JAVNA INVESTICIJA

FOTO: ZAVIRILI SMO U NOVOSAGRAĐENE PULSKE GRADSKE BAZENE Vrata otvaraju u utorak, u njihovu gradnju uloženo je više od 50 milijuna kuna

 
 Goran Sebelic / CROPIX

U utorak pulski javni gradski bazeni otvaraju svoja vrata nakon što je dovršena investicija vrijedna više od 53 milijuna kuna, kako je prvotno bilo definirano projektom.

Riječ je o prvim javnim bazenima u najvećem istarskom gradu koji će postati novi dom pulskim plivačima i vaterpolistima te triatloncima te najvećoj investiciji u sportsku infrastrukturu u Puli u zadnje vrijeme. Gradnja ovog zahtjevnog projekta počela je lani u srpnju, a sve je trebalo biti gotovo do 19. svibnja ove godine. Međutim, radovi su se otegnuli zbog vremenskih prilika i promjene dijela projekta.

Kako nam kaže Ivan Glušac, direktor gradske tvrtke Pula Sport, koja je zadužena za javnu gradsku infrastrukturu, ovo će biti mjesto gdje će se moći okupljati i rekreativci i sportaši, a bazen će biti otvoren svaki dan od 6 do 22 sata.

- Sam projekt krenuo je s idejnim rješenjem 2016. godine u ožujku. Do 1. prosinca 2016. godine napravljeni su glavni i izvedbeni projekt i dobivena je građevinska dozvola. Krajem prosinca te godine raspisane su četiri javne nabave i gradnja je počela 19. srpnja 2017. godine. Ugovorna obveza izvođača je bila da izvrši radove do 19. svibnja 2018. godine. Međutim, u manjem se dijelu mijenjao projekt - dobili smo još jednu prostoriju od 200 kvadrata za suhe treninge plivača i triatlonaca, izmjestili smo trafostanicu do Doma sportova i drugačije smo uredili cestu. To je jedan od razloga pomicanja termina, a drugi razlog su vremenski uvjeti. A kada budemo imali okončanu situaciju, vidjet ćemo koliko stvarno izvođači kasne pa ćemo sukladno tome obračunati penale, kazao je Glušac.

Sportaši na novim bazenima imaju 14 staza od 25 metara u velikom bazenu vaterpolskih dimenzija 34 puta 25 metara. Tu će se moći održati, veli Glušac, sve vrste natjecanja u 25-metarskim bazenima. Bazen je posebno namijenjen vaterpolistima, a koristit će ga uz pulske vaterpoliste i rovinjski iz kluba 'Delfin', te svi drugi klubovi van Pule koji budu našli interes. Tu je i manji multifunkcionalni bazen 25 puta 10 metara koji je prilagođen osobama s poteškoćama u kretanju. Njega će koristiti građanstvo i škole plivanja. Najmanji bazen je dimenzija sedam puta šest metara, a namijenjen je mamama s malom djecom. Osim samih bazena, uređena je i spa zona s četiri saune i whirlpoolom, a za nju će se ulaznica posebno plaćati. Uređena je teretana na 200 kvadrata koja će biti u najmu te ugostiteljski objekt.

- Sportašima će ovaj bazen služiti da budu konkurentni i imaju prave uvjete za natjecanja, a dok će rekreativci imati svaki dan u jutarnjim i popodnevnim terminima priliku plivati i rekreirati se. Jednokratna ulaznica koštat će 25 kuna, mjesečna 300 kuna, a godišnja 1500 kuna. Povoljnije cijene ulaznica imat će školarci, studenti, umirovljenici i osobe s posebnim potrebama čije će cijene ulaznica biti 15, 200 i 1000 kuna, kazao je Glušac.

Ujedno, zgrada bazena će se u budućnosti dodatno oplemeniti. Na istočnom zidu zgrade planira se urediti penjalište, odnosno dvije penjačke staze budući da od sljedećih Olimpijskih igara penjanje postaje olimpijski sport. Isto tako, uredit će se i stubište koje će povezati Dom sportova Mate Parlov s bazenskim kompleksima.

Bazeni će biti na raspolaganju građanima radnim danima u periodu od 6 do 13 sati te od 18 do 22 sata, s iznimkom u utorak i četvrtak kad će vaterpolski bazen u periodu od 20 do 22 sata koristiti vaterpolisti Vaterpolo kluba Pula. Subotom i nedjeljom bazeni će biti dostupni za građane od 14 do 22 sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:21