DJEČAČKI SAN LIČKOG DIVA

FOTO Zvijezda Medveščaka Joel Prpic priprema se za mirovinu: Želim skakati u vatru i spašavati živote

ZAGREB - Kada jednoga dana, a s obzirom na to da mu je 37 godina na leđima, neće do toga proći još puno, odluči okačiti palicu i hokejašku kacigu o klin, Joel Prpic ne namjerava se odmarati u mirovini. Lički div i jedan od miljenika zagrebačkih navijača već je pripremio teren za život poslije hokeja, a on će, među ostalim, uključivati i - skakanje u vatru. Prpic, naime, namjerava postati vatrogasac...

Dječački san

- Siguran sam da nema ništa ljepše nego kad nekome spasiš život - ističe Prpic koji od dječačkih dana sanja o tome da postane vatrogasac.

- U Kanadi je to vrlo cijenjen posao, lijepo se da i živjeti od njega jer je plaća do 5000 dolara.

Prpic je prošloga ljeta prošao školu za vatrogasce, ali da bi ostao “u formi”, priključio se radu Javne vatrogasne postrojbe Dubrava koju posjećuje kad god mu se ukaže prilika, pa zajedno s hrvatskim profesionalcima vježba, uči tehnike spašavanja, ali i sjedi u klupi slušajući teorijsku nastavu.

- Ima jako veliku volju, dolazi k nama poslije treninga ili utakmice iako to vrijeme može provesti kući s obitelji - pohvalio ga je voditelj postaje Siniša Jembrih.

- To mi je neprocjenjivo iskustvo, a i zanimljivo je vidjeti razliku u odnosu na Sjevernu Ameriku. Recimo, ovdje ljudi više žive u stanovima nego u kućama pa je i taktika gašenje požara drukčija - kaže “vatreni dečko” Prpic. Vatrogasci su na njegov automobil zalijepili veliku fotografiju Zjužina, hokejaša Klagenfurta kojeg je nedavno istukao, uz natpis “Wanted”. No, to nije jedini štos koji su mu podvalili. Znaju mu “prebaciti” automobil na drugo mjesto na parkingu pa se Prpic pomuči dok ga pronađe.

Rezanje automobila

- Pravi je dečko, ne glumi veliku zvijezdu, a za vatrogasca i nije tako loš - uz smiješak kaže Jembrih. I Prpic priznaje da ima slabe točke.

- Malo sam slabiji u spašavanju s visine, slabo vežem čvorove i užad, a najbolji sam kada treba donositi odluke pod pritiskom. Nisam loš ni kada treba ‘rezati’ automobile i spašavati ljude koji su ostali unutra. Kod vatrogasaca je važan i timski rad, što je sličnost s hokejom pa tu nema problema. No, u hokeju možeš imati slab dan, ali kao vatrogasac nemaš pravo na pogrešku. Zato je ovaj posao puno stresniji - zaključio je Prpic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 20:46