NEMA OZLIJEĐENIH

FOTO: VELIKA DRAMA U HRVATSKOJ KOSTAJNICI U odronu uništeno šest kuća, vlasnik jedne od njih: 'Iskočio sam u posljednji trenutak!'

    AUTOR:
    • Hina,
    • Mate Piškor,
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 13.03.2018. u 08:00

Srđan Vrančić/HANZA MEDIA

 

Prema najnovijim informacijama, u Hrvatskoj Kostajnici je došlo do velikog odrona tla, javlja reporter Jutarnjeg lista s lica mjesta. U odronu je teško oštećeno šest kuća, ali srećom nema ozlijeđenih.

Perica Marjanović, vlasnik jedne od prvih kuća koji su našli na mjestu odrona, prepričava kako je u posljednji trenutak iskočio iz kuće koja je teško stradala. Kaže da je zajedno s bratom Ognjenom pokušao spasiti što više svojih stvari, ali da je na kraju uspio izvući samo automobil. Drugi je ostao potpuno 'poklopljen'.

 

- Još jučer sam vidio da zidovi polako pucaju, da sve škripi, a da se žice na banderama napinju do pucanja. Radnici Elektre su jučer došli riješiti taj problem i spasiti nas od kalvarije - prepričava Marjanović.

- Vidio sam nekoliko pukotina, ali i mene je iznenadilo što se dogodilo. Evo, pogledajte, i vozilo radnika je ostalo zarobljeno...

U posljednji trenutak spašen je jedan automobil koji je iz blata izvučen pomoću traktora.

Sve se, inače, dogodilo u trenutku kada se održavala sjednica Kriznog stožera Civilne zaštite u Hrvatskoj Kostajnici, a na kojoj je bio i premijer Andrej Plenković.

On je prvo helikopterom izvidio stanje ugroze, a kasnije je zajedno s ministrom obrane Damirom Krstičevićem i ministrom zaštite okoliša Tomislavom Ćorićem obišao poplavljena područja.

DUZS Twitter

Tom prigodom je dao izjavu za medije:

- Kao u filmu nestalo je nekoliko kuća, dva auta HEP-a koji su jutros došli popraviti vodove. Nema ljudskih žrtava i to je najvažnije. Čini se da su na ovo klizište utjecale velike količine snijega koje se tope. Vlada će učiniti sve da ovim ljudima osigura smještaj, rekao je Plenković te dodao:

- Sreća u nesreći je da su susjedi primjetili pukotine. Sustavno zbrinjavenje bit će osigurano u ovakvim okolnostima, poručio je premijer.

- Hrvatska Vlada će u suradnji s gradom i županijom učiniti hitne i maksimalne napore da se svim ljudima koji su danas ostali bez svojih domova osigura i smještaj te da pomognemo u rekonstrukciji njihovih kuća. Ovo su zbilja izvanredne okolnosti, zaključio je Plenković.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako je u ovakvim iznimnim situacijama potrebna sinergija vojnih i civilnih institucija kako bi se situacija što brže normalizirala i pomoglo onima kojima je to najpotrebnije.

- Trebamo iskoristiti sve sposobnosti koje imamo na razini lokalne zajednice i države kako bismo u sinergiji, zajedništvu i partnerstvu napravili najbolje što možemo u ovakvim situacijama, rekao je ministar Krstičević, ističući kako iz svakog iskustva treba pronaći ono najbolje te preventivno djelovati, priopćeno je iz MORH-a.

Tijekom obilaska ministar Krstičević je rekao da je Hrvatska vojska spremna pomoći stanovništvu u inženjerijskim radovima kad god bude potrebno, a obišao je i vojnike kako bi se upoznao s trenutačnim stanjem i njihovim aktivnostima po uputama lokalne uprave.

--------------------

RANIJE OBJAVLJENO

13:00 U podne je Kupa u Karlovcu bila visoka 773 centimetara, Korana 784, po jedan centimetar niže nego sat ranije, a što znači da je vrhunac dostignut i da rijeke više neće rasti, no zaključak danas održanog karlovačkog Stožera civilne zaštite je da treba nastaviti i još pojačati broj crpki za prepumpavanje procjednih voda uz protupoplavne zidove podignute ovih dana.

Zapovjednik Stožera gradonačelnik Damir Mandić na tiskovnoj konferenciji nakon sjednice rekao je da se nakon radne noći na Logorištu i susjednim koransko-mrežničkim naseljima može reći  da je "protupoplavni zid od boks barijera opravdao svoje podizanje, kao i vreće koje su se postavljale posljednja dva dana".

"Zaključak jutrošnjeg Stožera civilne zaštite Grada Karlovca je da ni jedan stambeni objekt na ovom području nije poplavljen, da smo na ovu vodu koja je svuda oko nas računali, jer je to procjedna voda za koju smo pripremili crpke. Iako možemo reći da smo zajedno s Hrvatskim vodama dobro ciljano postavili crpke, negdje jače, negdje slabije snage, ipak je zaključak Stožera da se crpljenje mora još malo pojačati da bi se voda održala ovako, da se dalje ne širi", rekao je Mandić.

Nasipavanjem građevinskog materijala na prometnicu omogućit će se građanima spoj na državnu cestu, da ne bi danima bili prometno odsječeni, kao uvijek do sada za visokih vodostaja.

 

Naglasivši da stanje ugroženosti još nije prestalo, Mandić je izrazio čvrsto uvjerenje da će se uspjeti održati ovakvo stanje kao sada.

 

Premijer Andrej Plenković posjetit će danas Hrvatsku Kostajnicu, gdje je prošle noći, kada je vodostaj Une premašio 450 centimetara, proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava. Uz predsjednika Vlade bit će potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević. U 13.30 sati predsjednik Vlade sudjelovat će na sastanku Kriznog stožera, a potom će obići poplavljena područja, priopćeno je iz Vlade.

MORH je jutros donio odluku o upućivanju 00 vojnika za pomoć na području ugroženom poplavama na području Sisačko-moslavačke županije. Tom odlukom je u u Letovanić upućeno 50 vojnika, u Petrinju 30 i u Hrvatsku Kostajnicu 20.

Djelatnici Crvenog križa čamcima dostavljaju hranu i lijekove mještanima čije su kuće odsječene, izvještava N1 iz Letovanića.

----------------------

Zbog porasta vodostaja rijeka mnogi koji žive uz njih noćas nisu spavali. Branili su svoje kuće od prodora vode. Najkritičnije je na području Karlovca i Hrvatske Kostajnice, javlja HRT.

Prošle noći, kada je vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici premašio 450 centimetara, proglašeno je izvanredno stanje, a stanovnike ohrabruje što je rast vodostaja usporio i iznosi oko jedan centimetar na sat, pa je u 7 sati u utorak ujutro (13. ožujka) iznosio 454 centimetara. Izvaredno stanje je proglašeno i zaJasenovac, dok u Hrvatskim vodama vjeruju da u Karlovcu neće doći do toga, rekao  je za N1 Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda.

Mještani, kojima pomažu vatrogasci i pripadnici Crvenog križa i dalje podižu zečje nasipe kako bi spasili okućnice i imovinu. Najdramatičnije stanje je u Ulici Davorina Trstenjaka, Unskoj ulici i Kavrlji.

O trajnom rješenju problemu obrane od poplava u Hrvatskoj Kostajnici se govori već četiri godine jer je 2014. godine, za dosad najvišeg vodostaja, Una prodrla u gradsko središte.

Ministar obrane Damir Krstičević donio je u utorak, 13. ožujka odluku o upućivanju do 100 vojnika za pomoć na području ugroženom poplavama na području Sisačko-moslavačke županije. Tom odlukom je u u Letovanić upućeno 50 vojnika, u Petrinju 30 i u Hrvatsku Kostajnicu 20.

Iako su stručnjaci Hrvatskih voda predlagali podizanje obrambenog betonskog zida uz rijeku Unu u cijeloj dužini gradskog ugroženog područja, konzervatori su se usprotivili toj ideji zbog narušavanja vizure zaštićene gradske jezgre. Tada je dogovoreno kako je jedino prihvatljivo rješenje konstrukcija i postavljanje montažnih obrambenih elemenata, koji bi se za povoljnog vodostaja mogli ukloniti. Međutim, riječ je o zahtjevnijem projektu, koji još nije ostvaren.

U karlovačkim naseljima Logorište i Mala Švarča izlile su se Mrežnica i Korana. Djelatnici Hrvatskih voda i stotinjak pripadnika HV-a cijeli su dan postavljali box-barijere i zečje nasipe kako bi obranili kuće. Sinoć je to područje obišao i premijer Andrej Plenković.

Vodostaj Kupe na sisačkom području također je u porastu. Vrhunac vodenog vala očekuje se za 24 sata. U vikend - naselju Žažina stanje je za sada pod kontrolom. Voda je ušla u dvorišta, ali ne prijeti kućama. Slična situacija je i u Starom Brodu.

Zbog vode na kolniku za sav promet zatvorene su:

DC36 između Karlovca i Pokupskog u mjestima: Koritinja, Šišljavić, Donja Kupčina i Gradec Pokupski;

DC47 Dvor-Hrvatska Kostajnica u mjestu Kuljani (obilazak je Divuša-Jovac-Donji Kuljani) te dionica Hrvatska Kostajnica-Hrvatska-Dubica u mjestu Rosulje;

ŽC3156 Žažina-Mala Gorica na makadamskom dijelu;

ŽC5130 Zalužnica-Škare-Doljani;

ŽC5146 Gornja Ploča-Lovinac;

ŽC5153 Kosinjski Most-Kosinjski Bakovac;

ŽC5163 Podoštra-Lički Novi;

ŽC5904 Korenica-Mihaljevac;

ŽC3231 Glina-Veliki Obljaj u mjestu Šibine;

ŽC3275 Stankovac-Slana;

ŽC3196 u mjestu Donje Jame;

LC33087 Skela-Donje Selište; LC33196 Bijele Vode-Drenovac;

LC33019 u mjestu Ravnik; LC33171 Javnica-Kotarani: LC59098 Tolić-Podlapača; LC59110 Gornja Ploča-Kruškovac; LC59112 u mjestu Komić, LC590640 Kaniža-Lički Novi, LC516300 Žabica-Lički Novi, LC516201 Smiljan-Novoselo, LC590049 Podastrana-Pazarišta, LC59113 Lovinac-Rasoja-DC50; LC33019 Ravnik-Osekovo.

Ozbiljna situacija na Perući

Prema informacijama čitatelja Dalmacija Danas iz Cetinske krajine, prijeti ponavljanje scenarija iz 2004. godine kada se Peruća prelijevala preko sigurnosnog preljeva. Dogodilo se to uslijed obilnih kiša travnju 2004.

 

Prema dostupnim podacima Hrvatskih voda, trenutno je kvota na Perući 358 metara nad morem. Prema Pravilniku o korištenju akumulacijskog jezera Peruća, maksimalna dozvoljena kvota u ožujku je 360 metara nadmorske visine. Iako pravilnik nalaže maksimalnu kvotu od 360 metara, poznato je da ona može izdržati kvotu 361,5 metar. Pravilnik također definira vremenski rok u kojemu se razina vode mora svesti na spomenutu kvotu ako se ona prijeđe, a to je 20 dana. Inače, u slučaju potrebe moguće je ispuštati oko 550 metara kubičnih vode iz jezera.

 

Doznaje se da su u HEP-u se svjesni situacije i da rade najbolje što mogu u ovakvim okolnostima. Trenutno se rade preventivne radnje za moguće nepovoljne scenarije sljedećih desetak dana. Situacija se pomno prati i zasad je sve pod kontrolom, a hoće li tako i ostati, u prvom redu ovisi o daljnjim oborinama. HEP je lani muku mučio sa sušom i niskim vodostajima, a sada se događa najpovoljnija hidrološka situacija od 2004. Ipak, stanje bi moglo postati zabrinjavajuće u Cetinskom kraju ostvare li se prognoze o 100 i više litara kiše sljedećih 10-ak dana jer bi to značilo pojačano ispuštanje vode iz Peruće.

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo