DUŽNOSNIK EU PROTIV PRIJEVREMENIH IZBORA

Füle kao Swoboda: Pregovore s EU bi morala završiti Kosor

Pusić zadovoljna posjetom Berlinu i dolaskom ministra Clarkea
 AFP

ZAGREB - Iako se ne žele javno izjasniti, dužnosnici EU misle da bi hrvatska Vlada trebala zaključiti pregovore s Europskom Unijom, a tek nakon toga održati izbore.

Navodno je i povjerenik EU za proširenje Štefan Füle jučer u Bruxellesu, na zatvorenom sastanku u Europskom parlamentu, rekao kako bi Vlada Jadranke Kosor trebala zaključiti pregovore te da prijevremeni izbori “ne bi bili od pomoći”.

Lipanj ili 2013.

Füle je, prema nekim izvorima, rekao kako ne zna točan datum kada će Hrvatska zaključiti pregovore, ali je siguran da će se to dogoditi ove godine.

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Vesna Pusić jučer je bila puno optimističnija nego prije tjedan dana i smatra kako se Hrvatska ponovno vratila na put da pregovore zaključi u lipnju. Nakon susreta koji je naše izaslanstvo imalo u Berlinu i njezina sastanka s britanskim ministrom pravosuđa Kennethom Clarkeom Pusić ocjenjuje:

- S točke na kojoj je završetak u lipnju bio neizgledan, vratili smo se na onu gdje je to moguće.

Ako pak propustimo lipanj, to bi, objašnjava Pusić, značilo da pregovore sigurno nećemo završiti ove godine jer na jesen niti Europska komisija niti Europsko vijeće neće zaključivati pregovore sa zemljom koja je ušla u predizbornu kampanju. U konačnici to bi dovelo i do gubitka preostale dvije milijarde eura iz europskih fondova.

Impresionirani Clarke

Osim toga, ako u lipnju ne završimo pregovore, to bi također značilo, upozorava Pusić, da ne bismo sjedili za stolom kada će EU dogovarati proračun za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

- A naravno da nije isto kada ste prisutni kod dogovaranja proračuna i kada vas nema - upozorava Pusić. Procjenjuje kako ćemo već sredinom svibnja znati jesmo li ispunili sva potrebna mjerila za zatvaranje poglavlja. No, politička odluka se, objašnjava, neće znati do posljednjeg trenutka.

Predsjednica Nacionalnog odbora optimizam temelji i na tome što joj je ministar Clarke priznao da je u Hrvatsku došao skeptičan, ali je nakon svega duboko impresioniran napretkom. Dužnosnici u Berlinu potvrdili su kako nemaju ništa protiv da Hrvatska, ako ispuni mjerila, pregovore završi u lipnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:11