ŽELJKO TOLIĆ

FRANJEVAC O SPORNOJ PRODAJI STANA TVRTKI KOJU JE VODILA SUPRUGA MINISTRA MARIĆA 'Dogovor je bio da će on osigurati obnovu samostana u zamjenu za stan'

Goran Marić (u krugu), fra Željko Tolić (desno)

- Ne znam tko su bili radnici, a ni koja je firma to radila, je li to radio Goran Marić osobno ili je nekoga angažirao, ili su to radili njegovi prijatelji. Dogovor je bio da će Marić osigurati obnovu fasade i dijela samostana Majke Božje Lurdske u Zagrebu, kako bi se otvorio studentski dom sa devet soba i kuhinjom, a Provincija je njemu dodjelila uništeni, devastirani i posve neupotrebljiv stan u Zvonimirovoj ulici uz financijsku nadoknadu - ispričao nam je tadašnji provincijal Provincijalata Franjevačke provincije Presvetog otkupitelja iz Splita fra Željko Tolić, koji je sporni stan prodao tvrtki Scientia d.o.o. u kojoj je tada odgovorna bila supruga današnjeg HDZ-ovog ministra državne imovine.

Fra Tolić tvrdi da ne zna ni koliko je stajala obnova samostana, a ni tko je to konkretno radio. - Ne znam tko je to radio. Žao mi je što se sada jedna plemenita ideja na taj način podcjenjuje - kaže fra Tolić te dodaje: - Pretpostavljam da to nije financirala ni država, ni grad, a ni općina, ali nisam ga to ni pitao, nisam pitao ni koja tvrtka to radi, a ni koji ljudi. Vodio sam se humanitarnom idejom da osiguramo smještaj za siromašne studente - kaže fra Tolić.

Na pitanje je li radove možda vodio brat ministra Marića koji se bavio građevinom, kaže da mu ni to nije poznato. - Ja bih tek povremeno došao, vidio kako radovi napreduju. Počelo je to negdje 2009. godine, a trajalo je do 2011. godine - govori nam fra Tolić.

Na pitanje zar nije pitao tadašnjeg saborskog zastupnika Marića kako će osigirati toliki novac za obnovu, fra Tolić odgovara da ga to nije pitao, pa tako, kaže, nije ni pitao koliko će to stajati. - Ja u ničiji džep nikad nisam gledao, ne pitam ljude što-kako, načelno pristupam svakom čovjeku kao časnom i moralnom, a kakav je on ne znam niti idem ispod ili iznad elementarne pristojnosti - kaže fra Tolić, koji dodaje da mu nije poznat poduzetnik Zvonko Šarić, koji je kasnije preuzeo od Marićevih tvrtku Scientia i vlasništvo nad stanom u Zvonimirovoj te ga potom prodao tvrtki Šted-Invest u kojoj je ministar nekad bio direktor, a u čijem stanu danas pak živi ministrov sin, ali u, kako kaže, najmu.

Stan u Zvonimirovoj ulici tvrtka Scientia, naime, kupila je 2011. godine za, kako piše portal Index, 930.000 kuna. Potpisnici kupoprodajnog ugovora, navodi nadalje Index, za taj stan u Zvonimirovoj bili su supruga ministra Marića te tadašnji čelnik Provincijalata Franjevačke provincije Presvetog otkupitelja iz Splita, fra Željko Tolić.

Podsjetimo da na Marićeva sina, danas odvjetnika Antu Marića, u zemljišnim knjigama glasi i kuća od 67 četvornih metara u zagrebačkim Remetama, koja je bila izostavljena iz svih imovinskih kartica ministra Marića iako je bila u vlasništvu njegove supruge do 2013. godine, kada je prebačena na sina.

Nije poznato koja je tvrtka radila na obnovi studentskog doma, no poznato je da se Zvonko Šarić, među ostalim, bavi građevinom, a neke od tvrtki koje su bile registrirane za tu djelatnost su H.B. inženjernig, pa i Maxmar koji je 2015. godine ugašen, a u kojoj su svojedobno bili na pozicijama Zvonko i Stjepan Šarić, pa i Ante Marić, no nije poznato je li riječ o ministrovom bratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:56