POBUNA POD MARJANOM

FOTO: VELIKA POBUNA U SPLITU, POD MARJANOM NIČE 'KINESKI ZID!' Neobičan pothvat ekvadorskog Hrvata iz 'Panama Papersa' razbjesnio građane

 
 Ana Jerkan

Zovu ga novim Kineskim zidom, gigantskom Palačinkom, a svi se slažu da je riječ o ruglu i ne razumiju tko je dpustio gradnju. Fotografije tog zdanja šire se društvenim mrežama, a stanari splitskih Meja jučer su na Facebooku zbog građevine digli pobunu.

U Mihanovićevoj ulici, naime, od broja 36 do 42 gotovo preko noći dignuta je betonska zgrada koja izgleda kao divovski zid koji je većini kuća iza sebe zagradio pogled. I ne samo na Split već i većinu neba.

Ana Jerkan

Međutim, još je čudnija priča o tome tko navodni hotel gradi, a krakovi priče protežu se sve do famozne afere Panama Papersa u kojima je prokazano preko 200 tisuća sumnjivih offshore kompanija. Naime, kao investitor se spominje Baldasar Vukasović, čije ime se kroz tu aferu također provlači.

“Upravo niče na Marjanu. Judi, ma je li to moguće?! Navodno je ovo novi hotel na Mejama”, napisala je jedna Splićanka na svom profilu na društvenim mrežama uz fotografije nove zgrade koja odmah na prvi pogled potpuno odskače od ostalih. No, iz tvrtke Antino d.o.o. koja je investitor, tvrde da su izgradnja, oblik i veličina u skladu sa zakonom te da imaju sve potrebne dozvole, iako priznaju da su susjedi pokrenuli postupak na Upravnom sudu.

Odvjetnik Goran Šverko koji je naveden kao član uprave u tvrtki Antino potvrđuje također da je sve u skladu sa zakonom.

Ana Jerkan

Upravni sud

- Sve potrebne dozvole su ishođene, imamo konačnu građevinsku dozvolu koja nije pravomoćna jer su susjedi pokrenuli postupak pred Upravnim sudom. U prvom stupnju njihova žalba je bila odbijena, i sad čekamo sljedeću odluku. Međutim, gradnja je dopuštena i u skladu je s građevinskom dozvolom - rekao nam je odvjetnik Goran Šverko iz Zagreba, koji je u tvrtki Antino d.o.o. član uprave.

Riječ je o tvrtki čiji je osnivač tvrtka registrirana u Panami koja se zove Trading Representaciones, a u kojoj se kao direktor spominje poduzetnik Baldasar Vukasović, koji je također i vlasnik čestice na kojoj se gradi spomenuta zgrada.

Ana Jerkan

Odvjetnik Šverko na pitanje čime se bavi tvrtka Antino, rekao je da se bavi investiranjem u projekte, pa tako, među ostalima, i u izgradnju ovog projekta.

Na daljnje pitanje može li nam reći nešto više o poduzetniku Vukasoviću koji je ujedno i vlasnik parcele, rekao je da nema što dodati.

- Gospodin je vlasnik parcele, a sukladno njegovom ugovoru s trgovačkim društvom, tvrtka Antino je investitor tog projekta - kazao je odvjetnik Šverko.

Ana Jerkan

Pretragom interneta utvrdili smo da se poduzetnik Vukasović pojavio svojedobno i u Panama Papersima. Odnosno, povezivalo ga se s dvije tvrtke iz Paname Dalmacia Global Corporation i Adriatic Consultants Corporation. U Splitu je poznato tek da je Vukasović oženio kćer legendarnog Hajdukovog navijača Srđana Duje Aljinovića te da je imućan poduzetnik koji ne živi u Splitu, ali često dolazi u grad, pa su ga sugrađani primijetili jer vozi skupocjene automobile. U kuloarima se, pak, može čuti da se bavi trgovinom naftom.

Što se tiče nove građevine, jučer smo pokušali razgovarati i s njezinim glavnim projektantom Androm Nazlićem, čije ime je navedeno na gradilištu, ali jučer njegov mobitel nije bio dostupan, ali uspjeli smo doći do direktorice iz tvrtke Contarini koja je izvođač radova.

- Moja tvrtka je tek izvođač radova, ali naravno da imamo sve dozvole potrebne za gradnju, pa gradimo već godinu dana, sve moguće inspekcije su već bile na terenu - kazala nam je jučer Maslać iz tvrtke Contarini.

Zovite odjel

Pokušali smo i od splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare doznati je li mu poznato nešto o tom projektu, ali rekao nam je da ne zna ništa o tome te da se u ponedjeljak obratimo neovisnom odjelu za izdavanje građevinskih dozvola.

Daša Gazde iz Društva arhitekata Splita i članica komisije za urbanizam Grada Splita kaže da pretpostavlja kako zgrada ima sve potrebne dozvole.

- Sve je u skladu s važećim Generalnim urbanističkim planom Grada Splita i nije u tome problem, jer očito postoji dozvola. Plan je takav kakav jest, a možemo diskutirati o tome može li on biti stroži, ali zasad je to što imamo. Jedino što nam trenutno preostaje je moral projektanata, ali to ne smije biti jedini filtar, GUP mora biti osnova - kaže arhitektica Gazde.

Uspjeli smo kontaktirati jučer i Srđana Marinića, predsjednika društva Marjan, koji kaže da kad je prvi put vidio fotografije, da je pomislio kako se netko šali.

- Ovo je samo jedan od negativnih zahvata u prostoru koji su posljedica skidanja konzervatorske zaštite s Marjanskog poluotoka te GUP-a iz 2006., koji su zapravo omogućili ovakve zahvate - kazao je Marinić.

Ana Jerkan

Razgovarali smo i sa stanarima na Mejama.

“Eh, napokon je to netko primijetio osim nas”, povikala nam je u telefonsku slušalicu jedna susjeda koja živi u blizini neobične građevine u Mihanovićevoj ulici.

Kaže kako je gradnja krenula prije nekih šest mjeseci te kako su susjedi konsternirani ne samo izgledom nego i visinom cijelog objekta.

“To su zapravo u pitanju dva objekta, od kojih onaj uži ima negdje dva metra širine, i moja je pretpostavka da će tu doći stubište. Ne znam doista kako je netko uspio za to dobiti dozvolu, no uklapa se u povijesni kontekst cijelog ovog kraja gdje se praktički legaliziralo sve što je bilo bespravno sagrađeno”, priča nam susjeda.

Ana Jerkan

Još će rasti?

U neobičan objekt, zajedno s ostalim susjedima gleda svakoga dana, a najviše se boji da će on dobiti još na visini, iako je već i svojim postojećim gabaritima u potpunosti zaklonio pogled kućama u blizini.

“To je zaista strašno. Pretpostavljam da je riječ o stambenoj građevini s obzirom na to je ovo stambena zona, a dodatni problem je što se u okolici nije predvidjelo nikakvog zelenila niti hortikulture. Gradi se već dugo i pretpostavljam da će uskoro biti dovršeno, ali nadam se da će netko propitati o čemu se radi i vidjeti ima li ta gradnje sve potrebne dozvole”, rekla nam je anonimna susjeda.

Zanimljivo, budućim stanarima novog objekta jedan od prvih susjeda bit će i, kako ga mediji nazivaju, jedan od najbogatijih Hrvata, Juroslav Buljubašić, koji ima kuću praktično tik do nove gradnje.

Ana Jerkan

Ali tko je investitor? Po Facebooku je nemoguće saznati. Baldasar Baldo Vukasović, Baldasar Vukasović Moreno, Baldasar Vukasovic Jhones i Baldasar Balduchi Vukasovic Ospina koji postoje na Facebooku su, čini se, iste osobe. Previše je sličnosti. Baldasar Baldo Vukasović tvrdi da živi u Kotoru u Crnoj Gori i ima 16 Facebook prijatelja, sve redom stranci iz Ukrajine, Gane, Pakistana, Mauritanije... Baldasar Vukasović Moreno živi u mjestu Punta Arenas u Čileu, nema prijatelji za prikaz, Baldasar Vukasovic Jhones živi u Sydneyju u Australiji...I tako do u nedogled.

Tvrtka koja gradi na webu ima manekene umjesto stručnjaka

U želji da saznamo nešto malo više o izvođaču radova, tvrtki Contarini d.o.o, posjetili smo njihovu internetsku stranicu, ali tek smo tada ostali zbunjeni.

U rubrici “o nama” stoji tekst iz kojeg se vidi da je tvrtka osnovana 2013. godine, da je specijalizirana za izvođenje radova na nepokretnom kulturnom dobru s licencom Ministarstva kulture te da su, navode, kroz godine izvodili sanacijske radove i radove rekonstrukcije na građevinama kulturne baštine većeg i manjeg značaja na čitavom području Dalmacije.

Ono što, međutim, posebno upada u oči jesu fotografije Contarinijevih “kreativnih umjetnika” u nastavku stranice, trojice manekenskih tipova s razvučenim osmijesima i u hipsterskim odijelima, svi troje sa stranim imenima za koje se redom navodi kako je riječ o marketing menadžeru Thomasu Bodinu, financijskom menadžeru Chrisu Mooreu te glavnom arhitektu Jamesu Sherwoodu.

Kad znatiželjnik pokuša izguglati njihova imena, brzo otkriva da ti ljudi zapravo ne postoje, a ne treba potrošiti puno vremena niti da se otkrije da je riječ o “stock fotografijama” od kojih su se neke pojavljivale i na naslovnicama ljubavnih romana.

“Ma ne, joj, pa to nisu stvarne slike naših suradnika. To je naša probna internetska stranica, puštena prije nekih desetak dana, a na njoj se nalaze tipske fotografije kako bismo samo vidjeli dizajn stranice. Naravno da to nisu naši suradnici”, rekla nam je u telefonskom razgovoru Irena Maslać, osnivačica tvrtke.

Odbila je dalje razgovarati o projektu na Marjanu s obrazloženjem kako nije ovlaštena od strane investitora davati ikakve informacije, a na pitanje koja će biti namjena te zgrade, rekla je - da ne zna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 11:04