BABINA GREDA

FOTO: Visok vodostaj Bosuta pamte samo najstariji Vinkovčani

 Damir Glibušić / CROPIX

BABINA GREDA, VINKOVCI – U Babinoj Gredi, selu u okolici Županje, u utorak tijekom poslijepodneva izlila se rječica Berava, a tzv. zečji nasip podignut je u dužini od 50-tak metara.

Berava se izlila u dijelu Nazorove ulice, gdje su s tamošnjim mještanima obrambene nasipe postavljali i vatrogasci babogredskog DVD-a. Na županjskom je području je od nedjelje palo oko 120 litara kiše po četvornom metru, a pored oranica na kojima leži voda, najveći problem predstavlja izlijevanje vode iz odvodnih kanala u nižim dijelovima grada.

Voda se izlila u Vinkovačkoj ulici, a Županjci su na nekim mjestima, u pokušaju da spriječe plavljenje svojih dvorišta čak i rušili betonske mostove koji od ceste vode do kuća. Time su pokušali omogućiti brže otjecanje vode kroz kanalsku mrežu.

Dio Županjaca po poplavljenim dvorištima može se kretati jedino u gumenim čizmama. U Vinkovcima je utorak predvečer došlo do izlijevanja Bosuta u Lovretićevoj ulici u rubnom dijelu grada, pa je poplavljen i dio ulice.

Tamošnji stanovnici, čije su kuće 20-tak metara udaljene od obale, kažu da na cesti ima 40-tak centimetara vode, a voda je počela ulaziti i u neka dvorišta. Inače, u tom su dijelu niže obale Bosuta, dok u drugim dijelovima grada zasad nema opasnosti. Inače, izlijevanje Bosuta, mirne rijeke koja rijetko dostiže visoke vodostaje, pamte tek najstariji Vinkovčani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:00