SPORNA PJESMA

GABI NOVAK PROTIV PROLIFE POKRETA 'Ne dam da se Arsenov hit koristi protiv pobačaja'

Supruga pokojnog kantautora kaže da joj nije drago što se song “Kad se male ruke slože” spominje uz kampanju za zabranu abortusa
Gabi Novak (lijevo) i Vice Batarelo (desno)
 HANZA MEDIA

Peticija za zabranu pobačaja koju je pokrenuo pokret ProLife mogla bi se naći u neugodnoj situaciji usude li se kao upotrijebiti poznatu pjesmu Arsena Dedića i Drage Britvića “Kad se male ruke slože”. Jer, Gabi Novak i Matija Dedić su, kao nasljednici i nositelji autorskih prava, protiv upotrebe popularne pjesme u kampanji kojom katolički konzervativci žele utjecati na saborske zastupnike da zabrane abortus u Hrvatskoj.

Neformalna himna

Iza pojma “Zajednica ljudi koja smatra da je pravo na život prvo, osnovno i neotuđivo pravo svakog ljudskog bića”, ProLife je konzervativni pokret koji vrši pritisak kako bi se zakonom zabranilo pravo na pobačaj. Prvi korak je peticija koja će se potpisivati do Uskrsa, a spiritus movens ove operacije je Vice Vincent Batarelo, koji je na društvenim mrežama najavio da jednu od najpopularnijih dječjih pjesama želi iskoristiti u kampanji. “Nakon što je grupa školske djece glasno i veselo pjevajući ‘kad se male ruke slože’ prolazila blizu Ustavnog suda na trgu Sv. Marka dok smo 2. 3. 2017. za medije komentirali ustavnu odluku i objavili prikupljanje nacionalne peticije za nerođenu djecu, ova pjesma je nekako postala neslužbena himna kampanje ‘Imam pravo živjeti’. Ne možemo je prestati fučkati. Ova kampanja je o djeci i za djecu, onoj nerođenoj i rođenoj”, napisao je Vice Batarelo na Facebooku i stavio video iz filma “Vlak u snijegu”, gdje djeca pjevaju “Kad se male ruke slože”. Sve je počelo kada su, nakon odluke Ustavnog suda koji je odbacio zahtjev za zabranu pobačaja, predstavnici pokreta Prolife najavili da sljedećih 40 dana kreću u borbu za zaštitu prava nerođenih. Njihov je argument da će se “tako zakonodavcu pomoći da donese suvremen, pravedniji i kvalitetniji zakon u pogledu zaštite nerođenog života, koji će biti usklađen s vrednotama hrvatskog Ustava”.

“Tiha Hrvatska neće šutjeti i dopuštati da se gazi po pravima nerođene djece. Od danas pa do Uskrsa kreće kampanja pod imenom ‘Imam pravo živjeti’, peticija će se prikupljati po cijeloj Hrvatskoj. Vrijeme je da prestanemo ignorirati ovo pitanje, da odbacimo fiškalske sofizme i ideološke fraze i ne ignoriramo bespomoćnu djecu jer su tako mala”, izjavio je Batarelo. Samo što pritom nije mario za autorska prava niti su tražili dopuštenje Gabi Novak i Matije Dedića, supruge i sina Arsena Dedića koji je preminuo pretprošle godine. A oni su protiv toga da pjesma bude korištena u Prolifeovoj kampanji, što nam je potvrdila Gabi Novak. Poznata glazbenica objasnila je i da u potpunosti podržava pravo žene na izbor.

“Nije mi drago čuti da se Arsenova pjesma povezuje s nekakvim zabranama. A još manje jer nas nitko nije kontaktirao niti javio da želi koristiti ‘Kad se male ruke slože’. No, to je običaj u Hrvatskoj da se vlasnike ne traži dozvola, eto, mene prijatelji znaju nazvati i obavijestiti kako su gledali film u kojem se izvodi moja pjesma, a ja nisam imala pojma”, rekla je Gabi Novak.

Krše zakon

Kad se radi o pobačaju, njeno se stajalište dijametralno razlikuje od politike Prolife.

“Apsolutno sam protiv zabrana. Majka ima pravo odlučiti hoće li roditi i mora se poštovati ako na to nije spremna zbog životnih uvjeta ili teške malformacije fetusa. Ona ima pravo odlučiti hoće li ići na pobačaj. Makar je dobro razgovarati sa ženama kako bi se vidjelo postoje li i druge opcije. U svakom slučaju, kao najbliža obitelj Arsena Dedića nismo za to da se njegove pjesme koriste u ovakvim kampanjama”, rekla je Gabi Novak.

Nedozvoljeno korištenje pjesama obilježilo je i prošlogodišnje američke izbore. Poznati band Aerosmith i Neil Young zabranili su Donaldu Trumpu da njihove pjesme koristi na skupovima i zaprijetili tužbom ako njihove skladbe ponovno bude puštao. Uskoro su im se pridružili Rolling Stonesi jer je Trump bez njihova znanja na skupovima puštao “Start Me Up” i “You Can’t Always Get What You Want”. I britanska pjevačica Adele izjavila je da ne podržava Trumpovu agendu ni kampanju z te zabranila da tijekom daljnje kampanje koriste njene pjesme. Iz Prolifea tvrde da je “Kad se male ruke slože” neformalna himna, ali izgleda da u tom slučaju krše zakon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:11