SVEČANI PROGRAM

FOTO: ZAGREBAČKO SVEUČILIŠTE PROSLAVILO JE 350. ROĐENDAN Na svečanost stigli i predsjednica i premijer: 'Ovo je ponos cijele naše domovine'

    AUTOR:
    • Davor Butorac

  • OBJAVLJENO:
  • 03.11.2019. u 23:18

Zagreb, 031119.
Svecana proslava 350. obljetnice Sveucilista u Zagrebu u KD Vatroslav Lisinki.
Na fotografiji: Dragan Covic, Zeljko Reiner, Andrej Plenkovic, Kolinda Grabar Kitarovic, Damir Boras, Milan Bandic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX

Dragan Čović, Željko Reiner, Andrej Plenković, Kolinda Grabar Kitarović, Damir Boras, Milan Bandić

 

Zagrebačko sveučilište proslavilo je 350. rođendan. Proslava je započela predajom zastave s kninske tvrđave rektoru Damiru Borasu, nakon čega je zastava postavljena na zgradu Sveučilišta. Otvorena je i izložba studenata Akademije likovnih umjetnosti, a glazbeni program izveli su studenti zagrebačke Muzičke akademije.

 

Središnja proslava održana je sinoć u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog gdje su bili brojni ugledni uzvanici od državnog vrha, predstavnika vjerskih zajednica do najistaknutijih pripadnika akademske zajednice.

Na svečanosti su sudjelovali premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ministri Vlade RH, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i brojni uglednici. Središnji govor održao je rektor Damir Boras.

- Sveučilište u Zagrebu uvijek je imalo snage i društvene svijesti da i u najtežim društvenim okolnostima ostane svjetionikom slobode, znanja, zajedništva, tolerancije i ljubavi prema domovini. Među 15% smo najboljih sveučilišta u svijetu. Sveučilište u Zagrebu uvijek je bilo, jest i bit će stožerna hrvatska nacionalna institucija u području visokog obrazovanja, znanosti, transfera znanja i tehnologija, kulturnog, umjetničkog i društvenog djelovanja i čuvar hrvatskog nacionalnog identiteta, hrvatskog jezika i europskih vrijednosti, poručio je rektor Boras. Kazao je da je Sveučilište u Zagrebu najveća i najbolja znanstvena organizacija u Hrvatskoj koja proizvodi 67% relevantnih znanstvenih članaka te 80% svih doktora znanosti.

 

- Ova je obljetnica ponos ne samo Zagreba nego cijele naše domovine. Ona je potvrda povijesnog našeg identiteta, rekla je predsjednica republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Predsjednica je uručila i povelje zagrebačkom Sveučilištu te fakultetima koji su proslavili više od sto godina djelovanja.

Gradonačelnik Knina Marko Jelić predao je zastavu s kninske tvrđave rektoru zagrebačkog Sveučilišta Damiru Borasu.

Povijest zagrebačkog Sveučilišta počinje 23. rujna 1669. kada su diplomom rimskoga cara i ugarsko-hrvatskoga kralja Leopolda I. priznati status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj Isusovačkoj akademiji u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu, što je prihvaćeno na saboru Hrvatskoga kraljevstva 3. studenoga 1671. Stoga Sveučilište godinu 1669. uzima kao godinu svojega utemeljenja, a 3. studenoga kao Dan Sveučilišta. Od tada filozofski studij u Zagrebu, koji je počeo 1662., djeluje i formalno-pravno kao Neoacademia Zagrabiensis, odnosno kao javnopravna visokoškolska ustanova.

U povodu 350 godina Sveučilišta u Zagrebu Hrvatska pošta izdala je poštanska marku koju je osmislila Jana Žiljak Gršić, dizajnerica iz Zagreba.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo