ZAPELI NA AUTOCESTI

FOTOGRAFIJE GOVORE VIŠE OD RIJEČI Pogledajte operaciju izvlačenja 200 kamiona koji su šest dana čekali na prolaz kroz Gorski Kotar

 
 Matija Djanjesic / CROPIX

Akcija izvlačenja oko 200 kamiona s autoceste Rijeka - Zagreb u subotu je uspješno privedena kraju. Nakon cjelonoćnog raščišćavanja nanosa snijega s državne ceste Zagreb - Rijeka, jučer je popodnevnim satima policija uspjela organizirano prebaciti kamione s odmorišta na Grobniku te u Vukovoj Gorici i Draganiću na državnu cestu te su napokon mogli krenuti prema svojim odredištima. Kamioni su zapeli na autocesti nakon što su još u nedjelju bili proglašeni zimski uvjeti od čvora Bosiljevo do čvora Kikovica te je kamionima zabranjeno prometovanje autocestom.

Cesta je proširena

Istodobno su zimski uvjeti bili proglašeni i na državnoj cesti zbog velike količine snijega koja je pala u kratkom vremenu u Gorskom kotaru. Kako je prognoza nagovještavala nove padaline i olujni vjetar u Gorskom kotaru, u petak je počela organizacija izvlačenja kamiona, od kojih mnogi prevoze prehrambene proizvode kratkog roka trajanja.

Budući da Hrvatske ceste nemaju dovoljno strojeva za raščišćavanje i odvoz ogromne količine snijega koje su ralice izgurale uz rub državne ceste, u pomoć je krenula zimska služba Hrvatskih autocesta i tvrtke Cesta Rijeka s frezama i drugim strojevima. U petak popodne i predvečer cesta je proširena kako bi kamioni mogli proći. No, u subotu ujutro nastao je novi problem jer se na državnoj cesti zbog lošeg posipanja stvorila poledica pa tako planirano propuštanje kamiona nije moglo početi ujutro.

Formiranje konvoja

Rok za pokret konvoja potom je zakazan za podne, no onda je pomaknut na 15 sati. Prema planu policije, prvo su krenuli kamioni s odmorišta Grobnik. Formiran je konvoj kamiona koji je krenuo državnom cestom od Rijeke prema Zagrebu. Istodobno su u odmorištu Draganić prikupljeni kamioni koji su trebali krenuti prema Rijeci. Prvotni je plan bio da se kamioni iz Rijeke voze sve do Bosiljeva i tamo uključe na autocestu. A potom bi prema Rijeci preko Bosiljeva krenuli kamioni iz smjera Zagreba No, policija je u posljednji tren zbog stanja na terenu izmijenila plan.

Konvoj je na autocestu iz smjera Rijeke pušten na naplatnoj postaji Delnice, a iz Draganića policija nije formirala konvoj, nego su kamioni pojedinačno puštani prema naplati Delnice, gdje su ušli na državnu cestu. Naravno, na državnu su cestu propuštani samo kamioni koji su imali zimsku opremu. U 17 sati kolona kamiona dugačka oko pola kilometra bila je na naplatnim kućicama Delnice te su kamioni krenuli državnom cestom prema Rijeci. Fotografije konvoja kamiona s autoceste u smjeru Zagreba koje posjeduje Jutarnji list najbolje govore o broju kamiona koji su danima čekali da prođu kroz Gorski kotar.

Do Splita bez problema

Prema dostupnim informacijama, kaos s kamionima izazvao je veliku nervozu između uprava Hrvatskih autocesta i Hrvatskih cesta. Naime, HAC je, kako saznajemo, inzistirao na rješavanju problema tako da se alternativni pravac, državna cesta Rijeka - Zagreb, očisti za promet kamiona. No, prema našim informacijama, u HC-u za to nisu imali previše sluha. Stoga je zimska služba HAC-a s ljudima i strojevima uz pomoć tvrtke Cesta Rijeka krenula u čišćenje državne ceste, što i nije njihov posao. Naši nam sugovornici tvrde da je ovo još samo jedan pokazatelj loše politike upravljanja prometom na državnim cestama.

Za razliku od pravca Rijeka - Zagreb, na smjeru Zagreb - Split nije bilo ovakvih problema. Prema posljednjim informacijama Hrvatskog autokluba, kamionima je popodne bio dozvoljen promet autocestom do čvora Sveti Rok, gdje su zbog olujnog vjetra isključivani s autoceste i prema jugu su se kretali državnim cestama preko Gračaca i Obrovca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:33