SNIMKA MIMOLETA

FOTO, VIDEO: POGLEDAJTE NAJSPEKTAKULARNIJI TRENUTAK PROSLAVE OLUJE Iznad Kninske tvrđave preletjeli su hrvatski MiG-ovi i dva izraelska F-16

 
 Nikša Stupaničev / CROPIX

Dva izraelska borbena aviona F-16 u formacijskom letu s dva hrvatska MiG-a 21 preletjela su danas iznad Kninske tvrđave u sklopu svečanog programa obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije (VRO) Oluja.

Borbeni avioni Države Izrael i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poletjeli su iz 91. zrakoplovne baze Pleso u Zagrebu, gdje su izraelski F-16 pristigli prije tri dana kako bi zajedno s hrvatskim MiG-ovima sudjelovali u ovogodišnjoj proslavi VRO Oluja, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Tim je činom na simboličnoj razini povezana slavna prošlost pobjedničke Hrvatske vojske i perspektivna budućnost naših Oružanih snaga, u čijem će sastavu biti i borbeni avioni F-16 C/D Barak kao jamac opstojnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i sigurnosti hrvatskog zračnog prostora, ističe se u priopćenju.

FOTOGALERIJA: Izraelski F-16 iznad Knina za obljetnicu Oluje

U letačkom programu sudjelovala su 24 zrakoplova iz sastava HRZ-a, i to helikopteri Kiowa Warrior OH-58D, Bell 206-B, Mi-8 i Mi-171Sh te avioni Zlin 242L, Pilatus PC-9, Airtractor AT-802 i Canadair CL-415, kao i dva MiG-a 21 uz dva gostujuća izraelska F-16 Barak.

Istovjetni višenamjenski borbeni avioni 4. generacije od 2020. godine ući će u sastav HRZ-a i činiti udarnu snagu Hrvatske vojske.

Nakon počasnog preleta izraelskih i hrvatskih borbenih aviona, uslijedio je prigodan program akro grupe "Krila Oluje", čime je završen svečani program na Kninskoj tvrđavi.

Pogledajte snimke preleta borbenih aviona iznad Kninske tvrđave.

Ovo je prvi put da su avioni neke strane države sudjelovali u proslavi obljetnice Oluje.

Kako smo jučer objavili, MiG-ove i šesnaestice od Zagreba prema Kninu na pristojnoj udaljenosti trebao je pratiti i treći izraelski F-16.

On na udaljenosti od nekoliko desetaka kilometara nadzire sigurnosnu situaciju u zraku, a naši nam sugovornici tvrde da je naoružan kako bi mogao djelovati u slučaju bilo kakve opasnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 08:53