REAKCIJA MINISTRA

Fuchs o učenicima koji su profesorici ulili dezinficijens u piće: ‘Ne treba ih izbaciti iz škole‘

‘Treba ih sankcionirati, no ne na taj način. Želim vjerovati da su mislili da je to ludi štos‘, kaže Fuchs
Radovan Fuchs
 Marko Todorov/Cropix

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs komentirao je slučaj iz Zadra, gdje je nastavnica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna popila čašu vode u koju je netko ubacio dezinficijens. Iako još nema potvrdu da su 'spačku' napravili učenici ili pojedini učenik, ministar smatra da u slučaju potvrde, ne treba primjenjivati najstrožu sankciju - mjeru isključenja učenika iz škole.

- Sigurno nije u redu ako su djeca ulila dezinficijens u čašu s vodom, no ne mislim da se radi o diverziji s namjerom trovanja ili nečem sličnom. Ako su to učinili učenici, a moguće da jesu, nisam za to da ih se izbaci iz škole. Treba ih sankcionirati, no ne na taj način. Želim vjerovati da su mislili da je to ludi štos, a ispalo je vrlo nezgodno - rekao nam je Fuchs.

Po njemu, slučaj je moguće poistovjetiti s mladenačkim nestašlukom, nedovoljno promišljenim potezom.

- Doista ne smatram da je riječ o uroti, da bi učenici smišljeno željeli otrovati nastavnicu. Nadam se da je riječ o psini, a ne ataku na zdravlje nastavnice. Bitno je da kolegici nije ništa. S obzirom na količinu koja je ulita u vodu, vrlo vjerojatno joj to i nije moglo prouzročiti ozbiljnije probleme, rekao je ministar, uz opasku: - Valjda im je ovo dovoljna pouka da im tako nešto više nikada neće pasti na pamet.

Incident u zadarskoj školi dogodio se u srijedu u popodnevnoj smjeni nastave. Netko je od učenika profesorici u bocu vode ulio sredstvo za dezinfekciju. Profesorica se napila i osjetila da piće nije zapravo voda. Pozvana je hitna pomoć te je profesorici pružena liječnička pomoć, nakon čega je otpuštena na kućnu njegu.

Ravnateljica škole Marjana Bakmaz najavila je da će se o sankciji za učenika ili učenike koji su to napravili raspravljati na sjednici nastavničkog vijeća. Kako smo jučer objavili, ravnateljica je izjavila kako će se najvjerojatnije raditi o najstrožoj pedagoškoj kazni, a to je isključenje iz škole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 10:51