RASPLET ISTRAGE

Galinec i Miljuš su žrtve istih napadača?

Galinec je bio dobio ponudu da otkupi svoj udio u hotelu I, što je odbio i zatim je pretučen

ZAGREB - Uskoro bi moglo doći do konačnog raspleta “slučaja Galinec”. Po hitnom nalogu DORH-a i USKOK-a, policija je započela kriminalističku obradu nad Matom Petrovićem i Matom Usorcem, osnivačima tvrtke Metropolis Tourist d.o.o. Zagreb u čijem je najmu hotel “I”, inače vlasništvo Industrogradnje.

Kako doznajemo, policija i USKOK su u posjedu dokaza o navodnom kriminalu u zagrebačkom hotelu “I” zbog kojeg je, kako sumnjaju, izvršen napad na vlasnika Industrogradnje Josipa Galinca.

Metropolis tourist osnovan je u listopadu 2002., a osnivači i članovi uprave su hotelijer Mate Petrović, rođak bjegunca Blaža Petrovića, i Mato Usorac, pomoćnik ravnatelja za upravljanje i gospodarenje imovinom u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

USKOK je u posjedu dokumentacije koja navodno upućuje da uprava Metropolis tourista godinama krivotvori poslovne knjige hotela “I” radi prikrivanja dobiti i utaje poreza.

Odbio ponudu

Prema sadržaju dokumenata s kojima je upoznat i Jutarnji list, uprava Metropolis tourista je na osnovu neprikazane dobiti od 2002. do 2009. navodno oštetila državu za ukupno 7 milijuna kuna, odnosno za milijun kuna godišnje.

No, to je, sumnjaju u odvjetništvu samo dio inkriminacija iza kojih stoji upava Metropolis Tourista, kojem je stara uprava Industrogradnje još 2002. g. dala u najam hotel “I”, zajedno s pripadajućim teniskim i golf klubom, te više od 50 tisuća četvornih metara zemljišta.

Nova uprava Industrogradnje, s Galincem na čelu, proglasila je taj ugovor nezakonitim i preplaćenim, te pokrenula spor protiv Metropolisa. U međuvremenu je vrijednost nekretnine porasla, budući da je u neposrednom susjedstvu niklo novo naselje, a sagrađena je i velebna sportska dvorana.

U iskazu policiji i SOA-i, Josip Galinec upravo je taj spor naveo kao mogući motiv svog premlaćivanja. Izjavio je i kako su s Metropolisom povezani pojedini zagrebački poduzetnici. Iz tog mu je kruga, navodno, stigla i ponuda da otkupi svoj udio u hotelu “I” “po cijeni od 5 milijuna eura”, a nakon što je odbio ponudu mučki je pretučen.

Jutarnji saznaje da će policija saslušati upravu Metropolis tourista, kojom upravlja visoki dužnosnik Zavoda za mirovinsko osiguranje. Izvori bliski istrazi povezuju tvrtku Metropolis tourist i s pokušajem preuzimanja Industrogradnje, budući da je u više navrata 2003. i 2008. kupila veliki paket dionica ( preko 10 tisuća) od države.

Posljednji udio Industrogradnje tvrtka Metropolis tourist kupila je u svibnju 2005. po vrlo niskoj cijeni od 280 kuna. Svega nekoliko dana prije te transakcije dionice Industrogradnje bile su u vlasništvu Hrvatskog fonda za privatizaciju, da bi iste bile razmijenjene s Kapitalnim fondom, a onda prodane.

Reket i nasilje

U dogovaranju razmjene dionica između HFP-a i Kapitalnog fonda, koja je obavljena u tajnosti i po nepoznatoj cijeni istodobno s razmjenom dionica Liburnia riviera hotela (također između HFP-a i Kapitalnog fonda) aktivno je sudjelovao i Mate Usorac, kojeg u nekim krugovima nazivaju i sivom eminencijom novije hrvatske privatizacije.

Nekoliko dana nakon što su dionice iz HFDP-a prešle u portfelj Kapitalnog fonda on ih je na burzi prodao Metropolis touristu po cijeni od 280 kuna.

Za usporedbu, prethodno zabilježeno trgovanje istim dionicama iznosilo je 330 kuna, a do kraja svibnja iste godine cijena dionice dosegla je 400 kuna, da bi u jesen iste godine narasla na 750 kuna.

Veze Mate Usorca s ovim transakcijama otvaraju pitanje sukoba interesa u kojem se nalazi kao vlasnik Metropolisa i jedan od čelnih ljudi HZZMO-a. To je, dakako, manji dio inkriminacija koje mu se stavljaju na teret. Najveća je, zapravo, sumnja u povezanost sa zagrebačkim zločinačkim organizacijama, reketom i uličnim nasiljem.

HZZMO-a čija je siva emninecija Usorac, pravni je sljednik tri mirovinska fonda i vlasnik Hrvatskog mirovinskog investicijskog društva koje pak upravlja Kapitalnim fondom - zatvorenim investicijskim fondom koji je prodao dionice Industrogradnje. Pored toga, u Kapitalnom Fondu koji nadzire Usorac nalaze se i dionice mnogih tvrtki čiji je suvlasnik država.

Slični scenariji u još dva slučaja premlaćivanja



Policijski izvori potvrdili su Jutarnjem listu kako sumnjaju da iza premlaćivanja Josipa Galinca stoji ista organizacija koja je pretukla i novinara Jutarnjeg lista Dušana Miljuša. Sumnjaju i da je riječ o istim napadačima. Prema tim izvorima sličan scenarij dogodio se u još dva zagrebačka slučaja: kod premlaćivanja Nike Pekoča, vlasnika tvrtke Hrvatska gradnja koji je 2006. brutalno napadnut nedaleko ureda Metropolis tourista na Remetinečkoj cesti, te premlaćivanja T. Babića, bivšeg službenika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, koji je napadnut 2005.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:54