kartica Visa Prapaid, koje je dobivao uplatama Bitcoina na CrypPai račune, kao i potvrda tvrtke Moro1993 za kupovinu zlatnih poluga, da je poznato gdje je smještena Internetska domena https://webstresser.org/, a nije poznato gdje se nalazi domena webstresser.co , zbog čega je moguće vršenje inkriminiranih radnji jednostavnim spajanjem putem mobilnog uređaja, te da i dalje postoji velika prijetnja za ključne on line usluge koje nude banke, poslovni sektori i državne institucije širom svijeta.

Marin Dešković

Marin Dešković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:55