ODBJEGLI ZVIŽDAČ

VIDEO: SNOWDEN 'Nisam bio tek analitičar! Uvježbavali su me za špijuna, imao sam čak i ime koje nije bilo moje'

 YouTube

WASHINGTON - Odbjegli američki zviždač Edward Snowden, koji je javnosti razotkrio da su Sjedinjene Države masovno prisluškivale u svijetu, rekao je u intervju za američku televiziju da je bio "uvježbavan da bude špijun" i da je radio prikriveno za američke vladine agencije u inozemstvu.

U izvatcima iz njegova intervjua za "NBC Nightly News" prikazanima u utorak, Snowden je odbacio tvrdnje njegovih kritičara da je bio tek niskorangirani analitičar.

"Bio sam uvježbavan za špijuna u tradicionalnom smislu te riječi i živio sam i radio prikrivenog identiteta u inozemstvu - prikazujući da radim posao koji nisam radio - čak sam imao i ime koje nije bilo moje".

Rekao je da je prikriveno radio i za Središnju obavještajnu agenciju (CIA) i za Američku sigurnosnu nacionalnu agenciju (NSA) te objasnio "Razvio sam izvore i metode kako bih naše informacije i ljude držao na sigurnom u najneprijateljskijem i opasnom okruženju u svijetu".

"Pa kada kritičari kažu da sam niskorangirani sistem-administrator i da nemam pojma o čemu govorim, to je netočno", rekao je.

Nakon što je razotkrio i pustio u javnost gomile bilježaka koje su američke obavještajne agencije prikupljale u svijetu, Snowden je izbjegao u Hong Kong i zatim u Moskvu gdje je lani dobio jednogodišnji azil.

Vjeruje se da je Snowden preuzeo 1,7 milijuna kompjuterskih dokumenata koji su razotkrili da je NSA masovno prisluškivala telefone i prikupljala podatke iz elektronske pošte te druge internetske podatke stotina milijuna Amerikanaca.

Snowden je lani u SAD-u optužen za krađu vladine imovine, za nedopušteno objavljivanje informacija od nacionalne sigurnosti i predaju tajnih dokumenata neovlaštenim osobama.

NBC će cijeli intervju sa Snowdenom prikazati u srijedu navečer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 23:26