NAREDILI UKLANJANJE

FOTO: ŽUPNIK DEVASTIRAO POVIJESNU BAŠTINU Izbušio 2000 godina star rimski sunčani sat i montirao - drveni križ!

 EPH/Facebook

Sunčani sat koji su stari Rimljani prije 2000 godina isklesali iz kamena i postavili ga uz cestu u Mrežničkim Poljicima nedaleko od Duge Rese, ovih je dana mjesni župnik Milan Pavlek izbušio i iskoristio kao postolje za trometarsko raspelo na ulazu u crkvu Svetog Petra Apostola, koju vodi u susjednom naselju, Svetom Petru Mrežničkom. Dogodilo se to prije desetak dana, kada se time pohvalio i na župnim Facebook stranicama. Informacija se ubrzo proširila i uglavnom izazvala zgražanje Dugorešana, a došla je i do Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Karlovcu koje od župnika zatražilo da hitno ukloni raspelo.

Krpanje betonom

To su njegovi ljudi jučer i učinili, krpajući usput betonom rupe u sunčanom satu, nastale od montiranja križa. Usprkos tome, na predmetu su nastala trajna oštećenja. Sunčani sat ostavili su nakon toga u crkvenom dvorištu i u ovom trenutku se ne zna što će s njime biti jer ga uvrijeđeni župnik više ne želi. Iako pouzdano znamo da je upravo njegova ideja bila iskoristiti vrijedan artefakt za postolje, on dogovornost umanjuje i prebacuje na - svoje župljane.





Foto: Robert Fajt/EPH

- Nema smisla da bilo što govorim, to su gluposti i besmislice, ta je stvar kapitalizirana i riješena. Ne, ne, nisam to ja, ja s time nemam ništa i nikakve veze. Sve je to riješeno. I gotovo - rekao je uvrijeđeni župnik Milan Pavlek, dodajući da je samo to bio oštećeni i ruinirani kamen koji uopće nije izgledao kao sunčani sat.

Da nije imao pojma o čemu je riječ, također je prilično nemoguće jer je Sveti Petar Mrežnički, mjesto u kojem stoluje kao župnik, poznat kao nalazište vrijednih artefakata iz rimskog doba. U tom dijelu Duge Rese, prema povijesnim spisima, bilo je starorimsko naselje Romula Quadrata, kao važan prometni pravac na putu iz Siscije (Siska) u Seniju (Senj).

Brojni dokazi

Brojni dokazi za to postoje u krugu crkve, kao i u obližnjoj Mrežnici, gdje se vide oblici pravilnih zidina. Sunčani satovi postavljani su uz prometnice radi lakšeg snalaženja. U krugu crkve i danas je poklopac s rimskog sarkofaga.

Upozorenja

S obzirom na to da župnik Pavlek nije nikome od novinara želio reći imena župljana koje je okrivio za gotovo pa nevjerojatan “projekt”, stupili smo u kontakt s nekima od članova Pastoralnog vijeća. Želeći ostati anonimni, potvrdili su da je na postavljanju križa na sunčani sat inzistirao upravo svećenik. I ne samo to, izravno su ga upozoravali da takvo što ne bi bilo u redu s obzirom na povijesnu vrijednost kamena, međutim, sve zamolbe da to ne čini, tvrde nam sugovornici, glatko je odbio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:52