AKCIJA SPAŠAVANJA

FOTO, VIDEO Došli su ga spasiti. Molio ih je da ga puste na miru. Helikopter mu potopio brod, a onda ga spasio

Stručnjaci su nam kazali kako je gotovo sigurno da je baš helikopter uzrokovao potonuće malene brodice
 Cropix

ZAGREB - Pripadnici temeljne i specijalne policije, vatrogasci, pa čak i policijski helikopter, angažirani su danas da “spase” Ivana Plevnika (66) iz nabujale Save, iako je on cijelo vrijeme vikao kako ne želi biti spašen.

Plevnika su prijepodne prijatelji čamcem dovezli do njegove brodice, gdje si je počeo pripremati ručak. Iz brodskog dimnjaka lelujao je dim. Tada su do nasipa došli policajci, koji su Plevnika uvjeravali da je u opasnosti zbog bujice koja je prolazila središtem korita Save, nedaleko Željezničkog mosta. Plevnik im je pak odgovarao kako mu to nije prva poplava, te ih molio da ga puste na miru. No, policajci su ipak pozvali vatrogasce.

- Došli su za sat vremena motornim čamcem, no procijenili su da je bujica na tom mjestu prejaka kako bi mu prišli - ispričao nam je H. T. koji je svjedočio drami.

Policija je tada u pomoć pozvala helikopter. Sletjeli su na čistinu nedaleko Save. Plevnik je i dalje vikao da ga ne treba spasiti, no policajci su bili neumoljivi. Kada se helikopter ponovno vinuo u zrak, počela je drama.

- Potisak zraka koji je stvorio helikopter prouzročio je potonuće krme ispod površine vode. Voda je počela ulaziti u brodicu koja je naposljetku potonula, a čovjeka su užetom spasili iz rijeke. Imam dojam da se ništa od toga ne bi dogodilo da su ga ostavili na miru. Nekoliko metara dalje trenirali su kajakaši, kojima je nabujala rijeka očito predstavljala izazov - tvrdi H. T.

Stručnjaci su nam kazali kako je gotovo sigurno da je baš helikopter uzrokovao potonuće malene brodice.

- Elise helikoptera stvorile su jak zračni kovitlac koji je povukao brodicu - kazao nam je iskusni spasilac.

Policija u priopćenju tvrdi da je spašavanje odbijanje pomoći osobe u brodu. Krunoslav Borovec iz Ravnateljstva policije rekao nam je da je policija krenula u akciju spašavanja jer je dobila niz dojava kako čovjek na brodu signalizira da mu je potrebna pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 01:22