LJUDI U CRNOM

FOTOEKSKLUZIV ‘CIA godinama koristi hrvatske aerodrome. Mi smo ključna točka za operacije!’

Od 2006. hrvatske vojne i civilne aerodrome koriste američki tajni agenti koji se odmaraju ili spremaju za opasne misije na Bliskom istoku

Trideset pripadnika američke CIA-e prošlog tjedna u Split nije sletjelo zbog neke tajne operacije u Hrvatskoj nego su u Hrvatsku sletjeli na proputovanju za Veliku Britaniju, doznaje Jutarnji list. Zasad nije poznato odakle su doletjeli u Split. U Split su sletjeli avionom Boeing 757-200 s identifikacijskim brojem 24452 koji pripada američkom Ministarstvu domovinske sigurnosti.

Naši sugovornici tvrde da su agenti CIA-e u Hrvatsku došli nakon obavljene misije.

Prema riječima istog sugovornika, slijetanje aviona CIA-e na hrvatske aerodrome sve je učestalije te je Hrvatska postala svojevrsni hub za njihove zrakoplove. Ta slijetanja posebno su učestala u posljednje tri i pol godine, s početkom arapskog proljeća.

Uglavnom se koriste aerodromi u Splitu i Dubrovniku te vojni aerodrom u Udbini. U tom je kontekstu posebno zanimljivo korištenje aerodroma u Udbini koji Amerikanci koriste za prebacivanje svojih specijalnih snaga.

Na taj aerodrom mogu bez problema slijetati veliki američki transportni avioni kao što je Hercules C-130. Aerodrom je na idealnoj poziciji i sve su operacije dobro skrivene od očiju javnosti.

Hrvatska je jedan od najprivrženijih američkih saveznika u Europi i te dvije države imaju dugogodišnju kvalitetnu obavještajnu suradnju.

Da je tome tako, potvrđeno je i u izvještaju MORH-a o obrani u kojem se navodi da su SAD glavni strateški saveznik i partner Hrvatske na području sigurnosti i obrane.

Hrvatska je svoje aerodrome i zračni prostor za avione CIA-e otvorila još 2006. godine.

Tada su u dva navrata na aerodrom Ćilipi sletjeli avioni koji su sudjelovali u američkoj operaciji prijevoza osoba osumnjičenih za terorizam. Amnesty International tako je naveo da su se 2006. godine letovi povezani s CIA-om dva puta prizemljili na dubrovačkom aerodromu.

Američkoj tajnoj službi Hrvatska je zanimljiva iz nekoliko razloga. Članica je NATO-a, a geografski je odlično pozicionirana, nedaleko od Amerikancima zanimljivih lokacija na Mediteranu.

Amerikancima su aerodromi na obali posebno zanimljivi kao međustanica za prebacivanje njihovih djelatnika koji odlaze u tajne operacije.

To se potvrdilo upravo u slučaju arapskog proljeća. Primjerice, upravo je CIA iz Zagreba organizirala prijevoz nekoliko tona oružja iz vojnih skladišta pobunjenicima u Siriji. Letovi iz Zagreba obavljali su se avionima jordanske kompanije, a u organizaciji tajne službe.

Osim za prebacivanje svojih agenata, CIA Hrvatsku, odnosno Zagreb koristi kao svoju špijunsku bazu.

U američkoj ambasadi SAD-a u Buzinu smještena je špijunska baza NSA-e i CIA-e, što se navodi i u dokumentima koje je razotkrio zviždač Edward Snowden.

Prema istim spekulacijama, taj centar je smješten na petom katu na kojem nema prozora.

Nagađa se da je to moguća lokacija na kojoj se nalaze komunikacijski uređaji te da su Amerikanci “sjeli” na optičke kabele kojima se koriste hrvatske telekomunikacijske tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 05:03