ODLUKA MINISTRA

Fuchs smijenio ravnatelja XIII. gimnazije u Zagrebu: ‘Imam rezervnu domovinu i znam čuvati ovce‘

Ministar je posegnuo za diskrecionim pravom uskrate suglasnosti te je Čečura postao prvi smijenjeni ravnatelj u Fuchsovu mandatu
Želimir Čečura
 Bruno Konjević/Cropix

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs odbio je dati suglasnost na izbor Želimira Čečure za ravnatelja XIII. gimnazije. Iako je školski odbor zagrebačke XIII. gimnazije većinom glasova reizabrao Čečuru za ravnatelja, ministar je posegnuo za diskrecionim pravom uskrate suglasnosti, čime je Čečura postao prvi smijenjeni ravnatelj u Fuchsovu mandatu.

Prema Zakonu o odgoju i obrazovanju, ravnatelja škole imenuje odlukom školski odbor, ali uz prethodnu suglasnost ministra. Ako ministar ne uskrati suglasnost u roku od 15 dana od dana dostave zahtjeva, smatra se da je suglasnost dana. Ministar Fuchs svoju je uskratu potpisao u posljednjem danu roka. Zakon ne predviđa potrebu da ministar obrazloži svoju odluku.

Nadzorom prosvjetne inspekcije u XIII. gimnaziji su utvrđene bitne povrede propisa pri otkazivanju i sklapanju radnih odnosa, a predmet je, potvrdili su u Ministarstvu, ustupljen u nadležnost sektoru kriminalističke policije zbog mogućeg kaznenog djela zlouporabe ovlasti. Prethodno su djelatnici škole upućivali prijave o ponašanju ravnatelja Čečure Ministarstvu, Gradskom uredu i sindikatima.

- Naši su se sindikalni povjerenici i članovi više od desetljeća sukobljavali sa Želimirom Čečurom, za kojega su vrijedila 'pravila' koje je isključivo sam sebi postavio. Nebrojeno puta mi je bilo postavljeno pitanje - Pa zar njemu baš nitko ništa ne može? Odluka ministra Fuchsa ipak u nekoj mjeri vraća povjerenje u mehanizam ispostavljen da se stane na kraj zlouporabi ravnateljskih ovlasti. I sada je svejedno je li njemu presudilo neprimjereno ponašanje prema radnicima, nedopustivo ophođenje prema invalidnoj osobi, nebrojeno kršenje propisa ili nešto treće. Makar, i s poprilični zakašnjenjem, danas se barem u jednoj zagrebačkoj gimnaziji lakše diše, komentira smjenu ravnatelja predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić.

Suzana Hitrec, predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja Hrvatske, ističe kako ministar ima pravo na uskratu suglasnosti kada procijeni da je to potrebno na temelju svih činjenica koje ima. Ipak, Udruga ravnatelja desetljećima upozorava da je za pravičan izbor ravnatelja nužna uspostava mjerljivih kriterija kvalitete rada.

- Ono što nas zabrinjava je radna nesigurnost. Svatko tko je više od deset godina ravnatelj, nakon što nije izabran, bez obzira na razlog, ostaje nezaposlen. Nakon što mu istekne mandat, bivši ravnatelj nema pravo niti na jednu plaću, objašnjava Hitrec, ne ulazeći u konkretan slučaj, s obzirom da joj, kako kaže, nisu poznati detalji.

Podsjetimo, Čečura je ranije ovog tjedna za Jutarnji izjavio: - Očekujem da mi ministar potvrdi još jedan mandat, a u slučaju da me ne potvrdi – imam rezervnu domovinu i znam čuvati ovce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 01:24